Ana Sayfa Güncel, GÜNDEM, Uncategorized 11 Ocak 2024 462 Görüntüleme

ELAZIĞ’DA YIKIM KARMAŞASI BİTMİYOR

 

24 Ocak 2020de yaşanan 6,8 şiddetindeki depremin ardından ağır veya orta hasar alan evlerin yıkımları tamamlanmamışken, 6 Şubat 2023 tarihindeki depremlerle de Elazığ’da hasarlı evlerin sayısı katlanarak arttı. Deprem sonrasında kentsel dönüşüm amacıyla ya da hasarlı olduğu gerekçesi ile yıkılmayı bekleyen  yüzlerce yapı var. Ancak yıkım işlemleri gerçekleştirilirken özellikle köylerdeki bir çok vatandaş büyük bir mağduriyet yaşıyorlar. Depremlerden dolayı evleri ağır hasarlı olan vatandaşların köyde gidebilecekleri başka bir ev olmaması nedeni ile köylüler hak sahiplikleri oldukları evlerin tamamlanıp teslim edilmesini bekliyorlar. Yıkım ekipleri ise olası bir depreme karşı bir an önce evleri yıkmaya çalışıyorlar. Bu gidecek yeri olmayan ya da özellikle tarım ve hayvancılık ile uğraşan köylülere büyük sıkıntılar yaşatıyor. Çünkü köylüler ne hayvanlarını bırakabiliyorlar, ne de tarım araç gereçlerini koyabilecekleri bir yer bulabiliyorlar.

MHP İL GENEL MECLİSİ ÜYESİ OSMAN DİLEK: İNSANLARA BASKI YAPARAK EVLERİNİ KENDİ İSTEKLERİ İLE BOŞALTTIRMAK İSTİYORLAR.

Elazığ İl Genel Meclisi MHP Gurup Sözcüsü Osman Dilek de yaptığı bir açıklama ile bu konuda mağdur olan vatandaşların durumuna dikkat çekti.Yıkımlarla ilgili olarak karmaşa yaşandığını ve devletin imkanlarından faydalanamadığı halde evleri yıkılmak isteyen insanlar olduğunu ifade eden Dilek, vatandaşların büyük bir mağduriyet yaşadıklarını söyledi. Dilek:

”Yıkımlarla ilgili olarak Elazığ’da ciddi sıkıntı yaşayan insanlar var. Elazığ’da depremlerde ağır hasar aldıktan sonra hak sahibi olup evini alan, kira yardımı alan, çadırını konteyneri alan insanlar var. Onlarla ilgili bir şey diyemeyiz. Evlerinin yıkılması gerekiyor. Çünkü devletin tanıdığı bütün imkanlardan faydalanmışlar. Ancak bunların içerisinde köyde oturduğu halde, devletin sunduğu imkanlardan faydalanamayan, ikametgahı orada olan insanlar var. Burada bu insanlara yıkımcı firmaların da etkisi ile o insanlara baskı yaparak evlerini kendi istekleri ile boşalttırmak istiyorlar. Biz de diyoruz ki, bu boşaltma işinde bu insanlara hak sahipliği çerçevesinde yer verdiniz mi? Yok, ev verdiniz mi? Yok. Konteyner verdiniz mi? Yok. Çadır verdiniz mi? Yok. Bu kışın ortasında bu adamların bu mağduriyetlerini nasıl giderecekler? Burada bir ayrım yapmak lazım. Kime düşüyor bu? Bu şehrin mülki amirlerine düşüyor. Sapla samanı ayırt etmek lazım.”

KIŞIN ORTASINDA BU İNSANLAR EŞYALARINI NEREYE KOYACAK? KIŞIN ORTASINDA BU MAĞDURİYETİN YAŞATILMASINA KARŞIYIZ

Mağduriyet yaşayan onlarca vatandaşın İl Genel Meclisi’nde konuyu kendilerine anlattığını ifade eden Osman Dilek, kış şartlarında vatandaşların evlerini taşıyamayacaklarını ve bu insanların mağdur olmaması için yıkım konusunda zaman tanınması gerektiğini söyledi. Dilek sözlerine şöyle devam etti:

Buradaki vatandaşların mağduriyetlerini gidermek için bazı tedbirler almamız lazım. Kışın ortasında ahırını nereye koyacak? Eşyasını nereye koyacak? Ahır derken hayvanlarını nereye koyacak? Bunlara bir tolerans tanınması noktasında biz bunu il genel meclisinde de bunu gündeme getirdik. Günde onlar, yirmiler, kırklarca vatandaş geliyor buraya. Mağduriyetlerinin giderilebilmesi için ne yapılması lazım. Biz bu ağır hasarlı binalar yıkılmasın demiyoruz. Bunun altını çizmek istiyorum. Devletin sunduğu imkanlardan faydalanamayan, ikametgahı orda olan, hayvanı ahırın içerisinde olan insanların mağduriyetinin ötelenmesini istiyoruz. Bu mağduriyet kış ortasında giderilsin. En azından Mart’ın sonuna veya Nisan’ın başına kadar bu insanlara müsaade edin, adam kendi yerinde, oradaki çıkaracağı malzemelerle en azından yeni bir yer yapabilsin, ahır veya barınabilecek bir yer yapabilsin.

