Ana Sayfa ÖZEL HABER, Uncategorized 27 Haziran 2022 401 Görüntüleme

DEMİRBAĞ: TOPLULAŞTIRMA, TARIMSAL ÜRETİMİN ARTMASINDA BÜYÜK ÖNEM ARZ ETMEKTEDİR

Girdi maliyetlerindeki artış ve tarım arazilerindeki bölünmeler tarımsal üretime büyük sekte vurmakta. Yaşanan ekonomik kriz ve üretimdeki azalma önümüzdeki süreçte küresel çapta bir gıda krizi yaşanacağının habercisi.

Özellikle ekonomik kriz nedeni ile girdi maliyetlerinin artması çiftçilerin üretimden el çekmesine neden olurken, mevcut tarım arazilerinin miras yoluyla küçülmesi de tarımsal üretime bir darbe daha vuruyor.

harputtimes.com’a açıklamalarda bulunan Türk Ziraat Yüksek Mühendisler Birliği il Temsilcisi ve  Elazığ Şehir Meclisi Dönem Sözcüsü Vedat Demirbağ, miras yolu ile tarımsal arazide yaşanan bölünmeler bu arazileri atıl kalmasına neden olduğunu ifade ederek.”Tarımda çok parçalılığı engellemek için Miras yolu ile bölünmeyi engelleyecek şekilde miras hukuku yeniden düzenlenmelidir.” dedi.

Mevcut miras hukuku neticesinde ortaya çıkan mülkiyet durumuna göre arazisini ekip biçmeyen, yerini hiç görmeyen ve bilmeyen sahipliklerin  gittikçe artığını da belirten Demirbağ, bu durumun tarımsal üretim için ciddi bir tehdit olduğunu kaydetti.

Demirbağ: ”Tarım arazilerinin miras yoluyla bölünmesi nedeniyle araziler giderek küçülmektedir. Arazilerin çok parçalı hale gelmesi tarımsal üretimden kopmalarına ve arazilerin atıl-boş kalmasına sebep olmaktadır. Tarımda çok parçalılığı engellemek için Miras yolu ile bölünmeyi engelleyecek şekilde miras hukuku yeniden düzenlenmelidir. Hâlihazırda 24 milyon ha olan tarım arazilerinde; 32,5 milyon adet tarım parseli ve 33 milyon tapu kaydı ve 40 milyona yakın tapu sahibi bulunmaktadır. Tarımda bu kadar çok parçalılık ve sahiplik sözkonusu iken ekonomik üretimden bahsedilemez. Mevcut miras hukuku neticesinde ortaya çıkan mülkiyet durumuna göre arazisini ekip biçmeyen, yerini hiç görmeyen ve bilmeyen sahiplikler gittikçe artmaktadır. Tarım arazilerimizin geldiği bu durum sürdürülebilir gıda üretimi ve tarımsal üretim için ciddi bir tehdittir.

ARAZİ TOPLULAŞTIRMA PROJELERİNİN KAMU YARARI KAPSAMINDA İVEDİLİKLE UYGULANMAYA KONMALIDIR

Tarımda yeniden kendi kendine yeten bir ülke olmak için Arazi Toplulaştırma projeleri kamu yararı kapsamında ülke geneli bir plan dahilinde ivedilikle uygulamaya konulmalıdır. Tarım arazilerini üretim yapılabilecek büyüklüklere kavuşturmak, çok parçalılığı gidermek, birim alana yapılan masrafı azaltmak, arazilerin yol ve sulama hatlarından istifadesini kolaylaştırmak, drenaj-tahliye kanallarını açmak ve tarla içi geliştirme hizmetleri Arazi Toplulaştırma projeleri ile mümkündür. Bütün bu faydaların yanında sosyal problemlerin, mülkiyet sorunlarının ve farklı taşınmazlara tecavüzlerin ortadan kaldırılmasının yanında,

Toplulaştırma; tarım arazilerinin sürdürülebilir tarımsal işletme büyüklüklerinin sağlanması için aynı işletmeye sahip birçok taşınmazın birleştirilerek işletmeye ait taşınmaz sayısını azaltması nedeni ile çok önem arz etmektedir.

 

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tema Tasarım | Osgaka.com