Elazığ’da “Ortak Akıl Güçlü Şehir Çalıştayı” Gerçekleştirildi: Emekliden üreticiye, muhtardan STK’ya herkes konuştu
Elazığ’da “Ortak Akıl Güçlü Şehir Çalıştayı” Gerçekleştirildi: Emekliden üreticiye, muhtardan STK’ya herkes konuştu
Saadet Partisi Genel Merkezi tarafından tüm illerde başlatılan “Ortak Akıl Güçlü Şehir” programı kapsamında Elazığ’da kapsamlı bir çalıştay düzenlendi. Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Abdullah Akın’ın katılımıyla gerçekleşen çalıştay, Mamuratül Aziz Konferans Salonu’nda çok sayıda sivil toplum kuruluşu, üretici birliği temsilcisi, mahalle muhtarlarının katılımıyla icra edildi.
Genel Başkan Yardımcısı Akın: “Yanlış siyasi kararların bedelini milletimiz ödüyor !”
Programın açılış konuşmasını yapan Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Abdullah Akın, Türkiye’deki temel sorunların konuşulmadığı bir ortamda sağlıklı bir siyasetin oluşamayacağını belirterek şunları söyledi:
“Türkiye’mizin birçok temel problemi var. Bunların konuşulmadığı ortamda ne siyasetçi yetişir ne de vatandaşımız doğru konuya odaklanabilir. Bugün siyasete baktığınız zaman bazı polemiklerle geçiyor, vatandaşın problemleri ise olduğu gibi yerinde duruyor. Böyle bir siyasetin bedelini milletvekilleri değil milletimizin evlatları ödüyor. Türkiye’de iktidarlar değişmesine rağmen vatandaşın problemi derinleşiyorsa biz buna tesadüf mü diyeceğiz? Bunların hepsi planlı eylemlerin sonucudur. Türkiye’de tarım çökmüş, hayvancılık çökmüştür. Niçin? Milletimiz toprağından koparılıp montajcı sanayide ucuz iş gücü olsun diye. Biz bu oynanan oyunları birlikte bozacağız inşallah. Milletimizin kaynaklarını milletimizin cebine koyacağız.”
Yunus Emre Yüksel: “Elazığ’ın sesi Ankara’dan duyulmalı”
Saadet Partisi Elazığ İl Başkanı Yunus Emre Yüksel de programda yaptığı konuşmada, şehrin sorunlarının yıllardır görmezden gelindiğini belirterek şunları ifade etti:
“Bugün burada farklı kesimlerden vatandaşlarımız, üreticilerimiz, emeklilerimiz, muhtarlarımız ve sivil toplum temsilcilerimiz Elazığ’ın gerçek sorunlarını bir bir ortaya koydu. Biz bu çalışmaları seçimden seçime değil, sistemli ve kalıcı bir anlayışla yürütüyoruz. Elazığ’ın sesi artık sadece Elazığ’da değil, Ankara’dan da duyulmalı. Biz Saadet Partisi olarak bunun takipçisi olacağız.”
Emeklilerin sesi duyuldu
Çalıştayda ilk söz alanlardan biri olan Türkiye Emekliler Derneği Elazığ Şube Başkanı Vedat Gür, emeklilerin yaşadığı zorlukları dile getirerek şu ifadeleri kullandı:
“Bizim beklentimiz, alın terimizin karşılığını almaktır. Kazanılmış haklarımızı geri istiyoruz. Bugün emekli maaşı 14 bin TL olmuş, bu parayla artık kiramızı bile ödeyemiyoruz. 2018 yılında verilen 1000 liralık ikramiyeyle bir kurbanlık alınabiliyordu. Bugün verilen 3-4 bin lira ile ancak birkaç kilo et alınabiliyor. Yetkililer, emeklilerin yaşadığı gerçek sorunları görmezden geliyor.”
Tüm Emekliler Derneği Şube Başkanı Mehmet Kayabaş ise çalıştayda emeklilerin sorunlarına ilişkin hazırlanan bir dosyayı Abdullah Akın’a teslim etti.
STK’lar, üreticiler, dernek başkanları tek tek konuştu
Toplantıya katılan diğer isimler Elazığ’ın kronikleşmiş sorunlarını şu şekilde dile getirdi:
- Kapalı Çarşı Derneği Başkanı Hasbi Yargıç Emir: “Alt ve üst yapımız yok. Büyük marketler çarşı esnafını eziyor. Yön tabelaları eksik.”
- Arıcak Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı İsmail Cengiz: “İlçemizde 53 bin nüfus varken 17 bine düştü. Tarım bitti, göç arttı.”
- Elazığ Süt Üreticileri Birliği Başkanı Halef Ortaç: “İthalatla tarımı yok ettik. Süt fiyatları geçen yılın altında. Üreticiyle tüketici arasındaki makas açıldı.”
- Elazığ Arıcılar Birliği Başkanı Fırat Canbay: “Köylerde okul yoksa aile de kalmıyor. Gıda güvenliği büyük sorun. Tarım 4.0 teknolojilerine geçmeliyiz. Sözleşmeli ve alım garantili üretime geçilmeli.”
- Elazığ Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ümit Fırat Duran: “İthal hayvan politikaları yerli üreticiyi bitirdi. Köyler boşaldı, üretici tarımı bırakıp fabrikaya girdi. Eskiden Et-Süt Kurumu üreticinin refahını gözetirdi. Şimdi planlama yok. Bu yüzden kimse yarını göremiyor. Güneş enerjisiyle sulama desteklenmeli. Tarım yok olursa yapay et yeriz, tabi bulabilirsek.”
- Keban Derneği Başkanı Ayhan Şimşek: “Markalaşma konusunda çok zayıfız. 100 bin ton üretim kapasitesi varken reel üretim 42 bin tona düştü. Fazla üretimde hastalık sorunları ortaya çıkıyor. Elazığ, Türkiye’de en ideal balığın yetiştiği yer. Ancak Harput’un, Sivrice’nin, kebanımızın yeterince tanıtımı yapılmıyor. Saklıkaya, Keban kanyonu gibi doğal zenginliklerimizin tanıtımı ve ulaşımı çok yetersiz. Bu potansiyel heba edilmemeli.”
- Atatürkçü Düşünce Derneği Elazığ Şube Başkanı Yaşar Karabulut: “Ahlak olmadan kalkınma olmaz. Köy okulları tekrar açılmalı. Sözleşmeli öğretmen konusu öncelikli olmalı. KDV ve ÖTV vatandaşın belini büküyor.”
- Şehit Aileleri ve Malul Gaziler Derneği Başkanı Adem Cankara: “Devletin tanıdığı hakları özel hastaneler uygulamıyor. Gaziler muayene olsa da ameliyatlarda ücret talep ediliyor. Elazığ Belediyesi’nin otopark hizmetlerinden dahi yararlanamıyoruz.”
- ÖĞ-DER Temsilcisi Habib Karaçorlu: “Eğitimle ekonomi bir bütündür. 206 üniversitemiz var ama nitelikli insan yetiştiremiyoruz. Elazığ’da eğitim ciddi gerileme yaşıyor.”