Ana Sayfa Uncategorized 27 Haziran 2024 139 Görüntüleme

Konteyner kentte yaşayan vatandaşlar tepkili : ‘Eskiden de kiracıydınız dediler. Önceki halimizi bıraktılar mı?

Elazığ’da 2020 ve 2023 depremlerinin ardından konteyner kente yerleştirilen depremzedelerin konteynerleri boşaltmaları istendi. . Valiliğin açıklamasının ardından yaklaşık 250 konteynerin bulunduğu Kırklar Mahallesi Konteyner kent sakinleri, bir araya gelerek karara tepki gösterdiler. Konteyner kentten ayrılmaları istenen kiracı depremzedelere 15 gün süre tanındığı ve sürenin dolmak üzere olduğunu belirtilirken  karara tepki gösteren vatandaşlar gidecek bir yer gösterilmediğini, ve konteyner kentlerin boşaltılması durumunda ortada kalacaklarını söyleyerek tepki  gösterdiler. Konteyner kent sakinleri, kira fiyatlarının yüksek olduğunu, taşınma masraflarını karşılayamayacak durumda olduklarını belirterek yetkililerden yardım talebinde bulundular.

Elazığ Valiliği tarafından 2020 ve 2023 depremlerinin ardından Aşağı Demirtaş Mahallesi’ndeki konteyner kente yerleştirilen afetzedeler daha sonra Ukrayna’dan Ahıska Türkleri’nin gelmesi nedeni ile Kırklar Mahallesi’ndeki Konteyner kente taşınmışlardı. Elazığ Valiliği son olarak konteyner kentte yaşayan depremzedelere yazılı bir kararla evleri boşaltmaları için 15 gün süre tanındığını açıkladı78 yaşındaki Hakkı İncel adlı depremzede vatandaş Hakkı İncel 3 bin 500 lira maaş aldığını ve sağlık sorunları nedeni ile çalışamadığını söyleyerek: ” Bize gidecek bir yer ve taşınma desteği vermeden bizi çıkarıyorlar. Ben 3 bin 500 lira maaşla nasıl taşınayım ” dedi.

Bize diyorlar ki ‘eskiden de kiracıydınız.’Önceki halimizi bıraktılar mı ev kiralayalım?

Ben 3 bin 500 lira yaşlılık maaşı alıyorum. Bize diyorlar ki siz önceden de kiracıydınız. Nasıl yapıyorduysanız yine öyle yapın. Ben aldığım 3 bin 500 liranın 3 te biri ile önceden ev kiralayabiliyordum. Şimdi aldığım paranın tamamıyla bile bir ev kirasının yarısını dahi ödeyemiyorum. 700 liralık evler 12 bin liraya çıktı. Ayrıca evi taşımak için 50 binden aşağı nakliye parası istenmiyor. Ben bu bu 3 bin 500 lira ile bunu nasıl karşılayabilirim. Sonra bize önceden de kiracıydınız derken, önceki halimizi bize bıraktılar mı ki? Önce nasıl idare ediyordum, şimdi nasıl idare edebileyim. Önce aldığım paranın 3 te biriyle ev kiralayabiliyordum. Şimdi aldığım paranın tamamıyla bir ev kirasının yarısını ödeyemiyorum. Nasıl bir kıyaslama yapıyorlar anlayamıyorum. Bunları dile getiriniz. Şu anda 78 yaşındayım. Solunum makinesi ile yaşıyorum. Şimdi yer göstermeden, taşınma ücreti vermeden bizi nereye atıyorsunuz? Burada yaşayan insanlar 3 bin 500lira maaş alıyorlar. Ya yaşlılık maaşı, ya dul ve yetim maaşı, yada sakatlık maaşı alıyor. Nedenleri farklı olsa da 10 binin altında maaş alıyorlar. Diyorlar ki siz önceden de kiracıydınız. O zaman ne yapıyordunuz? Önce aldığı maaş 2 bin 400 liraydı. Aldığı 2 bin 400 liranın üçte biri ile TOKİ evlerinden ev kiralayabiliyordu. 700 liraydı bu evlerin kirası. Şimdi maaş 3 bin 500 lira oldu. O 700 liralık ev 7 bin-8 bin, 10 bine çıktı. Önceki hali bıraktılar mı kiracılarda? Böyle bir kıyaslama yapıyorlar. ”Önceden siz kiracıydınız” lafını bıraksınlar. Kiracıda önceki hali bırakmadılar. Varsa Elâzığ’da öyle bir ev valilik bize tutsun ev, biz gidelim.”

”3 bin 500 lira maaşla dışarda ev kiralayamam”

Remziye Dağ isimli vatandaş da 3 bin 500 lira yetim maaşıyla geçinmeye çalıştığını söyledi. Bu maaşla ev tutamayacağını ifade eden Remziye Dağ: ” Ben babamdan kalma 3 bin 500 lira ile yaşamaya çalışıyorum. Bu parayla dışarda ev kirası veremem. 3 bin 500 liraya hiç bir yerde ev yok. Bize de bir kalıcı konut versinler. Bir yer göstersinler. Biz oraya gidelim. Cuma günü son gün.Bizi buradan atacaklarmış. Ben kalıcı konut istiyorum. Ya da burada kalmak istiyorum.” dedi.

 

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tema Tasarım | Osgaka.com