Ana Sayfa EKONOMİ, Güncel, GÜNDEM, ÖZEL HABER 26 Ağustos 2022 645 Görüntüleme

ÖZTÜRK: MERKEZ BANKASI FAİZİ % 13’E DÜŞÜRDÜ. AMA PİYASADAKİ FAİZLER % 30- % 40SANAYİCİ, TÜCCAR BUNUN ALTINDAN NASIL KALKACAK?

Geçtiğimiz hafta Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 9 ay sonra ilk kez faiz indirimine gitti. Politika faizi 100 baz puanlık indirimle yüzde 13’e düşürdü. Aşınan faiz indirimi kararı sonrası  dolar/TL hızla 18’i geçti, borsa aşağı geldi.Konuyla ilgili olarak konuşan Elazığ OSB Başkanı Suat Öztürk politika faizi % 13 e düştüğünü  ama kamu bankalarının  faizlerinin  bile %25 %30’larda %5 %30’dan aşağı yok özel bankalar %40’lara kadar çıktığını söyleyerek:’’ ama piyasadaki reel fiyatlara baktığınız zaman şu anda %32 %34 ve %40 arasında Faizler var ki esnaf Tüccar sanayici bu faizlerin altından nasıl kalkacak?’’ dedi.

NAKLİYELER CİDDİ OLARAK 4 KAT ARTTI.

Politika faizinin düşmesi sonucu açıklama yapan Elazığ Organize Sanayi Bölge Müdürü Suat Öztürk üreticinin, tüketicinin ve sanayicinin esas belini büken şeyin elektrik ve doğalgaz fiyatlarındaki artış olduğunu dile getirerek yapılan faiz indiriminin piyasadaki reel faizlerle örtüşmediğini söyledi. Suat Öztürk:

‘’Sanayicilerin esnafın tüccarın tüketicinin herkesin bundan etkilenmemesi mümkün değil dünyada bir ekonomik kriz var mı var enerjinin getirmiş olduğu ve birçok ülkede yıllarca tek haneli olan enflasyon olan ülkelerde bile çift haneye çıktı. Enerji fiyatları dünyada her tarafta arttı. Bunların kendi para değerlerine göre, bizim kendi para değerimize göre arttı. %100, %1.2 birebir.2 birebir 1.3 artan ülkeler var akaryakıtta ciddi bir potansiyel var. Enflasyonda zaten yüzde bir, yüzde 2  seyreden ülkeler %7,  %8’e çıktı. %8-9 olanlar 11 12’lere çıktı. Bunlar tamam. Ama ülkemizde şöyle bir durum var; akaryakıt fiyatları ülkemizde çok ciddi arttı. Kurlar ciddi manada arttı. Bu kurların artması demek, ithalat  olarak  dışarıya bağlı bütün ürünlerin  fiyatlarının artması demektir. Bunların artmasıyla beraber iç piyasadaki tüketiciye yansıyan fiyatlar, nakliyeler ciddi olarak 4 kat arttı. Düşünün Elazığ’dan Malatya’ya bin 500 liraya nakliye yapılırken, bugün 3.500 liraya yapılıyor. Bingöl’e bin 500 liraya araba giderken,  bugün 4 bin liraya gidiyor. İstanbul’dan 7-8 bin liraya araba gelirken bir nakliye arabası,  bugün 20-25 bin lira arası. Bunlar bu tüm maliyetleri artıran unsurlar. Diğer taraftan tabii bizde şöyle;  bir elektrik mesela  2021’in 1. ayından bugüne kadar %585 artmış sanayide.  % 585.  %460 civarlarında doğalgaz artışı var.

SİZ  %13’E DÜŞÜRDÜNÜZ. BU %13 KİME UYGULANIYOR?

