Ana Sayfa Güncel, GÜNDEM, Uncategorized 7 Mayıs 2024 126 Görüntüleme

OSMAN AVCIL: ”HEM FAİZİN, HEM ENFLASYONUN BU KADAR YÜKSEK OLDUĞU BİR ÜLKEDE KENTSEL DÖNÜŞÜM YAPILAMAZ

Yaşanan depremler sonrasında ülke genelinde yapı stokunun yenilenmesi en öncelikli konular arasında yer alırken, kentsel dönüşüm ve inşaat sürecinin ekonomik boyutu da tartışılıyor. İMKON( İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu)Yönetim Kurulu Üyesi ve Kentsel Dönüşüm Uzmanı Av.Osman Avcıl, mevcut koşullarda kentsel dönüşüm yükünün çok büyük olduğunu ve devletin bilşe bu yükü kaldırmakta zorlanacağını söyledi.

SERRA TAYLAN/ELAZIĞ

İMKON Yönetim Kurulu Üyesi ve Kentsel Dönüşüm Uzmanı Av.Osman Avcıl, depremlerle birlikte yıpranan bina sayısındaki artışa dikkat çekti. Türkiye’de özellikle İstanbul’da büyük bir depremin beklendiğini hatırlatan Avcıl bir an önce çürük yapı stokunun yenilenmesi gerektiğini belirtti.Avcıl mevcut ekonomik koşullarda bu dönüşümün yapılmasının çok büyük maliyetleri olacağını belirterek: ‘’ Enflasyonun ve faizin bu kadar yüksek olduğu ülkede, maliyetlerin bu kadar arttığı bu koşullarda kentsel dönüşümü yapmak neredeyse imkansızdır. ‘’ dedi

EKONOMİNİN BİR AN ÖNCE DÜZELMESİ GEREKİYOR

Bilim insanlarının özellikle İstanbul’da büyük bir depremin beklendiğine dair açıklamaları olduğunu hatırlatan Avcıl Türkiye’de yaklaşık 4,5 milyon çürük yapı stoku olduğunu söyledi. Depreme karşı alınacak en büyük tedbirin bu çürük yapı stoklarının yenilenmesi olduğunu ifade eden Avcıl, ülkenin ekonomik koşullarının kentsel dönüşümü kaldıramayacak durumda olduğunu vurguladı. Avcıl şunları söyledi: ‘’ Her ilin ve ilçenin kendi özelinde, özellikle İstanbul’un kentsel dönüşüm çalışmalarının büyük bir hızla tamamlanması gerekiyor. Ancak ülkemizde büyük bir ekonomik kriz yaşanıyor. İğneden ipliğe hemen her kalemde alım gücünün düştüğü ve maliyet artışlarının had safhaya ulaştığını söyleyebiliriz. Hem faiz yüksek, hem enflasyon yüksek. Böyle bir yapıda kentsel dönüşüm hayal olacaktır. Ekonominin bir an önce düzelmesi gerekiyor. En büyük çözüm bekleyen sorunumuz kentsel dönüşüm. Ama günümüzde inşaat sektörü de büyük zorluklarla mücadele ediyor.

MÜTEAHHİTLERİN BÜYÜK BİR KISMI SEKTÖRDEN ÇEKİLDİ

Artan maliyetler nedeni ile bir çok müteahhitin sektörden çekildiğini de ifade eden Avcıl; ‘’Yaşanan ekonomik krize dayanabilen büyük, köklü firmaların dışında bir çok müteahhit sektörden çekilmek zorunda kaldı. Oysa önümüzde hayata geçirilmesi gereken büyük bir kentsel dönüşüm süreci ülkemizi bekliyor. Ekonomik kriz her sektör gibi inşaat sektörünü de derinden etkilemiş vaziyette. İnşaat maliyetleri her geçen gün artıyor. Bu maliyetleri vatandaş kaldıramaz. Bırakın vatandaşı, ülkemizin büyük depremlere karşı bir an önce çürük yapı stokundan kurtulması gerekiyorAncak böylesdiner büyük maliyetleri müteahhit ve vatandaşları bırakın devletin kaldırabilmesi bile çok zor.Önümüzdeki sürecin inşaat sektörü için iç açıcı olmadığını söyleyebiliriz. Bir an önce ekonomik krizin atlatılması gerekmektedir.’’dedi.

BİZ EKONOMİK KRİZİN GEÇMESİNİ BEKLERKEN, İNŞAAT MALZEMELERİNE ZAM ÜSTÜNE ZAM GELİYOR

Son dönemlerde döviz, altın, petrol gibi ürünlerde çok büyük bir fiyat artışı olmamasına rağmen inşaat malzemelerine fahiş oranda zam yapıldığını da ifade eden Avcıl bu manada yapı stokunu yenilemenin çok büyük bir zorluk olduğunu ifade ederek şunları söyledi: ‘’ Depremlerle birlikte kentsel dönüşüm bilincinin arttığını görüyoruz. Evet herkes eski ya da hasarlı yapılarını yeniletmek istiyor.Nu aslında inşaat sektörüne canlılık katması gereken bir durum.Ama özellikle son birkaç ayda inşaat malzemelerine akıl almaz oranda zamlar yapıldı. Sadece son üç ayda demirin fiyatı % 40 oranında artı. Çimentoya % 45 zam geldi. İşçilik maliy6etleri çok arttı. Sektör olarak zamanla yarışır hale geldik. Çünkü sürekli artan fiyatlar işlerimizi olumsuz yönde etkiliyor. Tüm bu fiyat artışları evlerini yaptırmak isteyen vatandaşın da, evleri yapmak isteyen müteahhitlerin de elini kolunu bağlıyor. Bir an önce bu fiyat dengesizliğinin de önüne geçilmesi lazım. ‘’

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tema Tasarım | Osgaka.com