Ana Sayfa Güncel, GÜNDEM 25 Aralık 2023 398 Görüntüleme

CEZMİ ORKUN YAZDI….AKP’nin MADENCİLİK KARNESİ

AKP iktidarlarının madencilik sektörünü teslim ettiği. İşletici yandaş şirketler karlarını düşürmemek için uluslararası teknolojik standartların gereği yenileşmeye yatırım yapmaz. Bu şirketlerin çalışmaları, diğer sektörlerde olduğu gibi Emek ve kaynak sömürüsüyle birlikte çevre tahribatı şeklindedir. Bu nedenle, ülkemizin yeraltı ve yerüstü kaynakları talan edilirken, acı sonuçlarını ki maden ocaklarındaki göçüklerde olduğu gibi çalışan işçi kesimi canlarıyla öder. Çünkü; AKP iktidar yönetiminin sermaye karşısında çalışanların haklarını koruması gerekirken şirketlerin menfaatlerini korumaktadır.
AKP iktidarları döneminde denetim ve kontrolden yoksun şirketlerin ihmali sonucu yaklaşık bin kişi maden kazalarında hayatını kaybetmiştir. Bu kazalar üzerine yapılan itirazlar iktidar yetkilileri tarafından dini söylemlerle susturulmaya çalışılmış ve kader planı, fıtrat vb. söylemlerle gerçeklerin üstü örtülmüş, şirket sorumluları hakkında ise bir cezalandırma söz konusu olmamıştır.  Son dönemde Soma ve Ermenek’te yaşanan katliamın sorumluları, işçi başına 1 yıl bile ceza almazken, işçileri tekmeleyen özel kalem müdürleri ateşe olarakatanmışlardır. Bu kazaların bir kısmı EK (2002 yılı sonrası) olarak aşağıda bilgilerinize aktarıyorum.
Emperyal devletler ülkemiz gibi gelişmekte olan olan ülkelerin doğal kaynaklarına sahip olunca; politik ve toplumsal dengelerin bozulması, gelir dağılımının kötüleşmesi, oluşan ekonomik krizlerin yıkıcı etkileri ile yoksulluğun artırması kaçınılmazdır. Emperyal güçler bu kaynakları elde etme uğruna savaş dahil her şeyi göze alıp uygulamaktadır. Her yol mübahtır onlar için. Sonuçta, ülkemiz doğal kaynaklarının yağmalanmasına izin veren bir yönetim ile karşı karşıyayız. Çünkü;
AKP iktidarı özelleştirme yoluyla, sermayenin tabana yayılacağı, verimliliğin artacağı gibi aldatıcı söylemlerle madenlerimizin çoğunu yabancı sermayeye teslim etti. Stratejik öneme sahip BOR ve TORYUM gibi zenginliklerimizi de kiralama, taşeronluk ve hizmet alımı yöntemleriyle işlettirip yabancılara hammadde olarak satılmasına, ormanlık alanların yok edilmesine neden oldu. Özellikle altın maden ocaklarının çevre ve insanımıza yüz yıllar boyunca zarar veren kimyasalları çevreye akıtırken iktidari denetim ve kontrolden uzaktır. Altın üretimi konusunu ayrı bir yazımda tekrar ele alacağım.
Anayasa gereği, madenlerimizin sahibi devletimizdir. İşletme hakkı verilen şirketler bu madenleri çıkarır. Rezervleri sınırlı olan bu madenler tükendiğinde o madenin bir anlamı kalmaz. AKP iktidarı uzun süreli devir işlemleri ile aslında bu madenleri elden çıkatrmakla, şirketlere kazandırıyor, ülkemize kaybettiriyor. Sonuçta, doğal zenginliklerimizin asıl sahibi olan vatandaş gözüyle baktığımızda AKP iktidarının Madencilik karnesi zayıflarla dolu olup sınıfta kalmıştır.
Oysa, DOĞRU PARTİ olarak sürekli dile getirdiğimiz çözüm yolu bellidir. Yapılması gereken; halkın malı olan doğal kaynaklar kamulaştırılmalı, devletin denetim ve kontrolün de stratejik bir planlamayla ihtiyaç duyulan madenlerden katma değeri artıracak uç ürünlere yönelik yatırımlar ve teknoloji alanında iş birlikleri yapılmalı, ham madde ihracatı kesin olarak yasaklanmalıdır. DOĞRUsu bu. 25.Aralık.2023
Selam ve Saygılarımla
Cezmi Orkun
Doğru Parti Genel Başkan Yardımcısı
(Enerji, Tabii Kaynaklar ve Madencilik Politikaları Başkanı)
EK: MADEN KAZALARI listesi
⦁ 22.Kasım.2003 günü Karaman Ermenek ilçesinde, özel bir firmanın işlettiği kömür ocağında grizu patlaması sonucu 10 işçi hayatını kaybetti.
