Ana Sayfa GÜNDEM 18 Temmuz 2022 477 Görüntüleme

KLİNİK PSİKOLOG VE AİLE DANIŞMANI SEREN KARABULUT ÇOCUKLARDA MUTSUZLUĞA SEBEP OLAN DAVRANIŞLARI AÇIKLADI

Aile içi mutluluğun en büyük kaynaklarından olan çocuklarımız günümüz de ne kadar mutlu? Çağın gelişmesi ile insani ilişkilerin değiştiği son dönemlerde gerek teknoloji gerekse ilgi alanlarının değişmiş olması insanların yaşamlarını büyük oranda etkilemekte. harputtimes.com olarak 8-12 yaş arası 6 çocuğa “Mutlu musunuz?” sorusunu yönelttiğimizde 6 çocuğun 5’inden “Hayır” cevabını aldık.

Geleceğimizin mimarı olan çocuklarımızın gelişen dünya düzeni ile oyun alanlarının kısıtlanması, teknolojik aletler ile ebeveyn ve çocuk arasında ki iletişimin kopması ve daha sayabileceğimiz birçok etken günümüzde çocukların mutsuz olmasına neden oluyor. Konuyla ilgili görüşme sağladığımız Klinik Psikolog ve Aile Danışmanı Seren Karabulut, ebeveynlerin çocukların fiziksel ihtiyaçlarından çok ruhsal ihtiyaçlarına önem vermesi gerektiğini vurguladı.  “Çocukluk üzerinde ilk zemini inşa eden ve tutumların oldukça önemli olduğunu ebeveyn ilişkimize yönelik bilinmesi gereken en önemli nokta çocuklarımızın fiziksel ihtiyaçlarından çok ruhsal ihtiyaçlarının giderilmesine dikkat etmeliyiz. ” ifadelerine yer veren Karabulut;

“Araştırmalar ve de kendi çalışma alanlarımı incelediğimde bir çok ebeveyn gerekli tüm ilgi, ihtiyacını giderdikleri ve her ihtiyaçlarına karşılık verdikleri halde çocuklarının mutlu olmadığından ve çocuklarının yaşamlarında memnuniyetsizliklerinin baskın olduğundan şikayet ediyor, “Biz her dediğini yaptığımız halde, çocuğumuz neden mutsuz?” gibi sorular yönlendiriyor.
Çocukluk üzerinde ilk zemini inşa eden ve tutumların oldukça önemli olduğunu ebeveyn ilişkimize yönelik bilinmesi gereken en önemli nokta çocuklarımızın fiziksel ihtiyaçlarından çok ruhsal ihtiyaçlarının giderilmesine dikkat etmeliyiz. Her istediği yapılan çocuk bu durum karşısında mutlu olabilir ama bir zamandan sonra sınır koyulmaktasın ve çabuk erişilebilirlik çocuğun duygularını önemli ölçüde etkiler. Çocukların ruhsal anlamda gerçek yaşamla harmanlanmış bir gelişim sürecinde olması gerekir. İsteklere karşı sınır koymamak, her şeyin kolay bir biçimde elde edilebilinir olması, tablet vb. oyalayıcı materyallerin yaşamlarında çok sık olması, kural konulmaması vb. durumlar oldukça olumsuz etkiler.

Her çocuk özeldir, çocuk mutlu olmayı ilk olarak ebeveynlerinden öğrenir. Çocuğun istekleri önemlidir ama istediği şeyden çok neye ihtiyacı olduğunu anlamak önemlidir. Çocukların ihtiyaçlarına sadece davranışsal olarak değil duygu düşüncelerini anlayarak yardımcı olmak sağlıklıdır. Şefkatli ve anlayışlı bir şekilde çocuğun ihtiyacını anlamalı ve doğru bir yaklaşımla gerekli müdahale de bulunmak önem arz etmektedir.” dedi.

ÇOCUKLARDA BAĞIMLILIĞIN SEBEBİ EBEVEYNLERİN TUTUMUDUR

Başta teknoloji olmak üzere birçok bağımlılıktan çocukların korunabilmesi için ebeveynlerin davranış biçimlerine değinen Karabulut,  Ebeveynlerin sınır koyarken örnek olması ve gerekli kontrolü sağlayıp sınırlandırabilmesi gerektiğini vurguladı. Karabulut açıklamalarının devamında;

Bağımlılık, bireyin kullandığı bir nesne veya yaptığı bir eylem üzerinde kontrolünü kaybetmesidir, çocuklarda bağımlılık görülmesinin sebebi de kural ve sınırların koyulmasında ilk öğreticimiz olan ebeveynlerin tutumudur. Teknoloji, kullanım şekliyle birlikte çocuk gelişimini olumlu veya olumsuz şekilde etkilemektedir. Bu konuda dikkat edilmesi gereken önemli nokta çocuğun ekran karşısında geçirdiği süreyi sınırlandırmaktır. Ebeveynlerin sınır koyarken örnek olması ve gerekli kontrolü sağlayıp sınırlandırabilmesi en önemli noktadır.” dedi.

Çocukların mutlu olabilmesi için ebeveynlerin nasıl davranışlar sergilemesi gerektiğine değinen Klinik Psikolog ve Aile Danışmanı Seren Karabulut;

“Bu konuda en önemli ihtiyacı ebeveyn tutumları karşılar. Mutlu, özgüvenli, ilişkilerinde saygılı olmayı başarabilen bireylerin, mutlu bir çocukluk geçirmiş oldukları araştırmalar sonucunda gözlemlenmiştir. Ebeveynlerin çocuk yetiştirirken; tutarlı olması , koşulsuz sevildiğinin hissettirilmesi, sorumluluk verilmesi, güven hissettirilmesi, paylaşım ve işbirliği öğretilmesi, fikirlerine saygı gösterilmesi, eksikliklerinin giderilmesinde mükemmeliyetçilik zorunluluğu olmaması, önemli olduğunun hissettirilmesi ve ihtiyaçları karşısında doğru ve sağlıklı bir iş birliği sağlanması çocuğumuzun mutluluğu için en önemli durumlardır.” ifadelerine yer verdi.

BU KONUDA MİNİKLERİMİZİN GÖRÜŞLERİ

MUHAMMED EMİR:)

İstediğim şeyler, basketbol oynamak futbol oynamak, istemediğim şeyler dışarda arkadaşlarımla oynamak için izin istemek, arkadaşlarımın dalga geçmesinden hiç hoşlanmıyorum.

 ECENUR:)

Sürpriz yapılırsa mutlu olurum, yeni kıyafetler alınca mutlu oluyorum, arkadaşlarımla top oynayacağım bir yerde olsam mutlu olurum.

YAVUZ:)

Merhaba ben Yavuz, ailem bana ne yapsa mutlu olurum? Ailemin bana sevgi göstermesini benim kararlarıma saygı duymalarını isterim benim arkamda durmalarını ve ben eğitim ve öğretim yıllarımda bana destek olmalarını ve ben büyüyünce eğer ki hakim olursam benim gibi bir çocuğu olduğu için gurur duymalarını isterdim neden mı hakim olmak istiyorum çünkü bu Dünya’da adalet ve eşitlik olmadığını düşünüyorum iste ben ailemden bunları isterim          BAYBAY:)

BERAT EFE:)

Hep evde oturuyorum bazen babamla geziyorum, hergün babamla işe gitmek istiyorum. Annemin telefonu hep bende kalsın isterim.

 

 

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tema Tasarım | Osgaka.com