Banka faizlerine baktığınız zaman Merkez Bankası 1 puan daha düşürdü. 13’e düşürdü. Ama piyasa  reel fiyatlara baktığınız zaman, şu anda %32,  %34 ve %40 arasında faizler var. Ki esnaf, tüccar, sanayici bu faizlerin altından nasıl kalkacak? Siz  %13’e düşürdünüz. Bu %13 kime uygulanıyor? Bankalar arası alınan gecelik faizlerde mi uygulanıyor? Transferlerde mi uygulanıyor? Piyasa realitesine bakınız. Bugün kamu bankalarının faizleri bile  %25,  %30’larda. % 25 %30’dan aşağı yok, özel bankalar %40’lara kadar çıkıyor. Yani bu sanayiciye, ürettiği ürünlerle, maliyetlerle geliyor. Fakir bir ülke değiliz, ülke bizim. Elbette inişli çıkışlı dönemleri olur. Biz bunu geçmişte 2000’den evvel daha sıkıntılı dönemlerde gördük. Bu ülkede %125 enflasyonlar gördük. Gecelik 2 bin 500, 3 bin , 3 bin 500 liralık faizler gördük. 17-18 tane  bankaların iflas edip, devlet tarafından bunların finanse  edildiğini gördük. Birçok şeyler gördük karaborsalar gördük. Bizim gençlerimiz bunları bilmiyor ama biz bunları yaşadık.

MAĞDURİYETİN ÜZERİNE MAĞDURİYET OLMAZ, İNSANLAR ZATEN ZORDAYKEN HATALI KARARLAR ALINMASI  İNSANLARIN MAĞDURİYET ALANINI GENİŞLETİYOR

Ama bu ülkede Biz bunu göğüsleyeceğiz. Hiçbir siyasi görüş olmadan, hiçbir ayrım olmadan bunların elbirliği ile çözülmesi için Devletin de yönetim kadrolarına yardımcı olacağız. Ama orada devletimizin içinde de hata yapan, insanların hatalarını düzeltmesi için yetkililerin buna fırsat vermemesi lazım. Yönetim kadroları buna fırsat vermemeli, mağduriyetin üzerine mağduriyet olmaz. İnsanlar zaten zor ayakta dururken, çeşitli vesilelerle bazı hatalı işlemleri veya hatalı kararlar alınması insanların mağduriyetlerinin alanlarını genişletiyor. Bugün bu kadar iş adamları, sanayiciler bu kadar büyük zorlukların içerisinde. Bu kadar maliyetlerin yükselmesi içerisinde devletimiz asgari ücreti bir kere artırdı %100.Ondan sonra getirdi tarihte görülmemiş ara olarak 6 ayda bir daha arttırdı. Bunu iş adamları da göğüslüyor. Devletin de desteği var, bizlerin de desteği var .

GES’TEN DOLAYI ORADAN GELECEK 3 KURUŞUN 4.020’YE ALDIĞINDA GÖZÜN YOK ORADA 2.56 İLE ALDIĞI YERDE GÖZÜNÜZ VAR.  NİYE?

Her türlü şeyde, enerji fiyatları bu kadar yükselmiş göğüslüyor, bunu çekiyor ama burada kalkıp da sanki her şey günlük gülistanlıkmış gibi demiyoru, ama bu tarafta sanayicinin de tarım sektöründe girdiği maliyetleri artmış. Bunları tolöre edecek devlet destekleri var. Siz bazen hibeleri veriyorsunuz tarıma şuraya buraya. Niye veriyorsunuz? Sektördeki insanların ayakta kalabilmesi için. Burada bir GES’ten dolayı oradan gelecek 3 kuruşun 4.020’ye aldığında gözün yok orada 2.56 ile aldığı yerde gözünüz var.  Niye? Sebep ne? Devletin faydası var, cari açığı azaltıyor. Yurt dışına dövizle vermeden en sen enerji elde ediyorsun. Bizim bütün bu enerji  şeylerini hayata geçirmemiz lazım. Türkiye’de bu kadar hidroelektrik santralleri, akarsu santralleri bulunmasaydı bugün Türkiye’nin hali ne olurdu? Birçok imkanlar verildi kuruldu bunlar.Burada insanların tabana yayılı bir gelir kaynağı olan bir  GES’in  veya üretimde kullandığı GES’in , orada üç  kuruş beş kuruşuna gözünü dikip, birilerini korumak için yapılan bu şekilde uygulamalara biz karşıyız. Ekonomik problemleri de biliyoruz bunu da göğüslüyoruz ama bunlara bir dur denmesi lazım

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tema Tasarım | Osgaka.com