Ana Sayfa Güncel, GÜNDEM 13 Ağustos 2023 263 Görüntüleme

KURS DER BAŞKANI AKSU, EĞİTİM SİSTEMİNDEKİ SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİNİ İÇEREN DOSYAYI MEB’E GÖNDERDİ

Kurs Der Elazığ Başkanı Veli Aksu, YKS de sıfır çeken öğrenci sayısının artışı ve bu konuda alınacak önlemler doğrultusunda hazırladıkları bir dosyayı Milli Eğitim Bakanlığı’na gönderdiklerini açıkladı.

2023 yılı YKS ‘de sıfır çeken öğrenci sayısının her geçen yıl artış göstermesi sonrası alınacak önlemleri içeren bir araştırma yapan Aksu, özellikle pandemi sürecindeki uzaktan eğitim sisteminin yüz yüze eğitime bir alternatif olmadığını, online derslerin öğrenciler için yetersiz olduğunu ifade ettiği dosyadaki açıklamasında çözüm yolları için de önerilerde bulunduklarını ifade etti.

Aksu’nun Milli Eğitim Bakanlığı’na gönderdiği, eğitim için sorun ve çözüm önerilerini içeren dosyada şu başlıklar yer aldı:

”2022 ve 2023 yıllarında 12. Sınıf’ın 2. Dönem konularının dahil edilmemesine ve YKS’de çıkan sorular geçen yıllardan kolay gelmesine rağmen son 5 yılın en büyük sıfır puan alan öğrenci sayısına ulaşmasının nedenlerinin tespit edip önlem almak zorunluluğu doğmuştur.

1-Pandemi döneminde uzaktan eğitimin yüz yüze eğitimin asla alternatifi olmayacağını göstermiş oldu

. 2-Online veya YouTube den ders dinleme ile öğrenmenin olmayacağını

3-Son dönemlerde Kursa gitmeden sadece Kütuphanelere giderek başarılı olunamayacağını

4-Gerek Özel okullarda gerekse Devlet okullarında bol keseden notlar verip takdirname ve Teşekkür dağıtmak suretiyle diploma notunu yüksek verilmesini işe yaramadığını.

5- Devamsızlıktan ve akademik başarısızlıktan Sınıf tekrarına kalmamasının işe yaramadığını

6- Öğretmenin başarısız öğrenciye zayıf not verememesi.
Bunlar da gösteriyor ki bugünkü Eğitim ve Öğretim sistemi baştan sona reform niteliğinde değişim olması gerekir.

Çözüm;
Öğrenciler bir üst okulun Sınavına girerken almış oldukları Öğretim programlarından sorumlu olmalıdır.
Yani tüm liseler Meslek Lisesine dönüşüp anlamsız olan Anadolu Liseleri kaldırılmalıdır.
Örnek; Elektrik mühendisliğine lisenin elektrik bölümünden çıkışlı öğrencileri almalıdır .
Yani liseden öğrencinin aldığı eğitim ve öğretimin devamını üniversitesine de almalıdır.

Bugünkü üniversite sınav sistemi kaldırılmalı.

Akademik başarı 4 yıl boyunca lise programına yayılmalı .

Okul öğretmenleri öğrenciye not vermemeli onlar sadece öğrenciye dersini öğretmelidir.

9. sınıfta bugünkü üniversite sınavına benzer 1. dönem 2. dönem ve yıl sonu bitirme sınavı şeklinde Tüm Türkiye’de merkezi sınav yapılıp üniversiteye yerleştirmeye etkisi %10 olmalı

10. Sınıfta 1. Dönem 2.Dönem ve yıl sonu bitirme sınavı şeklinde tüm Türkiye deki okullarda yapılan merkezi sınavın Üniversiteye yerleştirmede etkisi
%15 olmalı

11. Sınıfta 1. Dönem 2.Dönem ve yıl sonu bitirme sınavı şeklinde tüm Türkiye deki okullarda yapılan merkezi sınavın Üniversiteye yerleştirmede etkisi %20 olmalı

12. Sınıfta 1. Dönem 2.Dönem ve yıl sonu bitirme sınavı şeklinde tüm Türkiye deki okullarda yapılan merkezi sınavın Üniversiteye yerleştirmede etkisi %25 olmalı

Son olarak Lise 1,2,3,4. sınıfların tümünü içeren Bugünkü TYT ve AYT’ye benzer bir sınav yapıp bu sınavın da %30 Üniversiteye yerleştirmede etkisi olmalı .

Öğrenci mezun olduğu yıl istediği yere yerlere yerleşememiş ise bir sonraki yıl mezun olarak girdiği sınavda puanını Maximum %30 değiştirebilme şansına sahip olacaktır.

Bu sistemin sonuçları; Akademik başarıyı yıllara yayar

Okuldaki öğretmenlerin öğretme gayreti öğrencilerin ise öğrenme çabaları olağanüstü artacaktır.”

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tema Tasarım | Osgaka.com