Ana Sayfa GÜNDEM, KÖŞE YAZILARI 31.08.2022 602 Görüntüleme

NEREDEN BAŞLAMALI (HİLAL KANDİL ÇANKAYA) YAZDI….

Öğretmenlik bir yaşam biçimidir. Emeğini ve bilgisini paylaşan ,ışık olup yol gösterenlere selam olsun.

Okulların açılmasına sayılı günler kala öğretmenleri huzursuz eden belirsizlik hali devam ediyor. Eğitimin yıllardır birikerek gelen sorunları hala çözülmemişken TBMM’den geçen Öğretmenlik Meslek Kanunu yepyeni bir sorunu öğretmenlerin kucağına bırakmış oldu.

Kanunun yarattığı en büyük sorunlardan biri öğretmenlik mesleğine getirilen kariyer düzenlemesidir. Bu düzenleme öğretmenlik mesleği adına hiçbir kazanım sağlamamaktadır. Aksine kariyer basamaklarının görev ve yetkilerinin tanımı net olarak yapılmakla beraber eşit işe eşit ücret ilkesi ihlal edilerek işbirliği içinde çalışması gereken meslektaşların çalışma huzurunu bozacak bir adım olmuştur.

Yapılacak sınav için hazırlanan videolardaki sunum kalitesi , hitap ettiği kitlenin sahip olduğu sunum yeteneğinin çok çok altındadır. Ayrıca PDF’lerin içeriği 40’tan fazla branşa kendi alanında uzmanlık vermekten çok uzaktır. Bu anlamda geçerliliği yoktur. Daha önemlisi eğitim-öğretim ile ilgili düzenleme yapılırken, sahadaki hedef kitleyi yakından tanıyan sistemin eksiklerini yakından bilen öğretmenin fikri alınmadan karar alınması stratejik bir hatadır.

Eğitim sisteminin her basamağı kendine göre sorunlar yaşamaktadır. Müdür ve Müdür Yardımcılarının il dışı tayinlerde idarecilik vasıflarını kaybetmeleri kazanılmış hakların ihlalidir.Diğer kurumlarda Müdürlük ünvan iken MEB’de görevlendirme şeklinde idare edilmektedir.

Artan öğrenci sayılarına rağmen derslik ve okul sayılarında hissedilir değişiklik olmamaktadır. Kalabalık sınıflar ,öğretmen sayısının yetersizliği (özellikle bazı branşlarda),rehberlik hizmetlerine yeterince zaman ayırılmaması (ders içine sıkıştırılması),okullardaki yardımcı hizmetliler ve güvenlik personellerinin yetersizliği ,DYK kurslarında resim ,müzik, beden eğitimi gibi öğrencilerin yeteneklerini geliştirmesini sağlayacak derslere yer verilmemesi gibi eğitimin kronik sorunlarına çözüm bulmak yerine sistemin en önemli bileşeni olan öğretmeni huzursuz etmek korkarım ki sisteme fayda sağlamayacaktır.

Zannediyorum ki herkes bu  konuda hemfikir olacaktır. Bu haliyle sistemden öğretmeni çekerseniz geriye enkaz kalır.

Yorumlar

Yorumlar (2 Yorum)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

  • Tümer Ergür :

    Ağustos 31, 2022-7:18 pm

    İdeolojik yaklaşımlardan uzak , ne güzel ifade etmişsiniz sorunlarımızı. Yolunuz açık olsun, başarılar diliyorum hilal öğretmenim.

  • Ebru DOĞAN :

    Eylül 3, 2022-7:16 am

    Hilal hocam emeğinize sağlık tüm öğretmenlerin sesi olmuş yazınız.Teşekkürler

Tema Tasarım | Osgaka.com