Ana Sayfa Güncel, GÜNDEM, ÖZEL HABER 14 Kasım 2022 238 Görüntüleme

BAŞKAN KARATAŞ “ÜLKEMİZDE VERGİ YÜKÜNÜN ÇALIŞANLARIMIZIN OMUZLARINA YÜKLENDİĞİ AÇIK BİR GERÇEKTİR”

Kamu Sağlık-Sen Genel Başkanı Ümit Karataş, Memur Vergi Dilimi konusunda önemli açıklamalarda bulundu.
“Vergi dilimlerindeki artış oranı memur maaşlarına yapılan artışların oldukça altında kaldığı için memurlardan kesilen gelir vergisi de orantısız biçimde yükselmiştir” diyen Genel Başkan Ümit Karataş; “Ortaya çıkan bu durumun düzeltilmesi ve Sağlık Çalışanlarının gelirlerinden yapılan kesintilerin düşürülerek alım güçlerinin korunması için gelir vergisi oranının %10’da sabitlenmesi gerekmektedir. Gelir Vergisi Dilimi Yeniden Değerlendirme Oranı %122.93 olacağı için ilk dilim 71bin TL olacak. Cumhurbaşkanımız eğer bu oranı %50 oranında indirirse; 35 bin 500 TL olacak, eğer %50 arttırmaya giderse; 106 bin 500 TL.’ ye çıkacak. Cumhurbaşkanımızın indirime gideceğini ümit ediyoruz. Yani; Ocak ayında 15 bin maaşla başlayan bir Sağlık Çalışanımız 71 bin TL ilk dilime yılın 7. ayında 2. dilime girerken, eğer Sayın Cumhurbaşkanımız yetkisini kullanırsa 11. aya kadar vergi dilimine girmeyecek.2000 yılından bugüne kadar Yeniden Değerlendirme Oranları arttırılmış olsaydı 2023′ te bu oran 182 bin olacaktı. 10 bin alan bir Sağlık Çalışanımızın yıl içinde 6 bin 49 TL kaybı var.
Son dönemlerde yaşanan ekonomik gelişmelere bağlı olarak çalışanlarımızın alım gücü düşmektedir. Çalışanlarımızın alım gücünü ancak ücret ve vergi politikaları ile yükseltmek mümkündür.  Ülkemizde vergi yükünün çalışanlarımızın omuzlarına yüklendiği de açık bir gerçektir. Her ne kadar bu yılın başında asgari ücret tutarı kadar olan ücret gelirlerinin vergiden muaf tutulması uygulamasına geçilmiş olsa da asgari geçim indiriminin kaldırılmasıyla,vergi muafiyet uygulamasının etkisi sınırlı kalmış, Ocak ayında bir üst vergi dilimine geçişte toplam gelir üst sınır artışının düşük tutulması sonucunda çalışanlar bu yıl, her zamankinden çok daha erkenden %20’lik dilime girmiş ve maaşları azalmıştır. Vergi dilimlerindeki artış oranı memur maaşlarına yapılan artışların oldukça altında kaldığı için Sağlık Çalışanlarından kesilen gelir vergisi rakamları da orantısız biçimde yükselmiştir”diyen Karataş; Ücretlerin asgari ücret tutarı kadar olan kısmının vergiden muaf tutulmasının sağlık çalışanlarına hiçbir faydası olmamış, bu uygulamaya rağmen çalışanlarımız geçtiğimiz yıldan daha fazla vergi ödemiştir. Ortaya çıkan bu durumun düzeltilmesi ve kamu çalışanlarımızın gelirlerinden yapılan kesintilerin düşürülerek alım güçlerinin korunması için gelir vergisi dilimlerinin ekonomik gerçeklere uygun şekilde yükseltilmesi ve çalışanlar için gelir vergisi oranının %10’da sabitlenmesi gerekmektedir. Bütçe görüşmelerinin başlamak üzere olduğu bugünlerde vergide adaletin sağlanması, herkesten geliri nispetinde vergi alınması ve çalışanlarımızın alım güçlerinin yükseltilmesi için gerekli adımların atılmasını beklemekteyiz” şeklinde konuştu.

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tema Tasarım | Osgaka.com