Ana Sayfa GÜNDEM, KÖŞE YAZILARI 20.04.2024 241 Görüntüleme

ŞEVVAL İLKAY ŞAMLI’NIN KALEMİNDEN

RÜYALAR OLMASA HAYALLER KURULMAZ, GERÇEK OLMAZDI.”  ​​

MEVLANA

Herkes rüya görüyor mu? Ben hiç rüya görmem diyenler var mı? Bir insan rüyasını birçok nedenle hatırlayamaz? Belki çocukken gördüğümüz bir kabustan dolayı hiçbir rüyayı hatırlamak istemeyebiliriz. Belki “içimizdeki ses” rüyalar kanalıyla bize sesleniyordur. Biz onu dinlemek istemeyip rüya hatırlama komutumuzu iptal etmiş olabiliriz. Konu ile ilgili yapılan bütün araştırmalar rüya görmeden psikolojik sağlığı korumanın zor olduğunu göstermiştir. Yapılan bir deney sonucu Alfa uykusundan yoksun bırakılan farelerin öldükleri tespit edilmiştir.

Peki rüyalar bizi ne için ilgilendiriyor? Rüya nedir ki? Beynin atmak istediği çöpler, dışa vurumlardır desek çok eksik kalır. Rüya içinde iken son derece özgür olduğumuz bir beyin etkinliğidir. Öyle ya zaman sınırı yok, mekân sınırı yok, mantık kısıtlaması yok, vicdan kısıtlaması yok. Hepimiz rüyalarımızda birer küçük tanrıyızdır. Bununla birlikte rüya görürken başımıza gelenler bizi bir hayli de etkiler.

Çok çeşitli rüyalar vardır. En başta saçma olanlar, bilinç dışımızın bizimle iletişime geçtiği mesaj verenler, aynı anda iki kişinin görebildiği telepatik olanlar, geleceği bildirenler, bir de rüya içinde olduğumuzu fark edip mantıklı kararlar alabildiğimiz Lucidolanlar şeklinde sıralanabilir. Tüm bunların nasıl oldukları bilim insanları tarafından hala araştırılmakta ama bizim için önemli olan bundan yararlanmamızdır.  

Araştırmalar rüyaların psikolojik sağlığımıza katkısı olduğunu söyler. Aslında bütün insanlar rüya görmektedir fakat birçok nedenle rüyaları hatırlamazlar. Her uykuda alfadan tetaya, tetadan deltaya birçok döngüden geçeriz. Sabah uyandığımızda hatırladığımız rüyalar genellikle alfa frekansında gördüğümüz rüyalardır. Bir rüyayı hatırlayabilmek için rüyadan hemen sonra uyanmak gerekir. Rüya başında uyandırılan bir kişi, rüya gördüğünü hatırlamaz. Rüyanın ortasında uyandırılırsa da rüya gördüğünü hatırlar fakat ne gördüğünü hatırlamaz. Ayrıca bu durum kişide çok büyük rahatsızlığa da yol açabilir.

Daha önceki yazımda beyin frekanslarından bahsetmiştim sizlere… Beta frekansında hayal kurmak ile Alfa frekansında rüya görmek arasında beyin için fark yoktur. Beyin rüyayı gerçekten ayırt edemez, rüyadaki imgeleri gerçek olarak algılar. Yani uyanıkken hayal kurarız, uyurken de rüya görürüz. Beyin için ikisi de aynıdır. Fiziksel gerçekliğimizde var olan şeyler, önce zihinsel gerçekliğimizde var olurlar. Bu hayaller beynimizi programlar. Bu nedenle de rüyalarımızı hatırlamamız önemlidir. Rüya hatırlanırsa istenmeyen bölümü alfada değiştirilerek beyin yeniden programlanabilir. Böylece rüyaların psikolojimiz üzerindeki olası olumsuz sonuçları iptal edilebilir.

Rüyalarında gördükleri pek çok buluşu, fikri, keşfi gerçeğe dönüştürmüş olan bilim insanları, yaratıcılar ve sanatçılar vardır.Mesela dikiş makinası yaratıcısı Elias Howe’un rüyası:1850’lerde dikiş makinesi var ama sistemli çalışamıyor. Spirallememantığıyla çalışan dikiş makineleri önce delikler açıyor sonra ipleri geçiriyor. Bu da çok zaman kaybına yol açıyor. Elias Howe dikiş iğnesinin makinelere göre modifikasyonu üzerine uzun süre düşünüp, bir rüya sayesinde aklındaki soruları cevaplayarak, dikiş makinesinin günümüzdeki mekanizmasını tasarlar.

Rüyası şöyle: Howe vahşi bir kabileye esir düşer. Kabile reisi kendisini çağırır, bir an önce dikiş makinesi yapmasını emreder. Eğer kısa bir süre içinde bu makine bitirilmez ise öldürüleceğini söyler. Howe’un aklına bir şey gelmez ve verilen süre dolar. Kabile üyeleri ellerinde mızraklarla Howe’u öldürmek için etrafına toplanırve ellerindeki mızrakları toprağa saplayıp çıkararak üzerine gelmeye başlarlar. Howe bu mızraklara dikkatli bakınca uçlarında göz şeklinde delikler olduğunu görür. Rüyadan uyandığında ipin geçeceği deliği inenin ucuna koyması gerektiğini anlar. Bu iğne yapısını hemen dener ve başarılı olur. Bu sayede dikiş makinesinin mucidi olarak tarihe geçer.

Rüyalar iç bilincimizin bizimle iletişime geçtiği son derece renkli bir yöntem ve ona kayıtsız kalmamak gerek sevgili dostlar. Birlikte hep daha iyiye, esen kalın.

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tema Tasarım | Osgaka.com