Ana Sayfa GÜNDEM 23 Ağustos 2022 301 Görüntüleme

ANNE VEYA BABASINI KAYBEDEN ÇOCUĞA NASIL DAVRANILMALIDIR?

Çocukların gelişim süreci ile ilgili yönelttiğimiz konulara açıklık getiren Klinik Psikolog ve Aile Danışmanı Seren Karabulut, anne yada babasını kaybeden çocuklara nasıl davranılması gerektiğini bu zorlu sürecin nasıl atlatılabileceği hakkında bilgilendirmede bulundu. Karabulut;

“Her bireyin yas sürecinde vermiş olduğu tepki farklıdır. Çocuklarda bu tepkiye karşı oldukça hassas ve doğru bir şekilde yaklaşılmalıdır. Mümkün olduğunca gerçekler en kısa vakitte söylenmelidir. Çocuğa ölüm ile ilgili somut bilgiler verilmelidir. Çocuğa karşı açık ve dürüst bir şekilde iletişim kurulmalıdır. Çocuğa süreç açıklanmalı, anlatılanların karşısında çocuk dinlenmeli nasıl hissettiği öğrenilmeli, duygu ve düşüncelerini anlamlandırıp anlatması için ona fırsat verilmelidir.

Özellikle değerli, önemli olduğu hissettirilmeli ve bakımının sağlanacağı duygusu hissettirilmelidir. Özellikle sarsıntılı bir süreçte olduğu İçin güvende olduğu mutlaka hissettirilmelidir. Çocuğun duyguları bastırılmamalı, görmezden gelinmemelidir. Süreçle ilgili konuşmasına, anlamlandırması açısından kuklalar, oyunlar oynamasına ve olanları yeniden canlandırmasına yardımcı olmak, istekliyse cenazeye katılmasına izin vermek ve düzeninin devam ettiğini yaşamında güvende olduğunu hissetmesinde yardımcı olmak oldukça önemlidir. Zorlanıldığı durumlarda mutlaka psikolojik destek almasına yardımcı olmak oldukça önemlidir.” dedi.

ÇOCUĞUN GELİŞİMİNİ OLUMSUZ ETKİLEYEN TUTUMLAR

Çocuk yetiştirirken ailelerin dikkat etmesi gereken noktalara değinen Karabulut, “Genel olarak yapılan araştırmalar; tutum ve davranışlarında baskı, disiplin ve aşırı koruyuculuğa karşılık oluşan davranışların çocuklar üzerinde olumsuz sonuçlara sebep olduğunu göstermiştir.” ifadelerine yer verdi Harputtimes.com’a özel açıklamalarda bulunan Karabulut açıklamalarının devamında;

“Çocukların gelişimlerinde bir çok ebeveyn tutumu gözlemlenebilir ama bunlar içerisinde bahsedeceğimi bir kaç tutum çocuğun gelişimini olumsuz etkileyebilir. Bu tutumlar ; otoriter anne baba tutumunda sert ve katı tutumlar rol oynar ve bu durumda çocuklar, esneklik görülmeyen, hoşgörüsüz ilişkiler oluşturabilir ve çocuk sorunlarını, sıkıntılarını aile ile paylaşamaz ve çocuk otoriteye karşı boyun eğen, ezilen, çekingen bir role bürünebilir bu da gelişimini olumsuz etkiler.

Bir diğer tutum; ihmalkar anne baba tutumu, bu tutumda ebeveynler duygusal yakınlıktan kaçınıp çocuğun sadece temel ihtiyaçlarını karşılamaktadırlar. Araştırmalar bu tutumun olumsuz ya da dağınık benlik geliştirme, madde kullanımı ve suça eğilim vb. problemler ile karşılaşmaya sebep olabilir.
Genel olarak yapılan araştırmalar; tutum ve davranışlarında baskı, disiplin ve aşırı koruyuculuğa karşılık oluşan davranışların çocuklar üzerinde olumsuz sonuçlara sebep olduğunu göstermiştir.” dedi.

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tema Tasarım | Osgaka.com