Ana Sayfa FLAŞ HABER, GÜNDEM, SAĞLIK 2 Mart 2022 862 Görüntüleme

MASKE VE HES KODU UYGULAMASI KALKIYOR MU?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bugün gerçekleşen Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklamalarda bulundu. Bakan Koca, açık havada maske zorunluluğunun ve HES kodu uygulamasının kaldırıldığını duyurdu. Bakan Koca’nın madde madde açıkladığı yeni kararlara göre, açık havada maske zorunluluğu ve HES kodu uygulaması kaldırıldı, okullarda karantina uygulanması sona ererken, belirtisi olmayan kişilerden test istenmeyecek.

Bilim Kurulu toplantısında açıklamalarda bulunan Bakan Koca;

“Bugün kısıtlamalardan çok onların yerini alacak serbestlikten söz edeceğim. Bugün ısrarların sabırları sınadığı konularda size nihayet beklediğiniz haberleri vereceğim. Şimdi ise her şeyi gözden geçirmenin zamanı geldi.

Koronavirüs Bilim Kurulumuz tıpkı bugün olduğu gibi gelişmeleri mercek altında tuttu ve öneriler geliştirdi. Salgınla nasıl mücadele edeceğimizi tanımlayan güncel gelişmelere göre sürekli güncelleyen Bilim Kurulu’nda çalışmaktan iftihar ettiğim kurumdur. Şahsım ve sizler adına Bilim Kurulu’nun bütün üyelerine bir kez daha teşekkür ediyorum.

Salgın sürecinde gerekli tedbirlere erken başvurduk. Tüm dünyada en hızlı hareket ülkelerden biri olduk. Salgının vaka sayılarına baktığımızda en az etkilediği ülkeler arasındayız. Bu başarıda, Bilim insanlarımızın yanında teşekkür borçlu olduğumuz çok insan var. En büyük teşekkürü ise aziz milletimiz hak ediyor. Kurallara uymada büyük kararlılık gösteren aziz milletime teşekkür ederim. Birlikte eşsiz bir mücadele verdik.” ifadelerine yer verdi.

AÇIK HAVADA MASKE ZORUNLULUĞU KALKTI

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca yeni kararları şu şekilde sıraladı;

“İşte bakanlık olarak aldığımız kararlar;

  •  Bundan sonra, artık açık havada maske kullanmak zorunda değiliz.
  •  Kapalı ortamlarda havalandırma yeterli ise ve mesafe kuralına uyum gösteriliyorsa maske takmak artık şart değil.
  •  Yeni dönemde HES kodu uygulaması kaldırıldı. Hiçbir kurum ya da kuruluşa girişte HES kodu kontrolü yapılmayacak.
  •  Hastalık belirtisi olmayanlardan test istenmeyecek.
  •  Okullarda iki vaka çıkması halinde sınıfın kapatılması şeklindeki uygulamaya artık gerek görülmeyecek. Pozitif çıkan öğrenci izole edilecek ve eğitim devam edecek.” dedi.

MASKE KAPALI ALANLARDA KULLANILACAK MI?

Maske kullanımının artık gerekli ortamda olacağını ifade eden Bakan Koca;

“Mesafenin korunmadığı kapalı alanlarda, mesafe korunamıyorsa uçak, otobüs, sinema, tiyatro gibi, okulların kapalı alanları gibi maskeleri kullanmaya devam ediyoruz. Bunun dışında kapalı alan olup mesafe korunuyor olursa o durumda maske takmanın şart olmadığını söylüyoruz. Maskeyi artık nerede gerekiyor ise, gerekli olan ortamda, yanımızda taşımak gerektiğini söylüyoruz.

Maskenin faydasını gördük, pandemi sonrasında da bundan böyle herhangi bir grip nezle, covid gibi belirtisi olanların bulaştırma potansiyeli olduğu için, normal hayatımızda da maske takılması gerektiğini biliyoruz.” ifadelerine yer verdi.

