Girdi maliyetlerindeki artış ve tarım arazilerindeki bölünmeler tarımsal üretime büyük sekte vurmakta. Yaşanan ekonomik kriz ve üretimdeki azalma önümüzdeki süreçte küresel çapta bir gıda krizi yaşanacağının habercisi.
Özellikle ekonomik kriz nedeni ile girdi maliyetlerinin artması çiftçilerin üretimden el çekmesine neden olurken, mevcut tarım arazilerinin miras yoluyla küçülmesi de tarımsal üretime bir darbe daha vuruyor.
harputtimes.com’a açıklamalarda bulunan Türk Ziraat Yüksek Mühendisler Birliği il Temsilcisi ve Elazığ Şehir Meclisi Dönem Sözcüsü Vedat Demirbağ, miras yolu ile tarımsal arazide yaşanan bölünmeler bu arazileri atıl kalmasına neden olduğunu ifade ederek.”Tarımda çok parçalılığı engellemek için Miras yolu ile bölünmeyi engelleyecek şekilde miras hukuku yeniden düzenlenmelidir.” dedi.
Mevcut miras hukuku neticesinde ortaya çıkan mülkiyet durumuna göre arazisini ekip biçmeyen, yerini hiç görmeyen ve bilmeyen sahipliklerin gittikçe artığını da belirten Demirbağ, bu durumun tarımsal üretim için ciddi bir tehdit olduğunu kaydetti.
Demirbağ: ”Tarım arazilerinin miras yoluyla bölünmesi nedeniyle araziler giderek küçülmektedir. Arazilerin çok parçalı hale gelmesi tarımsal üretimden kopmalarına ve arazilerin atıl-boş kalmasına sebep olmaktadır. Tarımda çok parçalılığı engellemek için Miras yolu ile bölünmeyi engelleyecek şekilde miras hukuku yeniden düzenlenmelidir. Hâlihazırda 24 milyon ha olan tarım arazilerinde; 32,5 milyon adet tarım parseli ve 33 milyon tapu kaydı ve 40 milyona yakın tapu sahibi bulunmaktadır. Tarımda bu kadar çok parçalılık ve sahiplik sözkonusu iken ekonomik üretimden bahsedilemez. Mevcut miras hukuku neticesinde ortaya çıkan mülkiyet durumuna göre arazisini ekip biçmeyen, yerini hiç görmeyen ve bilmeyen sahiplikler gittikçe artmaktadır. Tarım arazilerimizin geldiği bu durum sürdürülebilir gıda üretimi ve tarımsal üretim için ciddi bir tehdittir.
ARAZİ TOPLULAŞTIRMA PROJELERİNİN KAMU YARARI KAPSAMINDA İVEDİLİKLE UYGULANMAYA KONMALIDIR
Tarımda yeniden kendi kendine yeten bir ülke olmak için Arazi Toplulaştırma projeleri kamu yararı kapsamında ülke geneli bir plan dahilinde ivedilikle uygulamaya konulmalıdır. Tarım arazilerini üretim yapılabilecek büyüklüklere kavuşturmak, çok parçalılığı gidermek, birim alana yapılan masrafı azaltmak, arazilerin yol ve sulama hatlarından istifadesini kolaylaştırmak, drenaj-tahliye kanallarını açmak ve tarla içi geliştirme hizmetleri Arazi Toplulaştırma projeleri ile mümkündür. Bütün bu faydaların yanında sosyal problemlerin, mülkiyet sorunlarının ve farklı taşınmazlara tecavüzlerin ortadan kaldırılmasının yanında,