Emekliler ilaç katkı paylarının kaldırılmasını istiyor…
SERRA TAYLAN
Ülkemizde ilaçları eczaneden temin eden vatandaşların ödedikleri ilaç katkı payı özellikle emekliler için büyük bir maddi bir külfet oluşturuyor. Emeklilik primleri ödendikten sonra emekli olan bir kişinin bankadaki maaşından ilaç, muayene, sağlık hizmetleri için kesintiler yapılabiliyor. Emeklilerde hal böyle iken 3 bin 900 ile 10 bin lira arasında dul ve yetim maaşları alan vatandaşlar için bu konu daha da büyük bir önem taşıyor.
''Emekli, dul ve yetimlerin ilaç katkı payının kaldırılmasını istiyoruz''
Tüm Emekliler Derneği Elazığ Şube Başkanı Mehmet Kayabaş da emeklilerin sağlık giderlerinin büyük bir sorun olduğunu söyledi. İntibak, seyyanen zam gibi sorunları çözülmeyen emeklilerin bir de ilaç ve muayene ücreti altında ezildiğini ifade eden Kayabaş şunları söyledi: ''Emekli gülümseyebilir mi? Emeklinin gülümseyecek hali kaldı mı? İki yıldır mağdur durumdayız. Emekliler yerde sürünüyor. genç iken ayda bir sefer hastaneye giderdik. Veya 3-5 ayda bir hastaneye giderdik. Ama belli bir yaşa geldikten sonra emekli olduk. Biraz rahat ettik. Son dönemde de emekliler maddi konuda çok yere vurulduğu için emeklilerin % 70-80'i mağdur oldu. Bilhassa psikolojik konularda hasta, yatalak oldular. Bunun yanında katkı payları var. Devlet emekliye bir şey vermediği gibi bari katkı paylarıyla emekli mağdur edilmesin istiyoruz. İlaç parası çok. Gençken yılda bir iki sefer doktora gider ilacını alırdı. Şimdi ayda bir sefer gitmek zorunda kalıyoruz. Artı ilaçların katkı paylarının kaldırılmasını rica ediyorum. Hükümetimizden özellikle rica ediyoruz. Emekli dul ve yetimlerin ilaç katkı paylarını kaldırsınlar. Devlet bize vereceği zamlarla bunu zaten telafi ediyordur. Bunun önüne geçilmesini istiyoruz.
''Özel hastanelerde en ufak bir iğne yaptırsak maaşımızın yarısı gidiyor''
Emeklilerin en büyük sorunları psikolojik. Geçinemediklerinden dolayı ailesine karşı, çevresine karşı çok eziklik yaşıyorlar. Bu eziklikten dolayı da içine atıyor, dışarıya derdini anlatamıyor. Rahatsızlanıyor, hastalanıyor. Emekli mağdur durumda. Maaşı çok düşük. İlaç katkı payını ödeyemiyor. İlaçlarda önceden kutuların fiyatları belliydi. Şimdi bilmiyoruz. Devletimizden ilaçların üzerinde fiyatların yazılmasını istiyoruz. İkincisi emeklilerin katkı payından ve hastane muayene ücretlerinden ve hastanelerde film, tahlil gibi giderlerden muaf tutulmasını istiyoruz. Bir de özeller. Özel hastanelere gidemiyorlar. Kamu hastanelerinde bazı doktorlar bulunmuyor. Özele gitmek zorunda kalıyor. Özel kurumlarda da emeklilere ciddi bir indirim yapılmasını istiyoruz. Resmi olmasını istiyoruz. İlaç konusuna gelince. Ufak bir şırınga, ufak bir iğne yaptığı zaman bile emekli maaşının 4 de 2 sini alıyor. Bir gece özel hastanede yatmaya kalksan maaşın orda bitmiştir. Ondan sonra bu adam ailesiyle, çocuğuyla ne yiyip ne içecek? Özellikle emeklilerin katkı payından muaf tutulmasını ve ilaçlarda fiyatların kutular üzerinde belirtilmesini istiyoruz. Hükümetimizden bilhassa emekliler için ilaç katkı payı, muayene ve özel hastanelerde emekliler için ciddi bir tedbir almasını istiyoruz. Tedbir almıyorlarsa emeklileri toplu halde imha etsinler.
Bu gün emeklilerin %70-80 inin psikolojik sıkıntıları var
Biz emekliler olarak geçim sıkıntısı içinde olduğumuz için, oğlumuzun, kızımızın yanına gidemiyoruz. Çocuklar birşey istediklerinde gözleri bizim üzerimizde. babamız, dedemiz geldi diye bakıyor. İstediği bir çikolatayı, sakızı dahi almaktan imtina ediyoruz. Gerçekten bu bizi çok üzüyor. çocuklarımızın başını dahi okşayamıyoruz. Bundan dolayı psikolojimiz çok bozuk. Emeklinin yüzde 70-80'inin psikolojisi bu nedenle çok bozuk.ne çocuğuna, ne torununa ne eşine karşı rahat olamıyor. Onları mutlu edemiyor. Yapamıyor, para yetmiyor.''