“BİRÇOK BİLİM ADAMI ALDIĞIMIZ İNİSİYATİFİ DESTEKLİYOR”

Alınan yeni kararları açıklayan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca;

“Tedbirlere bizden çok geç başvuran ülkeler kısıtlamadan büyük oranda vazgeçmiş durumda. Ülkemizde de bazı kısıtlamalar kalkmıştı. Karantina, izolasyon gibi bir çok uygulama da değişikliğe gittik. Gelinen noktada hepimizin bilmesi gereken Corona ile mücadelenin bundan sonra aşı ile verileceğidir. İlacın 65 yaş üzerindeki vatandaşlarla bağışıklığı düşük kişilere dağıtımına başlamıştık. Bir bakıma salgın esaretinden gerçek hayata geçmekte. Birazdan sizinle paylaşacağım kararlar mutlak bir mutabakatla alınmış kararlar değil. Bilim insanlarımızdan bekleme kararı olanlar da var. Birçok bilim adamı ise aldığımız inisiyatifi destekliyor. Bir konuya dikkatinizi çekmek istiyorum. Bir kişi salgın bitmedi demediğinde somut gerçek değişmiyor. Salgın somut etkisini yitirdi, gözle görülür gerçek budur. Bundan sonra ne yapılmalı derseniz cevabı çok açık. Salgın ile toplum olarak kısıtlamalarla mücadele etmekten bireysel korunma aşamasına geçmeliyiz. Maskeyi tamamen hayatımızdan çıkarmıyoruz, maskeyi her an takmak üzere yanımızda taşıyoruz. Büyüklerimiz ve kronik hastalığı olanlarla beraberken vazgeçilmez olmalı.” ifadelerine yer verdi.

Pandemi süreci ile ilgili alınan yeni kararların başlayacağı tarihle ilgili genelge yayımlanacaığını bildiren Sağlık Bakanı Fahrettin Koca;

“Kararların başlayacağı tarihle ilgili genelge yayınlanacak, İçişleri Bakanlığınca. TURKOVAC aşısı bizim sahaya verdiğimiz 1 milyonu geçti. Ve üretimde her geçen hafta artış içinde. 2 ay sonra aylık 1-1,5 milyon üretime geçmiş olacağız. TURKOVAC’ı biz bütün hastanelerimizde uygulamaya yeni başladık. Şimdi ise gelecek haftadan itibaren hazırlık yapıyor arkadaşlar. Aile hekimleri dahil olmak üzere bütün hastanelerde TURKOVAC aşısını başlatmak istiyorum. Aşımıza sahip çıkalım. Sinovac’la yapılan çalışmaların 5-6 kat etkili olduğunu iyi biliyoruz. TURKOVAC aşısını olup hastalığı nasıl geçirdiğine dair verileri de önümüzdeki haftalarda Ateş Hocam’la paylaşmış oluruz.

Şu an Bilim Kurulu’nun önerdiği 65 yaş üstü ve bağışıklığı baskılanmış kişilere verilmek üzere. Bundan sonraki dönemde bu gruba verilmek üzere kullanılacak. Daha alt gruba vermek üzere Bilim Kurulu yeni karar almadı. Bu ilacın etkinliği hastaneye yatış ve vefatları %30 azalttığını biliyoruz. Dünyada yaygın olarak kullanılmadığını biliyoruz. ABD’de 770 dolar gibi bir fiyattan uygulanırken Türkiye’de 70’de 1 oranı maliyete indirilerek üretildi. Bu ilaçtan da bütün illere dağıtmış olduk. İlaca ne kadar erken başlatılırsa o kadar etkili olduğunu biliyoruz. Bu yüzden 65 yaş üstü ve bağışıklığı düşük olanların PCR testlerini hızlıca yaptırmasını istiyoruz. ” dedi.

 

 

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tema Tasarım | Osgaka.com