Ana Sayfa GÜNDEM 20 Eylül 2023 1283 Görüntüleme

BESİCİLERİN EN BÜYÜK SORUNU OLAN MASTİTİS HASTALIĞINA ÇÖZÜM FIRAT ÜNİVERSİTESİ’NDE BULUNDU

Fırat Üniversitesi başarılı çalışmalarıyla adından söz ettirmeye devam ediyor. Üniversite son çalışmasıyla dünya literatürüne girdi ve bir çok ödüle layık görüldü. Özellikle besicilerin en büyük sorunu olan ve genellikle hayvanlarda görülen “Mastitis” hastalığını önleyecek
sonuca ulaşan tek çalışma dünya üzerinde Fırat Üniversitesi tarafından yapıldı.

Halk arasında “Meme körlüğü” olarak bilenen hastalığı önlemeye yönelik üretilen cihazla hayvanların daha sağlıklı bir yaşam sürmesi ve daha kaliteli bir üretim yapması hedefleniyor.

Fırat Üniversitesi Veteriner Fakültesi, Bilgisayar Mühendisliği Fakültesi ve Sivil Havacılık Yüksekokulu ortak çalışması ile besicilerin en büyük sorunları üzerinde yapılan araştırmalarda mastitis hastalığına çözüm noktasında çalışmalar başlatıldı. Fırat Üniversitesi Veteriner Fakültesi Doğum ve Jinekoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Ali Rişvanlı, Fırat Üniversitesi Sivil Havacılık Yüksekokulu öğretim üyesi Dr. Burak Tanyeri, bilgisayar mühendisliği ve veteriner fakültesi öğrencilerinin ortak çalışmasıyla hayvancılıkta en büyük ekonomik kayıplara sebep olan mastitis hastalığının önlenmesiyle ilgili proje başarıyla tamamlandı ve mastitis hastalığının önlenmesinde kullanılacak cihaz çalışmasında seri üretime geçildi.

BU HASTALIĞI TEDAVİ ETMEKTEN ZİYADE ÖNLEMEK GEREKİYOR

Sağım sonrası meme kanallarının uzun süre açık kalmasının hayvanlarda enfeksiyona neden olduğunu ve bununda meme körlüğünde önemli bir aşama olduğunu kaydeden Dr. Burak Tanyeri, Fırat Üniversitesi tarafından üretilen cihaz ile sağım sonrası kanalların açık kalmasını önleyebildiklerini ifade etti.

Dr. Tanyeri süreç hakkında değerlendirmelerde bulunarak;

“Projemiz, hayvanların mastitis hastalığına yakalanmasını önlemek amacıyla geliştirildi. Mastitis daha çok veteriner sahanın alanı; ama biz mühendis olarak geliştirdiğimiz cihazla ilgili yorum yapabiliyoruz. Proje çalışmamızda şunu gördük ki mastitis hastalığı, sağımdan sonra meme kanalının 3 saat boyunca açık kalmasından kaynaklı içeriye giren bakterilerin oluşturduğu bir hastalık türüdür. Meme dokusu kolay tedavi edilebilir bir doku olmadığı için bu hastalığı daha çok tedavi etmekten ziyade önlemek gerekiyor. Bu kapsamda bizde geliştirdiğimiz antimastitor cihazıyla meme kanalını sağımdan hemen sonra yaklaşık 1-2 saniye aralığında kapatabiliyoruz ve doğal korumayı aktifleştiriyoruz. Böylelikle hayvanlar bu hastalığa yakalanmamış oluyor.” dedi.

“CİHAZIMIZIN DENEYLERİNDE OLUMLU SONUÇLAR ELDE EDEREK PANTENTİMİZİ ALDIK”

Besiciler için kangrenleşmiş bir sorun haline gelen “Mastitis” hastalığına yönelik sonuç veren çalışmanın dünya üzerinde sadece Fırat Üniversitesi’nde yapıldığını ve üretilen cihaz ile 3 saat boyunca açık kalan meme kanallarının 1 saniye gibi bir kısa sürede kapatılarak oluşacak enfeksiyonunun engelleneceğini belirten Dr. Tanyeri;

“Test çalışmalarımızda cihazımızın uygulanmadığı noktalarda meme kanalının yaklaşık 3 saat boyunca açık kaldığını tespit ettik. Cihaz uyguladıktan sonra 1 saniye gibi kısa bir sürede kanalın kapandığını tespit ettik. Daha sonra uzun süreli deneylerimiz oldu. 6 ay boyunca 6 farklı çiftlikte deneyler yapıldı. Mastitis belirtilerinden biri olan sütün kalitesini de gösteren değerlerin minimuma düştüğünü gördük. Cihazı kullanmayı bıraktıktan sonra bu değerlerin yükseldiğini gözlemledik. Bunların hepsi deneysel veri olarak alındı ve böylece bunu bilimsel makalelere dönüştürdük. Literatürde bizim yöntemimiz yeni bir koruma yöntemi olarak kabul edildi. Bizlerde bu etkin koruma yöntemi üzerine uluslararası patentimizi aldık. Bir çok yarışmada ödül aldık. Uluslararası Buluş Fuarı’nda ürünümüz alanında altın madalya aldı ve benzer yarışmalarda bir çok önemli dereceler elde ettik.” ifadelerini kullandı.

“CİHAZIN TÜM AŞAMALARI ELAZIĞ EKİBİMİZE AİT”

Ürünün üretimiyle alakalı bilgiler veren Dr. Tanyeri, “Fırat Üniversitesi Teknokent’te şirketimiz var. Bu şirketimiz vasıtasıyla üretimlerimizi yapıyoruz. Fikir aşamasından en son üretim aşamasına kadar her şey Elazığ’da ekibimiz tarafından gerçekleştiriliyor. Ürünümüzün sahada büyük karşılık bulacağını düşünüyoruz. Dünyaya bu yöntemi ilk kez kazandıran biziz ve bu çalışma Elazığ başta olmak üzere ülkemize ve dünyaya büyük katma değer sağlayacaktır. Ayrıca ürünün tüm parçaları Elazığ’da üretilmesi şehrimize de istihdam konusunda büyük katkı sağlayacaktır.” dedi.

“CİHAZIMIZIN HEM BESİCİLERE HEM DE EKONOMİYE BÜYÜK KATKILARI OLACAK”

Dr. Tanyeri, üretilen cihazla meme körlüğünün engellenmesiyle birlikte hayvanın yaşam sürecine olumlu katkılar sağlandığını ve üretilecek olan sütün kalitesini de arttıracağını vurguladı.

Açıklamasının devamında ürünün ekonomiye katkılarını dile getiren Dr. Tanyeri;

“Ürünümüz hastalığa yakalanıp kesime götürülen hayvanların sayısında azalma sağlayarak hem hayvancılıkla uğraşanlara hem de ekonomiye çok büyük katkılar sağlayacaktır. Ürünümüz, mastitis hastalığına yakalanan hayvanların verimliliğinde yaşanan düşüşlerin önüne geçecektir. Besicilerimiz bu ürünü düzenli olarak kullandığı takdirde hayvanları mastitis hastalığına yakalanmayacaktır.” dedi.

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tema Tasarım | Osgaka.com