Ana Sayfa Güncel, GÜNDEM 17 Şubat 2024 738 Görüntüleme

ÖZEL ÖĞRETİM KURUMLARINA YÖNELİK DÜZENLEMELER RESMİ GAZETEDE YAYIMLANDI

SERRA TAYLAN/HARPUTTİMES

Milli Eğitim Bakanlığı’na özel öğretim kursları ile ilgili değişimler olacağını değişimlere ilişkin düzenlemeler  resmi gazetede yayımlandı. Yapılan düzenleme ile birlikte özel öğretim kurumlarının sosyal etkinliklerinden, çalışma saatlerine, özel eitim kurumlarının açılmasından, alınması gereken izinlere kadar bir çok konuda değişklik yapıldı.

ÖĞRENCİLER, ÖĞRENİM SEVİYELERİNE UYGUN PROĞRAMLARA VE ETKİNLİKLERE DEVAM EDEBİLECEKLER

Konu ile ilgili olarak KURS DER Elazığ Şube Başkanı Veli Aksu HARUTTİMES Haber’e açıklamalarda bulundu. Eğitim gibi önemli bir konuda özellikle özel okul ve kurs gibi kurumlarla ilgili yapılan değişiklikleri olumlu bulduklarını ifade eden Aksu:”Daha önce de sizlerle paylaştığımız üzere, Milli Eğitim çalışmalarının sağlıklı işleyebilmesi adına bir takım düzenlemeleri içeren raporlarımızı Milli Eğitim Bakanlığı’na sunmuştuk.Bakanlığımız önerilerimizi dikkate alarak gerekli olan düzenlemeler konusunda bir çalışma yaptı. özel eğitim kurumlarına ait düzenlemeler resmi gazetede yatımlandı. Eğitim sistemimiz açısından son derece önemli bir adım olarak değerlendiriyoruz.” dedi.

Özel eğitim kurumlarının ihtiyaca cevap vermesi konusunda ve işleyişi hızlandıracak adımların atılmasını önemli bulduklarını kaydeden Aksu yapılan değişikliklerle ilgili şu açıklamalarda bulundu:

”Ortaokul öğrencilerinin ilgi, istek ve yetenekleri doğrultusunda sosyal, kültürel, sanatsal ve sportif faaliyetlerle birlikte akademik gelişimlerine yönelik çalışmaların yapılacağı “sosyal etkinlik ve gelişim merkezi” adıyla yeni bir kurum türü tanımlandı. Bu kurumlarda “hafta içi okul saatleri dışında ve/veya hafta sonu ortaokul ve imam hatip ortaokulu öğrencileri sosyal etkinlik ve gelişim merkezlerine devam edebilirler. Öğrencilerin MEBBİS kayıtları e-okul kayıtları ile ilişkilendirilir. Öğrenciler, öğrenim seviyelerine uygun proğramlara ve etkinliklere devam edebilirler.”

VAKIFLARA AİT TAŞINMAZLAR ÜZERİNDE ÖZEL ÖĞRETİM KURUMU AÇILMASINA İMKAN TANINDI

Yeni düzenlemenin bir çok konuda kolaylıklar sağladığını ifade eden Aksu, sınav takvimlerinin öğrencilerin okul yaşamlarına olan etkisinin de göz önünde bulunduğunu söyledi. Aksu yeni düzenleme ile milletimizin millî ve kültürel değerlerine aykırı, öğrencilerin psikososyal gelişimlerine katkı sağlayamayacak etkinliklerin yapılamayacak olduğunu vurgulayarak düzenlemeye dair şunları kaydetti:

”Kısmen veya tamamen Hazine ve özel bütçeli idarelerin mülkiyetindeki taşınmazlar ile Vakıflar Genel Müdürlüğü ile idare ve temsil ettiği mazbut vakıflara ait taşınmazlar üzerinde özel öğretim kurumu açılmasına imkân tanındı.Yapılan düzenleme ile Türk programı uygulayanlar hariç olmak üzere milletlerarası özel öğretim kurumlarının uyguladıkları öğretim programları ve bu programların uygulanmasında kullandıkları her türlü öğretim materyallerinin Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı tarafından onaylanması gerekecek. Okulların yıllık çalışma takvimi ve çalışma saatlerine yönelik olarak yapılan değişiklikle; ayrı bir çalışma takviminin uygulanmasında merkezi sınavlar gibi eğitim ve öğretimin genel işleyişine dair hususların dikkate alınacağı ve ayrıca kurumlarda milletimizin millî ve kültürel değerlerine aykırı, öğrencilerin psikososyal gelişimlerine katkı sağlayamayacak etkinliklerin yapılamayacağı hüküm altına alındı. Kurum dönüşüm işlemlerinde idari soruşturması bulunan ancak soruşturma konusu kapatmayı gerektirmeyen kurumların dönüşüm işlemlerini tamamlayabilmelerine imkân sağlandı.

KAMU OKULLARINDAN FARKLI UYGULAMA YAPMAK İSTEYEN EĞİTİM KURUMLARININ YÖNETMELİKLERİNE BAZI SINIRLAMALAR GETİRİLDİ

Aksu sözlerine şöyle devam etti:

Yabancı uyruklu eğitim personeline ön izin belgesi düzenlenebilmesi için istenen denklik belgesinin temin işlemlerinin uzun sürmesinden kaynaklanabilecek mağduriyetlerin önlenmesi amacıyla denklik belgesini ibraz edemeyenlerin en fazla iki yıl boyunca denklik için başvuru yapıldığına ilişkin belge ile ön izin işlemlerinin yapılabilmesine yönelik düzenleme yapıldı. Yine resmî okullardan farklı uygulama yapmak için yönetmelik hazırlayan okulların yönetmeliklerinde başarı notu gibi hususlarda farklı uygulama yapmalarına yönelik sınırlamalar getirildi.

OKULLARDA BAKANLIKÇA ONAYLANAN DERS KİTAPLARININ OKUTULMASI ESAS ALINDI

Okullarda Bakanlıkça onaylanan ders kitaplarının okutulması esas kılınmış olup; bu konuda kurucu/kurucu temsilcisi ile kurum müdürüne de görev tanımı yapıldı..5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanununda ücretsiz okutmada öncelik sağlanan çocukların yerleştirme işlemlerinin merkezi olarak yapılmasına yönelik düzenleme yapıldı.Organize sanayi bölgelerinde açılan meslek liselerinden teşvik kapsamında olmayan alanlara öğrenci kabul etmek isteyen kurumların bu öğrencilerden ücret alabilmeleri sağlandı.Özel Öğretim Kursu açılışında zorunlu olan “bağımsız giriş” şartı kaldırıldı. Özel çeşitli kursların, özel öğretim kurslarına dönüşümlerinin teşvik edilmesi amacıyla bu işlemlerde kurucu öğrenim şartı aranmayacak olup; dönüşüm işlemleri sonunda da programları devam eden kursiyerler programları tamamlanana kadar aynı kurumda eğitim almaya devam edebileceklerdir. Ayrıca özel öğretim kurslarında aranan bağımsız giriş şartı kaldırılmıştır.”

Aksu yapılan düzenlemelerden duyduğu memnuniyeti dile getirirken, değişimin devam edeceğinin sinyalini de vererek:

”Tüm diğer değişiklikler için standartlar yönergesindeki değişikliklerin ilan edilmesini beklememiz gerekecek.” dedi.

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tema Tasarım | Osgaka.com