Ana Sayfa GÜNDEM 25 Temmuz 2022 434 Görüntüleme

OR. DR. İSMET BİNGÖL “GENÇ KESİM GENELDE YÜZ BÖLGESİNDE DEĞİŞİKLİKLER İSTİYOR”

Günümüzde başta sosyal medya platformları olmak üzere birçok alanda yaratılan güzellik algısı  her yaş gurubundan insanın estetik operasyonlara yönelmesine neden oluyor. Yapılan araştırmalara göre sosyal medya platformları üzerinden paylaşılan öz çekim fotoğraflarının gençler arasında estetik ameliyat artışına neden olduğu öğrenildi.

Konuyla ilgili harputtimes.com’a özel açıklamalarda bulunan Estetik Cerrahi Op.Dr. İsmet Bingöl  “Yerel kültürel faktörlerin dışında en önemli faktörlerden biride medyadır. Medya gücünün dışında özellikle sosyal medyanın daha yoğun olaraktan hayatımıza hızla girmesiyle birlikte tabi ki güzellik algısı da beklentilerde değişmeye başladı.” ifadelerine yer verdi. Estetik algısının toplum yapısına, kültür yapısına ve zamana göre değişiklikler gösterdiğini, idealize edilen estetik algısına yönelmeden önce vücut ve kemik yapısına dikkat edilmesi gerektiğini  vurgulayan BİNGÖL;

“Estetik algısı toplumun kültürel yapısına göre ortaya çıkar, her kesimin her toplumun estetik algısı farklıdır. Bu toplumdan topluma kültürden kültüre göre değişir, zamana göre de değişir  mesela bundan bundan 50 yıl önceki estetik anlayışı ile bugün ki estetik anlayışı arasında fark var. Yerel kültürel faktörlerin dışında en önemli faktörlerden biride medyadır. Medya gücünün dışında özellikle sosyal medyanın daha yoğun olaraktan hayatımıza hızla girmesiyle birlikte tabi ki güzellik algısı da beklentilerde değişmeye başladı. Bu beklentinin değişmesi aynı zamanda pompalanan güzellik algısıyla da ilgilidir. Standart güzellikler var mesela ne diyorduk beden algısı üzerinden mesela herkesin ince belli, yuvarlak suratlı, güzel burunlu hani böyle örnekleri çoğaltmak mümkün o ideal tarzı var o ideal tarz bazen idealize edilir herkes onu taklit etmeye çalışır. Ama halbuki gerçekler farklıdır kiminin cilt yapısı kalındır, kiloludur, kemik yapısı farklıdır aynı sonucu elde etmek mümkün değildir zaten bazı durumlarda. E buda tabi ister istemez ortaya sorunlar çıkarmaktadır. Şimdi bu yoğun “kusursuz  beden algısı” ister istemez insanların isteklerinde de gerçekçi olma yada gerçekçi olmama durumu ortaya çıkarmaktadır.

Hatırlarsınız 70’li 80’li yıllarda hatırlarsınız böyle vatkalı kıyafetler giyen kadınlar vardı şimdi insanlar onlara bakıp gülüyorlar ya şunların giyindiklerine bakın falan diye yıllara göre  buda aynı şekilde yani böyle bir pompalama var popo estetiğinde de öyle idealize edilmiş bedenler vücutlar üzerinden okumalar var. ” dedi.

KAÇAK İŞ YAPANLAR TÜRK TOPLUMU İÇİN ÇOK BÜYÜK BİR TEHLİKE

Son zamanlarda artan estetik ameliyatları ve güzellik algısıyla vücudu üzerinde çeşitli değişiklikler yapmak isteyen insanların merdiven altı yerlere dikkat etmesi gerektiğini vurgulayan Op. Dr. İsmet Bingöl   piyasada işin ehli olmayan ve bu operasyonlar için yetkisi bulunmayan yerlerin çok fazla bulunduğunu dile getirdi. Merdiven altı işletmelerin insan sağlığını tehdit ettiğini ifade eden BİNGÖL;

“Merdiven altı yerler, gerçekçi olmayan durumlar, aldatmalar çok var bu işin içinde. Bu piyasada ortada büyük bir pasta durduğu için mesela cerrahlar ve dermatologlar dışında merdiven altı pek çok yer ortaya çıkmaya başladı.

