Ana Sayfa GÜNDEM 29 Mart 2022 513 Görüntüleme

KAPALI ÇARŞI ESNAFI “İŞLER DÜŞÜK FİYATLAR YÜKSEK”

Ramazan ayının yaklaşması ile vatandaşlar hazırlıklara başladı. 11 ayın sultanı Ramazan-ı Şerifin yaklaşmasıyla Elazığ’ın tarihi mekanlarından olan Kapalı Çarşı her yıl olduğu gibi bu yılda  alışveriş yapan insanların tercih ettiği mekan oldu.

Her yıl Ramazan ayında müşterilerin gözde mekanı olan Kapalı Çarşı bu yıl gelen zamlar nedeniyle müşteri sayısında düşüş yaşarken Çarşı esnafı “İşler düşük fiyatlar yüksek” dedi. Konuyla ilgili görüşme sağladığımız Esnaf Vedat Öksüz;

“Ben Kapalı Çarşı esnaflarından Vedat Öksüz. Bu işi 10 yıla yakındır yapıyorum.  Ve şuan da bizim gıda sektöründe bayağı bir düşüş var. Düşüş olduğu içinde işlerimizin azaldığını görebiliyoruz. Çünkü artık fiyatlar gerçekten çok pahalı. İnsanlar alamıyor çünkü insanlarımızın artık alım gücü yok. Herşey çok pahalı gerçekten. Umarım herşey daha güzel olacaktır. Eskiden işlerimiz daha çok yoğundu. Şuan mesela ramazan ayına yakın bir tarihteyiz 11 ayın sultanı ramazan ayı gelecek ama çarşıda bir yoğunluk yok. Bunun nedeni işlerin düşük  fiyatların yüksek oluşu. Görüyoruz zaten benzin almış başını gidiyor, dolar yine öyle, altın yine öyle. Elektrik faturalarına yüzde 50 zam geldi yani 500 lira olan fatura 1500 lira geldi. Zaten kiralarda çok yoğun. “ ifadelerine yer verdi.

Kapalı Çarşı esnaflarının bir kısmı gelen zamlardan dolayı işlerin durgun olduğunu dile getirirken diğer kısmı ise insanların alım gücünün olduğunu ifade ediyor.  Konuyla ilgili görüşme sağladığımız Kapalı Çarşı esnafı;

“İşlerimiz şuanda iyi Allah’a şükür. İnsanların alım gücü var yani şuanda mesela alım gücü olmasa yağlara 200 TL fiyat verilince herkes koşup elinde 10 tane bidonla gitmezdi. Demek ki alım gücü var. Bizde de işler iyi ramazan öncesi işlerimiz daha da iyi oldu. Şu anda üretimde var biz tulum peyniri imalatçısıyız şu anda bir sorunumuz yok. Ramazanın gelişi bize bereket getirdi.” dedi.

Maliyetin yükselmesinden dolayı yapılan satışların karşılığını alamadığını dile getiren Kapalı Çarşı Esnafı Bilal Çaldak;

“30 yıldır bu işi yapıyorum. Firmayı 2018 de açtık. Son 2 senedir çok kötüyüz, özellikle bu sene daha kötüyüz. Şuan ürün alamıyoruz. Yaptığımız satışların karşılığını alamıyoruz. Maliyetinin yükselmesinden dolayı. Özellikle plastik gurubu çok pahalı, bizi en çok etkileyen o. Koli bandı olsun, plastik olsun, kağıdı olsun ne bileyim hepsi mesela kargo yapıyoruz koli bizden gidiyor, koli bandı bizden gidiyor. Tulum peyniri, salamura, tereyağı  imalatçısıyız. Alım gücü çok düştü. Mesela haftada bir dolabı doldurup boşaltırdık şimdi ayda bir doldurup boşaltıyoruz. Elektrik çok yüksek, şöyle söyleyeyim yazın 600 TL gelen elektrik şuan 1500 TL  geliyor. Yani yazın iki katı geliyor. Bunun haricinde alım gücü zaten yok. Mazot belli buda bizi çok etkiliyor. Dediğim gibi yani bunlar çok etkiliyor, herkesi etkiliyor. Ramazan öncesi hiçbir canlılık yok. Herşey aynı Şuan ramazanının geldiği belli değil. Fiyatlar yüksek mesela dün bir sıvı yağ aldık 190 lira en basidinden, şeker olmuş 750 lira bulunmuyor, un yine öylesine. Allah sonumuzu hayır eylesin.” dedi.

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tema Tasarım | Osgaka.com