Ana Sayfa GÜNDEM 19 Mayıs 2024 216 Görüntüleme

FIRAT’A KANALİZASYON MU AKIYOR?

HABER / FUNDA CANPOLAT

Elazığ’ın Keban ilçesindeki kanalizasyon sularının baraja bırakıldığı iddiası Fırat Nehri’ni tehdit ediyor. Hiçbir altyapı ve arıtma tesisinin olmaması çevre felaketine davetiye çıkarıyor. İlçedeki kanalizasyon sorunları nedeniyle  kötü kokuların ve sivrisineklerin arttığını ifade eden vatandaşlar, kirliliğin balık ölümlerine de yol açtığını belirttiler.

Keban’ın Kallar mahallesinde evlerin kanalizasyon alt yapısı olmadığı için mahallenin kanalizasyon sularının önceki dönem belediye yönetimi tarafından Keban Barajı’na akan dereye bırakıldığı iddia edildi. Keban barajına 2 km uzaklıkta olan bu noktadan akan sular bir yandan Fırat Nehri ile birleşerek doğayı ve canlıları tahrip ediyor diğer yandan kanalizasyon sularının bırakıldığı mahallede vatandaşlar koku ve sinekten dolayı evlerinde duramıyor. Vatandaşlar bir an önce bu sorunun çözülmesini istiyorlar.

Kanalizasyon atık suları hiçbir filtreden geçmeden doğaya veriliyor…”

Kanalizasyon suyunun dereye bırakıldığı Kallar mahallesinde vatandaşlar tepkili. Uzun yıllardır Keban’da yaşayan Doğa Aktivisti ve Keban Fırat Kültür Sanat Arama Kurtarma Spor Kulübü Başkanı Fethi Oruç Keban’da yıllardır altyapı anlamında bir çalışma olmadığını dile getirerek ilçenin bütün kirli gider sularının dereye aktığını söyledi. Oruç, Fırat Nehrine ve dolayısı ile Keban Barajı’na akan kirli atık sular nedeni ile doğa katliamına davetiye çıkarıldığını ifade ederek  şunları söyledi:

 ‘’Burada ciddi bir kirlilik ve doğa katliamı var. Burası Fırat Nehri’nin kollarından biri olan Büyük Dere. Bu büyük derenin birleşim noktası ise yaklaşık 2 km aşağıda Fırat Nehri var. Keban’ın birçok noktasında benim tespitime göre 8 – 9 noktada bu kanalizasyonun atık suları maalesef doğaya veriliyor. Ciddi bir kirlilik, ciddi bir doğa katliamı var.“

Belediyelerin kanalizasyon sorumluluğunu hatırlatan Oruç sözlerini şöyle sürdürdü:

“Burası Keban Kallar mahallesinin kanalizasyon atık şebekesinin olduğu yer. Burada herhangi bir işlem yapılmadan Çaya veriliyor. Bu çay ise yaklaşık 2 km sonra Fırat Nehri ile birleşiyor. Dolayısıyla bu gördüğünüz kanalizasyonda dışkı, pislik, bütün insan kirliliği, mutfak kirliliği, yağlar, kimyasallar, deterjanlar aklınıza ne geliyorsa bu kanalizasyon borularından direk çaya akıyor. Ne yazık ki Belediye tarafından herhangi bir arıtma sistemi olmadan direk çaya bırakılıyor. Belediyenin dediği gibi “Büyük dereye” akıyor. Bu içler acısı bir durum. Hani buna bakınca diyoruz ki belediye ne işe yarar? Belediyenin temel görevleri arasında değil midir bu kanalizasyon,  altyapı? Ama maalesef işin kolayını bulmuşuz buraya kimse inemiyor,  verin dereye gitsin deniyor.”

 “İnsan sağlığı ciddi bir tehdit altında…”

Akan kanalizasyon suları nedeniyle artık mahallenin yaşanılmayacak hale geldiğini belirten Oruç;

“İnanılmaz bir pis koku var. Buranın üst tarafı hemen Kallar Mahallesi.  Özellikle yaz aylarında mahalle sakinleri bu kokudan felaket derecede rahatsız. Yazın kendi balkonlarında kokudan dolayı oturamıyorlar. Oturamadıkları gibi kötü atıklardan dolayı çeşitli bakteriler ve sivrisinek olayı çok fazla oluyor. Keban’da yazın akşamları uyuyamazsınız sivrisinekten. Onlar da buradaki virüsü, kirliliği bir şekilde insanlara bulaştırıyorlar. İnsan sağlığını bile ciddi bir şekilde tehdit ediyorlar. Nereden bakarsanız bakın hakikaten içler acısı bir tablo” dedi.

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tema Tasarım | Osgaka.com