Ana Sayfa GÜNDEM 13 Mayıs 2022 705 Görüntüleme

KURAKLIK BEKLENİRKEN DÜŞEN YAĞIŞ MİKTARI SEVİNDİRDİ

2021 yılında yeryüzüne düşen yağış miktarının az oluşu beraberinde kuraklık tehlikesini getirmişti. Elazığ’da birçok barajın kuruduğu bilgisi uzun süre gündemde yer alırken başta tarımsal faaliyetlerde bulunan çiftçiler olmak üzere sulama ihtiyacı duyan bütün sektörleri derinden sarsmıştı. Küresel ısınma ile tüm dünyanın en kritik sorunlarından biri haline gelen  “kuraklık” etkisini ilimizde de göstermiş, yapılan barajların kuruması ile bu sorun her geçen gün daha korkunç bir hal almaya başlamıştı.
2022 yılının ilk günlerinden itibaren yoğun bir şekilde yağışın gerçekleşmesi kuruyan birçok barajın doluluk seviyesine ulaşmasına sebep oldu. Yağan yağışlar toprağın su kapasitesini arttırırken kuraklık üzerinde olumlu etkiler yarattı. Uzun süre yağan yağışlar tarım toprakları açısından, toprak nemliliği açısından ve akarsular ile göller açısından önemli derecede fayda sağladı.
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Elazığ DSİ 9. Bölge Müdürlüğü Periçayı’nın doluluk seviyesini ulaştığını bildirdi. DSİ tarafından yapılan açıklamada;
“Elazığ İli, Kovancılar ilçesi sınırları dahilinde Peri Çayının yan kollarından olan Bulanık Çayı (Gevla Çayı) üzerinde, Elazığ ilinde sulama amaçlı tamamlanmış ilk ve en büyük baraj olan Kanatlı Barajı, kil çekirdekli yarı geçirimli dolgu tipinde, temelden 79 metre yüksekliğinde, 43,90 milyon metreküp depolama hacmine sahip olup, tam doluluğa ulaşarak dolusavaktan su tahliyesine başladı.
Karakoçan ve Kovancılar ilçeleri sınırları içinde bulunan Demirci ve Kuşçu Ovalarını, Bayramyazı, Karasungur, Aşağımirahmet, Yukarımirahmet, Demirci, Durmuşlar, Kuşçu, Başyurt, Deveci, Köryusuf, Aşağıovacık, Cumhuriyet, Kümbet, Maksutali, Akbulak, İsabey, Akyokuş, Yüzev, A. Lahan olmak üzere toplam 19 köyü kapsayan, toplulaştırma çalışması ve sulama şebekesi tamamlanmış olan 70.920 dönüm tarım arazisi cazibeli borulu basınçlı sulama sistemi sulanacaktır. Bu sayede yılda 175 milyon lira tarımsal ekonomik fayda sağlayacaktır.
Bu proje ile çiftçilerimiz, basınçlı borulu sulama sistemi ile modern bir sulama olanağı ile tanışacak, birim alandan elde edilecek önemli tarımsal gelir artışı ile başta yöre çiftçisi olmak üzere, bölge ekonomisi ve sonuçta ülke ekonomisi adına önemli katkılar sağlanacaktır. Cazibeli borulu basınçlı sulama sistemi ile yağmurlama-damla sulama sistemi ve montajı yapılacak kartlı sayaçlı siteme sayesinde yaklaşık %30-40 oranında su tasarruflu sulama imkânı da sağlanmış olacaktır. Hayırlı olsun.” denildi.

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tema Tasarım | Osgaka.com