⦁ 8.Eylül.2004 günü Kastamonu Küre ilçesinde bulunan yer altı bakır ocağında meydana gelen yangında 19 işçi hayatını kaybetti.
⦁ 10.Aralık.2009 günü Bursa M.Kemalpaşa ilçesinde maden ocağında gerçekleşen grizu patlamasında 19 işçi hayatını kaybetti.
⦁ 23.Şubat.2010 günü Balıkesir’in Dursunbey ilçesine bağlı Odaköy maden ocağında meydana gelen grizu patlamasında 17 işçi hayatını kaybetti.
⦁ 17.Mayıs.2010 günü Karaman Karadon ilçesinde TTK’ne ait Karadon Müessese Müdürlüğü’nün kömür ocağında meydana gelen grizu patlamasında 30 işçi hayatını kaybetti.
⦁ 7.Temmuz.2010 günü Edirne’nin Keşan ilçesine bağlı Küçükdoğanca mahallesinde madende çıkan yangın ve oluşan göçük sebebiyle 3 işçi hayatını kaybetti.
⦁ 8.Ocak.2013 günü Zonguldak’ın Kozlu ilçesinde, Türkiye Taşkömürü Kurumu’na ait kömür ocağında   metan gazı patlamasının yol açtığı göçük sebebiyle 8 işçi hayatını kaybetti.
⦁ 18.Ocak.2013 günü Manisa’nın Soma ilçesinde bir maden ocağında demir ayakların düşmesi sonucu 1 işçi hayatını kaybetti.
⦁ 13.Mayıs.2014 günü Manisa’nın Soma ilçesinde madende yangın çıkması sonucu, 301 işçi hayatını kaybetti.
⦁ 1.Haziran.2014 günü Maraş’ın Elbistan ilçesinde bir maden ocağında kömür kırma makinesinin başına çarpması sonucu 1 işçi hayatını kaybetti.
⦁ 11.Haziran.2014 günü Şırnak’ın Kemerli mahallesinde bir maden ocağında meydana gelen göçük sonucu 3 işçi öldü.
⦁ 18.Haziran.2014 günü Şırnak’ın Dağkonak mahallesinde bir maden ocağında meydana gelen göçük sonucu 1 işçi hayatını kaybetti.
⦁ 28.Ekim.2014 günü Karaman Ermenek ilçesinde bir kömür madeninde su baskını sonucu 18 işçi hayatını kaybetti.
⦁ 1.Kasım.2014 günü Bartın’ın Amasra ilçesinde bir maden ocağında meydana gelen göçükte 1 işçi hayatını kaybetti, Aynı gün Zonguldak’ın Gelik beldesinde ruhsatsız olarak işletilen kömür ocağında vagon çarpması sonucu 1 işçi hayatını kaybetti.
⦁ 6.Kasım.2014 günü Elazığ’ın Alacakaya ilçesinde bir maden ocağında düşen kaya parçasının altında kalan 1 işçi hayatını kaybetti.
⦁ 19.Kasım.2014′ günü Bingöl’ün Genç ilçesinde bir maden ocağında kamyonun altında kalan 1 işçi hayatını kaybetti.
⦁ 21.Ocak.2015 günü Sivas’ın Gemerek ilçesinde bir maden ocağında meydana gelen göçük sonucu 1 işçi hayatını kaybetti.
⦁ 7.Şubat.2015 günü Muğla’nın Fethiye ilçesinde bir maden ocağında yerinden sökülen kaya parçasının altında kalan 1 işçi hayatını kaybetti.
⦁ 10.Mart.2015 günü TTK’nün Zonguldak Karadeniz Ereğli ilçesi, Kandilli beldesinde bir maden ocağında meydana gelen göçük sonucu 1 işçi hayatını kaybetti.
⦁ 8.Haziran.2015 günü Amasya’nın Suluova ilçesinde bir maden ocağında meydana gelen göçük sonucu 1 işçi hayatını kaybetti.
⦁ 21.Temmuz.2015 günü Muğla’nın Milas ilçesinde bir maden ocağında devrilen direğin altında kalan 1 işçi hayatını kaybetti.
⦁ 27.Temmuz.2015 günü Ankara’nın Nallıhan ilçesinde bir maden ocağında malzeme taşıyan vagonun çarpması sonucu 1 işçi hayatını kaybetti.
⦁ 17.Kasım.2016 günü Siirt Şirvan ilçesinde bakır madeninde yaşanan patlama sonrası 16 işçi hayatını kaybetti.
⦁ 13.Ocak.2019 günü ⦁ Manisa’nın ⦁ Soma ilçesinde meydana gelen kaza sonucunda 1 işçi hayatını kaybetti.
⦁ 14.Ekim.2022 günü  ⦁ Bartın’ın ⦁ Amasra ilçesinde yer alan bir maden ocağında grizu patlaması sonucu 42 işçi hayatını kaybetti.
⦁ 13.Eylül.2023 günü Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde TTK’ne bağlı ocakta göçük nedeniyle 1 işçi.
⦁ 15.Aralık.2023 günü Denizli’nin Acıpayam ilçesinde, bir madende meydana gelen göçükte, 2 işçi hayatını kaybetti.

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tema Tasarım | Osgaka.com