Ana Sayfa EKONOMİ, Güncel, GÜNDEM 20 Nisan 2022 5024 Görüntüleme

BİRBAY BEREKET: BÖYLE GİDERSE TAVUKLAR KESİME GÖNDERİLECEK

Yaklaşık bir yıl önce yumurta üretim çiftliği kuran ve başarılı bir performansla 3 işletme sahibi olan Birbay Bereket, organik yumurta ürettiklerini ve bu anlamda bir marka değeri taşıdıklarını ancak buna rağmen içinde bulunulan zor ekonomik süreçle birlikte üretimdeki maliyetlerin arttığını söyledi.

Elazığ’da İZELBA PEST Kontrol Ve Çevre Sağlığı Şirketi sahibi olan genç girişimci Birbay Bereket yumurta üretimindeki azalmaya ve en ucuz protein kaynağı olarak görülen yumurta üretiminin önümüzdeki süreçte azalacağına dikkat çekti. Bereket :””Geçen sene bir torba yemin fiyatı 170 TL iken, şu anda 405 lira. Geçen temmuz ayında bizim 13-14 liraya mal ettiğimiz yumurtayı şu anda 38- 39 liraya mal ediyoruz. Bunun içinde personel, paketleme ve diğer girdiler hariç. Bunun markete ulaşımını siz düşünün” dedi.

 

Yumurta üretiminde yaz aylarının bir sezon finali olarak görüldüğünü de söyleyen Birbay Bereket, bu aylarda insanların köylere akın ettiğini ve yumurta üretiminin oralarda tüketimin artması ile zaten azaldığını söyleyerek ekonomik anlamdaki girdi maliyetlerinin de üretimi zorladığını ifade etti. Birbay Bereket:

DAHA ÖNCEKİ KARIMIZIN % 10 ‘UNU KAZANARAK AYAKTA KALMAYA ÇALIŞIYORUZ

‘Geçen yıl temmuz ayında Elâzığ’da 3 tane işletme olarak faaliyetlere başladık. Faaliyetlerimizde kısa sürede iyi bir şekilde marka değeri yüksek olan firmalarla çalıştık. Belli bir marka edindik. Lakin artan maliyetler, elektrik maliyetleri, personel girdileri ve bundan sonra meydana gelen Rusya-Ukrayna krizi, özellikle yemin hammaddesi olan soyanın aşırı derecede pahalanması, dolar kurundaki artışlar ve diğer girdilerden dolayı, daha önce ilk kurulduğumuz dönemde kazandığımızın neredeyse yüzde 10 oranında kâr yaparak ayakta kalmaya çalışıyoruz.

DESTEK OLUNMAZSA SAĞLIKLI YUMURTA TÜKETMEK HAYAL OLACAK

Yumurta üretimin artması lazım ki fiyat düşsün, rekabet olsun. Rekabetin olmadığı yerde tekelleşme olur, bunun en büyük sebebi yem fabrikalarıdır. Yem fabrikaları da dışa bağımlı soyaya bağlı olduğu için soya ve diğer hammadde mısır olsun diğer kullandığı ürünlerde dışa bağımlı olduğu için, dolar kuru ile aldığı için onlar piyasayı belirliyor biz onların hamallığını yapıyoruz. Böyle giderse bizim gibi üreticiler de organik ve gerçek sağlıklı yumurtayı halkımıza yedirmek yerine daha steril olmayan ortamlarda depo mallarını büyük tanzim marketlerde halka rayiç bedellerin çok üzerinde, onların kâr etmesi bizim zarar edeceğimiz şekilde bir sisteme doğru gidiyoruz. İlgililerden bu konuda yardım bekliyoruz..”DEDİ..

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tema Tasarım | Osgaka.com