Ana Sayfa GÜNDEM, Uncategorized 8 Temmuz 2022 265 Görüntüleme

BERBER ESNAFI BAĞ-KUR ÖDEMELERİNE YAPILAN ZAMDAN ŞİKAYETÇİ

Asgari ücrete yapılan zamın hemen arkasından bir çok alanda ardı ardına zam haberleri de gelmeye başladı. Ardı ardına gelen zamlardan sonra küçük esnaflar özellikle Bağ-Kur ve SGK primlerindeki artışlardan dolayı sıkıntıya girdiklerini ve artan maliyetlerden dolayı geçinmekte zorlandıklarını dile getirdiler. Elazığ’da berberlik yapan esnaflar her şeye yapılan 2-3 misli zamma karşılık yaptıkları hizmette bu kadar zam uygulayamadıklarını ve gelir gider dengesini sağlayamadıklarını söylediler.

Elazığ Berberler ve Kuaförler Oda Başkanı Nizamettin Türkoğlu da asgari ücret zammından sonra Bağ-Kur ve SGK prim ücretlerine gelen zammı eleştirdi.Türkoğlu: ‘’ Asgari ücrete zam yapıldı,bundan büyük bir keyif aldık.Ama anlamadığım bir konu var.Bu asgari ücrete zam geldikten sonra neden küçük esnafın üzerine daha çok gidiliyor?’’ dedi.

Elazığlı berber esnafları ardı ardına gelen zamlar sonrasında Bağ-Kur ve SGK primlerine de zam geldiğini söyleyerek tepki gösterdiler. 18 yıldır kuaförlük yapan Mücahit Baysal, bir çok esnafın henüz Bağ-Kur primlerine gelen zamların bilincinde olmadığını, 6 ayda iki kez zam geldiğini söyleyerek, küçük esnafın derdini anlatabileceği bir kriz masası oluşturulmasını istedi. Baysal şunları söyledi:

‘’Meslekte 18. Yılındayım. 4 yıldır kendi salonumu işletiyorum. Genel olarak esnaf olarak büyük sıkıntı içerisindeyiz. Elazığ genelinde bu sıkıntı daha da fazla. Depremin yoğunluğu, pandeminin yoğunluğu ve bir de son zamanlarda enflasyondan etkilenen küçük esnaflardan biri olarak, küçük esnaflar daha çok etkilendi. Bu esnafların sıkıntılarını sayarak bitiremeyiz Birkaç tanesini özet geçeyim en son yakın zamanda yapılan Bağ-Kur primi olsun, 1450 Tl idi  indirimli olan,  1900’e çıktı 2.200’den 1900’e  indirimsiz hali çıktı. Bu esnafı büyük büyük derecede yoracak gibi görünüyor. Çünkü Bunun bedelini sadece dükkân kirası olarak görünüyordu şimdi bağ-kur eklendi, elektrik faturası, kira bu esnafın sıkıntılarını daha da yükseltti. Yetkililerden esnaflara yönelik bir kriz masası oluşturmasını istiyoruz.  Çünkü kriz masasında bizim derdimizi anlatabileceğimiz ve derdimizi anlayabilecek insanların olup bir üst makama gitmesini istiyoruz.  Ve bir üst makama gittiği zaman ben eminim ki bu çözülecektir. Çözülmesine yönelik de çalışmalar yapılırsa daha erken şekilde de çözülür. Devletimizin gücünü ve devletimizin kuvvetli olduğunu biliyoruz.  Yeter ki doğru insanlar tarafından,  doğru kişilere iletilsin.  Bu  devletin,  esnafın mağduriyetini anlayabilecek insanların kriz masasında olduğu zaman devlet için büyük bir şey değildir çözülebilecek güçtedir devlet.Dnevlet bunu en kısa zamanda en güzel yollarla çözer inşallah. Esnaf olarak bu esnafı çok çok yoracaktır. Çoğu esnafımız da bunun bilincinde değiller ve farkında değil bu zammın geldiğinden. 6 ay önce yapıldı en son bu da ikinci zam olarak geldi esnaf bunu insanlara, müşterilerine anlatamıyor. Muhatap direkt esnafın kendisi görünüyor. ‘Sen de zam yapacaksın otomatikman zincirleme şey oluyor .’esnaf küçük esnaflar müşterisine yansıtmakta çok zorlanacak. Küçük esnaf olunca direkmen muhatap oluyoruz.  Büyük esnaf olsa,  kurumsal olsa’ İşine geliyorsa’ mantığı var. Ama küçük esnafta o mantık yok, samimiyet var. Bunu anlayabilecek insanlara ihtiyaç var inşallah da tez zamanda yetkililerden açıklama bekliyoruz.’’

