Ana Sayfa GÜNDEM 8 Şubat 2022 218 Görüntüleme

BALKAN “EN ÖNEMLİ DESTEK MOTİVASYON DESTEĞİDİR”

Bireylerin potansiyellerinin en üst limitlerine çıkmasını ve yaşam hedeflerine ulaşmasını sağlayan, profesyonel bir rehberlik sistemi olan yaşam koçluğu, alanında gerekli eğitimleri tamamlamış uzman kişiler tarafından gerçekleştirilmektedir.

Günümüzün en yeni meslek dallarından biri sayılan ancak kısa sürede hızla yayılmaya başlayan “Yaşam Koçluğu” bireylerin gelişim ve değişimlerini sağlamak amacıyla danışmanlara bire bir hizmet sunan bir iş alanı olarak varlığını sürdürmektedir. Danışmanıyla bire bir ilgilenerek  kişinin kendi potansiyelini keşfetmesi, geliştirmesi, kişisel hedeflerini tanımlaması üzerine doğru soruları soran ve danışanı harekete geçirmek için uygun stratejiler geliştiren yaşam koçları bireylerin hayat standartlarını daha üst seviyeye taşımalarına yardımcı olmaktadır.

İLİMİZDE YAŞAM KOÇU DESTEĞİ NE ORANDA ALINIYOR?

Elazığ’da yaşam koçluğu tam olarak bilinen bir meslek olmasa da ilimizde bu işi profesyonel olarak yapan insanların bulunduğunu ifade eden Yaşam Koçu Ümit Balkan;

“Yaşam Koçu bir kişinin hayatında olumsuzluk varsa yada birşeyi değiştirmek ve düzenlemek istiyorsa bu yolda fiziksel olarak destek aldığı kişidir.  Yaşam Koçu bu yolda  ilerleyen bireyin sadece söz olarak değil aynı zamanda eylem olarakta yanında bulunur.

Yaşam Koçu birlikte yapılan işleri planlar, harekete geçer ve bireyle birlikte uygular.

Yaşam Koçluğunun alanını sınırlayamayız. Beslenme, kişisel gelişim, psikolojik destek  yada bir işin işleyişi konusunda yol haritası olabilir. Yaşam Koçu bu alanlarla ilgili bilgi sahibidir ve bu alanlarda kendini geliştirmiş kişidir.

Yaşam Koçlarının en önemli desteği motivasyon desteğidir. Yaşam Koçu, motive edicidir, pozitif düşünür, negatif düşünmez, çözüm odaklıdır, sorun odaklı değildir. Aynı zamanda  yaşam koçu en kötü şartlarda bile çözüm arayışı içerisinde olduğu için kabuğundan çıkıp kendisini geliştirmek isteyen insanların ulaşması gereken kişidir.

İlimizde Yaşam Koçluğu çok fazla bilinen bir meslek olmasada bu işi profesyonel bir şekilde yürüten insanlar var ve bunlardan biride benim hocamdır.“ ifadelerine yer verdi.

BİR İNSAN DEĞİŞİME AÇIK DEĞİLSE BÜTÜN ŞARTLAR ONUN İÇİN KÖTÜDÜR

İnsanların olumsuz düşünmesinin en büyük sebeplerinden birinin kişinin kendini geliştirmemesiyle bağdaştıran Balkan;

“ Benim profesyonellik alanım beslenme ve  kişisel gelişimdir. Danışanlarımdan gözlemlediğim kadarıyla birçok insanın hayali yok. İnsanlar günü birlik yaşayarak,  sadece çalışmaya çalışıyorlar. Çalışayım birşeyler elde edeyim ve kimseye muhtaç olmayayım mantığı ile hayatlarını sürdürüyorlar.

Bireylerin olumsuz düşünmelerini tek bir şeye bağlayamayız. Ekonomik koşullar dersek hayır, açıkcası ben  kişinin kendini geliştirmemesi olarak görüyorum. Bir insan gelişime açık değilse bütün şartlar onun için kötüdür.

Bu noktada kişinin yaşamına örnek olarak ıstakozların hayat hikayesini gösterebiliriz. Dışı bir kabukla kaplı olan ıstakozlar zamanla büyüdükçe kabuğu dar geldiğinde sıkışıyor ve o kabuğu üstünden atması gerekirken dışardaki tehlikelere karşı savunmasız kalıyor. En karanlık, en uç noktada kendi kabuğunu kırıp aylarca bekliyor ve yeni kabuğu oluştuktan sonra gün yüzüne çıkıyor. Şimdi bu yaşama tutunma öyküsüne baktığımızda çıkaracağımız sonuç stresin aslında bazen iyi birşey olduğudur. İnsanlar çoğu zaman  stresi kötü olarak görüyor ama değil.  Eğer sen stresi olumlu yönden, pozitif yönden, çözüm odaklı yönden kullanırsan stres seni geliştirir, stres seni bulunduğun yerden kaldırır. Stres senin hayatında birşeyleri değiştirmek için seni dürter. Ama bireyin o bilinçte olman lazım. İnsanlar hep birşeylerin hazırdan bir başkası tarafından yapılmasını bekliyorlar.

Ancak her birey kendi hayatından mesuldür. Bugün ben birşeyleri değiştirecek olursam kendim için değiştiririm bir başkası için değiştiremem. Kişinin fikirlerin değişimine açıksa değişebilir.” ifadelerine yer verdi.

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tema Tasarım | Osgaka.com