ELAZIĞ’IN VEKİLLERİ ÇIKIP BOY GÖSTERİYORLAR ŞU HALLOLDU, BU HALLOLDU DİYE. AMA ACİL ÇÖZÜLMESİ GEREKEN KONU BU YIKIM İŞİDİR

Yıkım konusunda yaşanan mağduriyetlerin hala giderilemediğini ifade eden Dİlek, 6 yıl önceki Karakoçan depreminde hasar alan evlerin bile hala yıkılmadığını söyledi. Elazığ vekillerinin bu konuda etkili çalışma yapmadığını da belirten Dİlek, yaşanan mağduriyetin giderilmesi konusunda derhal çalışmalar yapılması gerektiğini belirterek:

”Çünkü devletin imkanları kısıtlı. Konteyneri her tarafa veremiyor, çadır veremiyor. Bunun gerçekten arızası çok. Ama izliyoruz, görüyoruz Elazığ’ın vekillerini. Çıkıp boy gösteri yapıyorlar. Şu , bu halloldu diye. Ama Elazığ’da derhal hallolması gereken konu  budur, bu yıkım işidir. Bu  vatandaşın mağduriyetinin derhal düzelmesi lazım.

Daha önceki Karakoçan, Palu merkezli depremlerde, vatandaşa kısmen müsaade ettiler oturdu. Veya onlara kira yardımı yaptılar. Bazılarına yaptılar. Ama aradan 4 sene gibi bir süre geçti. 6 sene gibi bir süre geçti. 6 sene içerisinde siz bunları yıkıp evleri zamanında niye yapmadınız? Oralarda hala daha ev sahibi olmayan insanlar var. Bunların oturmasına müsaade edildi. Yıkımla ilgili topu  Özel İdare’ye atmışlar. Özel İdare yıkımla ilgileniyor. Vatandaş, onlarca, yirmilerce insan geliyor buraya. Burada bilgi istiyorlar. Mağduriyetlerini anlatmaya çalışıyorlar.”

2020 DEPREMİNDEN SONRA HALA HAK SAHİBİ OLUP EVLERİNİ ALAMAYAN İNSANLAR VAR

24 Ocak 2020 tarihinde yaşanan Elazığ depreminde hasar alan evlerde oturan  vatandaşlara hak sahipleri oldukları halde hala evlerinin verilmediğini de belirten Osman Dilek:

”2020 yılındaki depremde, aradan kaç sene geçti. 4 sene. Hala hak sahibi olup köylerde evini alamayan insanlar var. Bunlar nerede ikamet ediyorlar? Eski evlerinde ikamet ediyorlar. Onlara müsaade edildi. Onlarda da ev alanlara yine müsaade edilmesin. Evler yıkılsın. Bizim ifade ettiğimiz, bu mağduriyetler, bu mağdur olan insanların mağduriyetlerinin giderilmesi lazım. Vatandaşın talebi de bu. Bu bölgede bütün köylerde sıkıntı had safhada. Vatandaşı doğru bilgilendirmek lazım. Bu süreç içerisinde gerçek mağdurları biraz evvel de söylediğim gibi ayrı bir kenara koymak lazım. Diğer yıkılması gereken evlerin yıkılması konusunda ben de taraftarım.”

KONUYU GÖRÜŞMEK İSTEDİK, MUHATAP BULAMADIK

Vatandaşın talebini görüşmek için Elazığ Vali yardımcılarına ulaşmak istediklerini ancak muhatap bulamadıklarını belirten Osman Dilek, deprem konusunda yapılan toplantılara davet edilmedikleri için de tepki gösterdi

”Biz buradaki vali yardımcıları ile görüşmek istedik .Bir kaç kez telefon açtık. Telefonu açmadılar. Muhatap bulamadık. Kimle konuşacağız? Toplantı yapıyorlar. Hiç ilgisi, alakası olmayan insanlarla oturup bu meseleleri konuşuyorlar. Bu depremle ilgili valilikte toplantı yapıyorlar. Bazılarında iktidar partisinin il başkanını çağırıp konuşuyorlar. Vatandaşı dinlemiyorlar ki. Vatandaşın burada temsilcisiyiz. İl genel Meclisi üyesiyiz burada. Vatandaş gelip derdini bize anlatıyor. Derdimizi kime anlatacağız? Bizi dinlemeyenler kimle görüşecekler. Mesela ne söyleyecekler. Nereye koyacağız bu vatandaşın talebini. İş talebimiz yok. Aş talebimiz yok. İhale talebimiz yok.nedir talebimiz? Vatandaşın mağduriyetinin  giderilmesi. Kısmen de olsa yardım, destek yapılabilir diye bizim mücadelemiz var. Başka şeyimiz yok ki. Bu konudan muzdaribiz. Her platformda dile getiriyoruz. Dile getirmeye de devam edeceğiz. Çünkü köylüler mağdur. Köylülerin biz burada temsilcisiyiz. Biz onlarla ilgili ne gerekiyorsa yapacağız.”

 

 

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tema Tasarım | Osgaka.com