Elazığlı berber esnafı Soner Ayvan gelen zamlara tepki göstererek: ‘’ Her şeye 3 kat zam gelmiş. Ama ben 50 TL’ye yaptığım traşı 3 kat artırıp 150 TL yapamam. Çıkartırsam müşteri kaybederim.’ Dedi.22 yıldır kuaförlük yapan Ayvan,

Yaklaşık 22 yıldır bu meslekteyim işlerin sıkıntısı gelen zamlar, fiyat artışları.  Biz kendi mesleğimiz olarak yapılan zamlara karşı  biz kendimiz zam yapamamamız. Bazen malzemenin ücreti elektrik doğalgaz ya da sigorta Bağkur ödemelerine gelen zamlar her şey 3 kat oldu ama biz kendi mesleğimiz olarak yaptığımız saçlara 3 katsam yapamamamız hem dükkanın içinde hem dükkan dışında ekonomik olarak her şeye iki kat 3 katsam gelirken biz müşteriyi düşünerek ya da öbür türlü düşünerek Hani 50 liraya yaptığımız tıraşı her şeye 3 katsam gelmesine rağmen 150 liraya çıkar Tamam çıkardığım zaman müşteri kaybediyorum durum itibariyle gidişat esnaf olarak bayağı bir zor pandemide de öyle oldu 3 ay kapalı kaldık ama 3 ay kapalı kalmamıza rağmen bağ-kur ödemesini yaptık kira ödemesini yaptık elektrik su ödemesini yaptık Şu anda da krizde de yine krizde yine esnafı vuruyor Çünkü emeklisi memuru ya da öbür türlü çalışan personeli maaşını alıyor ama esnaf olarak müşteri olmadığı sürece bizim hiçbir gelirimiz yok söyleyecek tek şey sigortada bağ-kur’da ya da farklı şeyler de biraz esnek sağlanmasını istiyoruz

. BİR YIL İÇERİSİNDE BAĞ-KUR’A % 100,ELEKTRİĞE %250 ZAM, DOĞALGAZA ZAM, KİRA VE HER ŞEYE ZAM GELDİ. KÜÇÜK ESNAF OLARAK ÇOK TEPKİLİ VE SİTEMLİYİZ.

Elazığ Berberler ve Kuaförler Oda Başkanı Nizamettin Türkoğlu. Bilindiği üzere bundan yaklaşık 10 gün önce sayın cumhurbaşkanımız asgari ücrete zam yaptı. Tabi ki, bundan büyük bir keyif aldık. Büyük bir ihtimalle asgari ücretle çalışan bütün arkadaşlarımı tebrik ediyorum. Ama anlamadığım bir tek konu var. Bu asgari ücrete zam geldikten sonra neden küçük esnafın üzerine daha çok gidiliyor? Yani küçük esnaf gerçekten bütün süreçlerden geçiyor. Bir yıl içerisinde %100 Bağ-Kur’a zam,  %200,  %250 elektriğe zam, doğalgaza zam, kira ve her şeye zam geldi. Maalesef küçük esnaf olarak çok tepkili ve sitemliyiz. Rabbim küçük esnafın yar ve yardımcısı olsun Çünkü Berberler günübirlik geçiren meslektaşlarımızdır

