Ana Sayfa GÜNDEM 8 Nisan 2022 705 Görüntüleme

DEVA PARTİSİ “ELAZIĞ KENTSEL DÖNÜŞÜM PROBLEMİ VE ÇÖZÜMLERİ”

Elazığ Deva Partisi Sektörel Politikalar Başkan Yardımcısı Fetih Ahmet Biçer, deprem sonrası yıklan evlerin yerinde yapılmamasından kaynaklanan sorunları dile getirdi. Başkan Biçer;
”Kentsel dönüşümde; uygulanabilir plan başta olmak üzere, esneklik, dönüşüm kriterlerinin ve modellerin sürecin aktörleri tarafından katılımlı ortamlarda geliştirilmesi, karar ve gerekçelerin toplum açısından net ve anlaşılabilir/ulaşılabilir olması konularının ilgililer/yetkililer tarafından içtenlikle benimsenmesi ve kabul edilmesi esastır.
Elazığ’da 24 ocak 2020 tarihinde büyük bir deprem meydana gelmiş ve şehrin üçte biri yıkılmıştır. Çoğu yıkılan ev yerine yapılmamış, bunun yerine yeni yerleşim yerlerine tokiler inşa edilmiştir. Depremzedelerin konut ihtiyacının karşılanması için 24 bin 537 konutun inşası tamamlandı. Yeni yapılan tokiler; kullanıcılar tarafından şehir merkezinden uzak olması, yapılan işçiliğin kalitesiz olması yüzünden eleştirilmektedir. Çoğu tokide, fırın, market, okul gibi ticari ve sosyal donatıların olmayışı sebebiyle toki kullanıcıları problemler yaşamaktadır.
Kentsel dönüşüm sürecinin her aşamasında alınan kararların ve bunların gerekçelerinin net, anlaşılabilir olması ve kabul edilen konuların toplumla paylaşılması gerekmektedir. Süreç boyunca gerçekleşmesi programlanan sosyo-ekonomik ve fiziksel müdahalelerin zamanlamasındaki önceliklerin, doğru öngörülmesi düşünülmelidir.
Elazığ şehir merkezi ve ilçeler yaşanabilecek olumsuz doğal afetler göz önüne alınarak planlanmalıdır. Günümüzdeki gibi her üç yılda bir imar planı değiştirilmesi yerine, uzun ömürlü ve sürdürülebilir planlar hazırlanmalıdır. Yeni yapılacak mahallelerde konutun yanında; okul, sosyal donatı ve sağlık ocaklarının yapılması dikkate alınmalıdır.
Elazığ’da yenileme girişimlerinde başarılı olabilmek için kent ve mahallenin geleceği konusunda etkin roller üstlenen kamu, özel kesim ve sivil halk temsilcilerinin özgün bir ortaklık modeli çerçevesinde hareket etmeleri sağlanmalıdır.” ifadelerine yer verdi.

BİNALARIN YAPIMLARI İÇİN TEŞVİK PAKETLERİ HAZIRLANMALIDIR

Yıkılan binaların yeniden yapılması için teşvik paketlerinin hazırlanması gerektiğini ifade eden Deva Partisi Sektörel Politikalar Başkan Yardımcısı  Biçer;
Kentsel dönüşüm tasarım ve planlama çalışmalarına eş zamanlı ve sürekli olarak hem tüm proje grup üyeleri arasında hem de genel halkla iletişim ve geribildirim süreci yürütülmelidir. İletişim ve geribildirim sürecinde e-posta, toplantı, mülakat, sunuş, halk forumları gibi çeşitli iletişim mekanizmaları kullanılabilir. Bunun yanında, ihtiyaca göre, kapasite geliştirme sürecinde başlatılan bazı eğitim programları planlama sürecine paralel olarak eş zamanlı olarak devam edilmelidir.

Elazığ kent merkezinde; deprem sebebiyle ağır hasar alıp yıkılan yapıların arsaları, atıl bir durumda kalmıştır. Binaların yapımı için teşvik paketleri hazırlanmalıdır.” dedi.

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tema Tasarım | Osgaka.com