Ehil olmayan yetkisi olmayan pek çok yer ortaya çıkmaya başladı. Çok ciddi çarpıklıklar var. Burada herkese rol konusunda önemli görevler düşüyor. Doğru işi doğru yerde yapmak gerekir , yetkisi olmayan yerlerle mücadele etmek gerekir bu çok önemli artı kaçak iş yapıp kaçak malzeme kullananlar var bunların hepsi Türk toplumu için çok büyük bir tehlike. ” dedi.

GENÇ KESİM GENELDE YÜZ BÖLGESİNDE DEĞİŞİKLİKLER İSTİYOR

Estetik ameliyat da talebin genç kesimde genelde yüz bölgesi ve cilt problemleriyle ilgili olduğunu dile getiren Op. Dr. İsmet Bingöl estetik ameliyatlarda yaş faktörüne dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı. BİNGÖL;

“İnsanların estetik beklentisi yaşa göre değişiyor genelde genç ve erken yaşlarda ki insanlarda daha çok yüzüyle ilgili ya da cilt yapısındaki problemlerle ilgili beklentiler olabiliyor.

Mesela göz kapağı sorunları, kaş problemleri, dudak problemleri , burun problemleri  kepçe kulak problemleri veya gıdı olabilir ,saç eksikliği vardır yani bütün bunlardan kurtulmak için bir takım talepler var. Daha öncede dediğim gibi genellikle yüz bölgesine talep daha yoğun oluyor.

Estetik operasyonlar doğru yaşta yapılmalı tabi şuan da estetik ameliyatlar 16 yaşa kadar düştü  aile izni ile 16 yaşa kadar bu tarz ameliyatlar gerçekleştirilebiliyor. Tabi dediğim gibi doğru beklenti çok önemli kişinin hep “efendim bir an önce yapalım” algısı oluyor 14-15 yaşına kadar yapmak isteyenler oluyor ama tabi mutlak suretle kurallardan ayrılmamak gerekir.” dedi.

GERÇEKÇİ BEKLENTİ VE DOĞRU YAPILAN İŞ MUTLULUK GETİRİR”

Özenti tabi ki yüz yıllardır olan bir şeydir insanlık tarihi kadar eski bir şeydir özenmek, çok eski bir duygudur. Tatmin işi  insandan insana göre çok farklıdır kimisi küçük değişikliklerle tatmin olurken kimisi çok büyük değişikliklerle bile tatmin olmaz. Hani bunun bir başlangıç yada bitiş noktası yok ama  insanları mutlu eden bir tarafı var eğer beklenti gerçekçiyse yapılan işte bu beklentiyi karşılayacak şekilde ise tabi ki orda bir sorun olmuyor karşılıklı mutluluk olabiliyor. Yani hem bunu talep edende hem de bunu yapan cerrah da yada estetisyende de aynı şey söz konusu olabiliyor. Ama nihayetinde bazen de gerçekçi olmayan şeyler oluyor insanlar mesela vücudunda ki değişiklikleri ön göremiyorlar  mesela dudağının şişeceğini  ön göremiyor veya botox yapınca kırışıklıklarının iyice azalacağını veya diyelim ki yoğun bir değişiklik istemiyorsa kişi vücudunda olan şeyler başlangıçta biraz yoğun değişiklikler gibi gelebilir zaman içinde ödemler oluyor, şişlikler oluyor bunlar geçince daha iyi oturabiliyor başlangıçta bu tür panik reaksiyonlar olabildiği için bu tür şeyler söz konusudur. Tabi bunun dışında söyleyebileceğim şey “Gerçekçi beklenti ve doğru yapılan iş mutluluk getirir”

 

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tema Tasarım | Osgaka.com