Günübirlik geçinen esnaflar gerçekten büyük bir sıkıntı yaşıyor. Bu sıkıntıda biz devlet büyüklerimizden ve ilimizi yöneten büyüklerimizden talebimiz, ne olursa olsun gerçekten Bağ-Kur, elektrik ve doğalgazın indirimini istiyoruz. Çünkü esnafın ayakta durabilmesi için bu tür destekleri alması gerekiyor. Bu tür destekleri almadığı müddetçe gitgide esnaf artık kepeng indirmek durumunda. Çünkü maalesef kötü bir süreç geçiriyoruz.

Bu süreç de sadece Elazığ esnafıyla ilgili değil. Türkiye’nin omurgası küçük esnaftır. Çünkü küçük esnaflar olduğu müddetçe devlet ve millet güçlü olur. Bu konuda devletimizin esnafa destek vermesini istiyoruz. Bugün duyduğumuz son haberlerde inanın bütün sektörlere gelen zamlar çok büyük bir sıkıntı. Ondan dolayı İnşallah devlet büyüklerimizden tekrar talep ediyoruz, yardım etmelerini bekliyoruz. Küçük esnaf sıkıntı içerisinde döne döne ifade ediyoruz. Çünkü gerçekten Bağ-Kur’u nizami yatıranlar 1 milyar 900’den 2 milyar 300’e kadar çıktı. SSK’lar 2,5 milyara yakın çıktı. Bugün bir küçük esnaf yanında SSK’lı bir eleman çalıştırıyorsa bunun maliyeti 10 bin TL’ye yakındır. Bu konuyla alakalı gerçekten çok çok sıkıntılı bir süreçteyiz. Bunu acil olarak devlet büyüklerimize tekrar sesleniyoruz. Esnafın Bağ-Kur, elektriği ve doğalgazında indirim istiyoruz.  Çünkü küçük esnaf gitgide batmak üzere, batıyor gitgide.  Çünkü en küçük bir esnafın maliyeti, kirası, elektriği,  doğalgaz,  Bağ-Kur’u normal gideri 10 bin TL.  Yani bu esnaf aylık 10 bin TL aylık kazanabiliyor mu merak ediyorum. Çünkü gerçekten kazanamıyoruz, kazanamadığımız gibi de her gün eksiye gitmeye devam ediyoruz.Çünkü Bağ-Kur’u mu ödeyelim, elektiriği mi ödeyelim, dükkan kirasını mı ödeyelim, evin giderini mi ödeyelim? Yani büyük bir sıkıntı yaşıyoruz. Artık küçük esnaf diye bir şey kalmadı. Bu ülkede 3 çeşit insan yaşardı. Zengin, fakir, orta halli. Ben şuna inanıyorum.Türkiye’de iki sınıf insan var. Ya zenginsin, ya fakirsin.Çünkü orta halli olan hiçbir esnaf, hiçbir vatandaş kalmadı.İnşallah gidişatımızı rabbim hayırlı eder. Ama ben gidişatın iyi olduğunu görmüyorum. Tekrardan burada son bir cümlemi kullanıp konuyu kapatmak istiyorum. Küçük esnafın ayakta kalabilmesi i için künüç esnafa destek verilmeli. Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatıyla yılda bir defa 120 TL bir vergi veriyorduk. O vergiden bizi muaf ettiler. Allah razı olsun. 120 lira hiçbir esnafı bitirmez.Ama bu son gelen zamlar gerçekten küçük esnafı zora sokmuştur. Küçük esnaf gün be gün  gittikçe kan kaybetmeye başlıyor inşallah da Bu sesimizi sizin aracılığınızla da devletin büyüklerimiz bunları Duyar bir an önce Küçük esnafa el atarlar. Çünkü küçük esnaflar biterse her şey biter.

 

 

 

 

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tema Tasarım | Osgaka.com