Ana Sayfa GÜNDEM 24 Nisan 2022 265 Görüntüleme

BAŞKAN TOP “5’İ 1 YERDE BU CİNLER VATANDAŞI ÇARPMAYA DEVAM EDİYOR”

Elazığ Bakkallar Ve Tekel Bayiler Esnaf Oda Başkanı Cebrail Top, ülkenin ekonomik olarak zor süreçlerden geçtiğini ancak Elazığ’da deprem ve pandemi sürecinin ard arda gelmesiyle krizin etkilerini çok daha fazla hissedildiğini dile getirdi. Süper marketlerin bir an önce denetlenmesi gerektiğini ifade eden Başkan Top;

“Evet zor bir süreçten geçiyoruz. Tabi ülkemiz zor bir süreçten geçiyor ama  ilimiz daha zor bir süreçten geçiyor. İlimizde hem pandemi hem de deprem vardı. Bildiğiniz gibi yıkımlar devam ediyor. Halen daha şehrin yüzde 40’ı yüzde 50’si yıkılıyor. Şehrin sokaklarında yıkımlar inanın 15-20 gün sürüyor. Orda esnafların ticari kayıpları oluyor. Ne zamana kadar gidecek bilmiyoruz. Bunun yanı sıra sizin de bildiğiniz  gibi ekonomik kriz meydana geldi. Bu ekonomik krizin sebeplerinden biri tabi ki dünyada olan krizin etkileri. Dünya genelinde olan bu krizin etkileri var yok değil bunu kabul ediyoruz. İşte akaryakıttı, elektrikti, maliyeydi, vergiydi, SSK ve Bağ-Kur gibi dövizde ki dalgalanmalar gibi etmenler etkiledi. “ dedi.

FAHİŞ FİYATLARLA İLGİLİ CİDDİ DENETİMLER YAPILSIN

Daha önce Ticaret Bakanlığı tarafından zincir marketlerin anlaşmalı olarak aynı rafta aynı ürünü tespit ettiğini dile getiren Başkan Top;

“Ancak  ürünlere bakıyorsunuz ki 5’i 1 yerde bu 3 harfli bu cinler  vatandaşımızı halen daha aldatmaya halen daha çarpmaya devam ediyor.

Türkiye genelinde hiç görülmemiş bir şey 5’ nin aynı sms yoluyla birbiri ile mesajlaşarak aynı ürünün aynı rafta fiyatlarına şahit olduk. Bizim Ticaret Bakanlığımız bunu tespit etti. 5’i 1 yerde derken Ulusal zincir marketlerden bahsediyorum. Bunlar eskiden birbirilerine rakiplerdi aynı sokakta, bizim mahallemizde de, bölgemizde de, ilimizde de belki sizlerde şahit olmuşsunuzdur. Hangi mahalleye hangi sokakta veya o ana hartellerde işletmeleri kurdukları zaman bunlar biri sağında biri solunda biri karşılarında olurdu.  Ama şimdi onun için dedim 5’i 1 yerde oldu bunlar. Şuan 5’i 1 yerde hareket ediyorlar. Ve fahişte cezalar yediler. Bu cezaları ben onlara yetersiz görüyorum. Bunlar kapatmaya kadar gitsinler diyorum. Bunlar vatandaşımızın kanını emiyorlar, vatandaşımızın canından, rızkından, çala çocuğunun rızkından yiyorlar çünkü buna bizde şahit olduk. Ayçiçek yağında yaptılar, unda yaptılar  şimdide şekerde yapıyorlar aynı şeyi. Bu fahiş fiyatlarla ilgili ciddi denetimlerin olması lazım. “ ifadelerine yer verdi.

VATANDAŞ SADECE RAFLARA BAKABİLİYOR ÜRÜN ALAMIYOR

Ekonomik sıkıntılardan dolayı vatandaşların sadece market raflarına bakmakla yetindiğini ifade eden Elazığ Bakkallar Ve Tekel Bayiler Esnaf Oda Başkanı Cebrail Top;

“Şunu belirtmek istiyorum bizim yerel esnafımız bunu yapmıyor sizlerin de bildiği gibi şu an bizim esnaflarımız satmadığı için rafında fiyatların ne olduğunu da bilmiyor. Vatandaşımızda şuanda gerçekten çok zor durumda. Biz vatandaşın haklarını korumayı ve söylemeyi burda kendimize bir borç biliriz,  mükellef hissederiz.

Çünkü şuan vatandaşımız inanın Vallaha da Billaha da gidip  sadece market raflarına bakıyorlar bakmakla yetiniyorlar. Bugün 1 kg domates 20-30 TL olmuş biber bilmem kaç lira olmuş patlıcan bilmem kaç lira olmuş. Ayçiçek yağı ne kadar şekerde şuanda sıkıntı çekiyoruz.

Yani biz devletimizden gerçekten denetimler istiyoruz. Özellikle bizler yıllardan beri bu camianın içerisindeyiz yıllardan beri bu sektörün içerisindeyiz böyle krizler görmedik. Tabiki böyle ekonomik krizler oldu. Biz bunu 3 günde 5 günde 15 günde atlattık.  Ama esnafımızında bizlerinde umudu yok çünkü önümüzü göremiyoruz.

Bu konuda yetkililere sesleniyorum. Özellikle bu konuda ciddi adımlar atılsın. Özellikle ulusal market zincirleri üzerinde ne gerekiyorsa yapılsın, yasa düzenlemelerinin yapması lazım.” dedi.

YEDİKLERİ CEZAYI ETİKET DEĞİŞTİREREK FİYAT FARKIYLA ÇIKARDILAR

Zincir marketlerin şehir ekonomisine hiçbir katkı sağlamadığını dile getiren Başkan Top;

“ Yıllardan beri söylüyordum bunların hiçbir şehire katkısı yok bunları güçlendirmeyin, bunlara bir kural koyun , bunlara denetim mekanizması çalışsın. Bugün bakın çok güçlendiler. Yedikleri cezaları biliyor musunuz? İnanın bir günde yedileri cezalarını etiket değiştirmeyle, fiyat farkıyla çıkardılar. O yüzden ben bu cezaları yetersiz görüyorum.” dedi.

Cumhurbaşkanımıza da bu konu da sesleniyoruz. Bizim esnaf sanatkarlar kanununun bu parkende sektörüyle ilgili taslak halinde bekletilen taslağın bir an önce yasalaşmasını istiyoruz. İnşallah genel merkezimize gidip döndüğümüzde müjdeli haberi veririz. Umudum var herhalde bu perakende sektörüyle ilgili ciddi bir toplantı yapacağız. Türkiye genelinde İnşallah bu yasada çıkarsa elimiz.” güçlü olur diye düşünüyoruz. Vatandaşımızda rahat rahat alışverişini yapar. Sağlıklı ucuz evinin ihtiyacını alır. “ dedi.

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tema Tasarım | Osgaka.com