Ana Sayfa Güncel, GÜNDEM, ÖZEL HABER, Uncategorized 11 Eylül 2022 450 Görüntüleme

ELAZIĞLI ÜRETİCİ : KESİLEN HAYVANLAR KÜPEDEN DÜŞÜRÜLMEDİĞİ İÇİN HAYVAN SAYISI FAZLA GÖRÜNÜYOR

Elazığ’da kesim ve et ihracatı işiyle uğraşan Halim Akbulut  Tarım Bakanlığı’nın açıkladığı verilerin aksine kesim hayvan sayısında düşüş olduğunu söyledi. Akbulut; besicilerin maliyetler nedeni ile hayvanını besleyemediğini ve bu nedenle yasak olmasına rağmen dişi hayvanını bile kesmek zorunda kaldığını söyleyerek kesilen hayvanların küpelerinin düşürülmediğini iddia etti.

KESİLEN HAYVANLARIN YÜZDE SEKSENİNİN KÜPESİ DÜŞÜRMEDİĞİ İÇİN CANLI GÖRÜNÜYOR.

2015 yılına kadar Türkiye’nin et konusunda sıkıntısı olmadığını ifade eden Halim Akbulut, yem fiyatlarındaki aşırı artışların besicileri zora soktuğunu ve maliyetleri kurtaramayan besicilerin hayvanlarını kestirmek zorunda kaldığını söyledi. Akbulut:

‘’35 senedir bu etçilikte mücadele ediyorum. İstanbul, Ankara, İzmir ve bu son 15 senedir de Karadeniz’e et veriyorum. 2015 e kadar da çok düzgün bir şekilde. Ve bu son 15-20 senedir Karadeniz Bölgesi etini veriyorum. Türkiye’de gayet 2015’e kadar da çok düzgün bir şekilde Türkiye’nin hayvanı yeterliydi. Dışarıdan getirdikleri et de besiciyi memnun ediyor, edebilecek şeklide geliyordu. Yetiştirici veya tüketici İkisi de birbirini dengeleyip ikisi de memnundular. Ama 2016-2017’den sonra sıkıntılar başladı. Türkiye’deki hayvan kıtlığı, besicinin ihtiyaçları görülmedi. Yemlerin pahalı olması. Gittikçe günden güne kötüye gitti. Ondan sonra köylü bıraktı.  Besici, büyük çiftlikler kurtarabildi kendini ama normal besici, bundan 40-50 baş dolduran vatandaş gittikçe küçülttü veya yok oldu. Bu(Tarım)  bakanımızın geçen gün televizyonlarda konuşması vardı.’Türkiye’de biz büyük başı arttırdık’ Ben buna katılmıyorum. Katılmamın nedeni; ben bu işin içindeyim. Kesilen hayvanların yüzde sekseninin küpesi düşürmediği için canlı görünüyor. Bunları arasınlar, tespit etsinler. Eğer bir ahırda 200 baş görünüyorsa,  gitsinler hakikaten orada 200 baş hayvan varsa, doğrudur. Orada iki yüz baş olan yer Ben gittiğimde oradan 50 baş sayıyorum. Bu sıkıntıların bir türlü çözümünü yapamadılar.

SON İKİ SENDEDİR MALINI KESİP, KANTARDAN ÇIKIP YÜZÜ GÜLEN BESİCİ GÖRMEDİM

Mesela bugün şey yapan besici 100 tane bana getirip kesiyor. Ben son 2 senedir, bana malını getirip kesen adam kantardan çıkıp fişini alıp yüzü gülen görmedim. Yani hepsinin bu sene 100 tane hayvan büyükbaş kesen adam 50 tane alamaz oldu. Artık bilemiyorum. Hükümetimiz buna bir çare, çözüm getirmeli. 1 kilo arpa geçen sene bu vakitlerde 3 bin( lira), bugün 7 lira. Bütün bu sorunlar sıkıntı. Devletin buna bir an önce el atması gerekiyor. Gittikçe,  günden güne ağırlaşıyor. Bunlar gittikçe günden güne bitme noktasına getiriyor besiciyi. Bizim mağazalar da diyor ki şimdi ben mağazalarda bu fiyata ucuz ev sattırıyorum. Mağazada ucuz et sattırıyorsa, bu fiyatı yerinde düşürsün. O alıyorsa 100’e, satıyorsa 80’e; yanındaki yetişen kasap alıyorsa 100’e; o eti 120’ye satacak ki kendini kurtarsın.  Yani bir yandan vatandaşa ucuz et yediriyorum da, öbür yanda da esnafı bitirmek doğru bir şey değildir. Ben buna katılmıyorum, bunun bir an önce bunun hepsini bir çözün.

VATANDAŞA UCUZ ET YEDİRİRKEN ESNAFI DA DÜŞÜNMEK LAZIM

Eğer herkese ucuz bir şey yaptırmak istiyorsa, herkese rahatlıkla evine ekmek götürmesini istiyorsa, esnafı da düşünmesi lazım.  Bir yandan vatandaşa (ucuz et) yediriyorsa, öbür tarafta esnafı da kurtarmak zorunda. Orada 70-80 milyona et satıyorsa, kasabın maliyeti zaten 120 milyondur. 120 milyon(liraya) et  alan adam ya dükkanını   kilitleyecek ya da ülkede ne kadar esnaf varsa o zaman herkes kapatsın çekip gitsin. Bu da vatandaşlara acaba karşılayabiliyor mu?  Acaba vatandaşlar bu ihtiyacını görebiliyor mu bunu? İnşallah bir an önce düzeltmesini istiyoruz.  Et kurumları mağazalarında ucuz değil de buna genel olarak bir çözüm getirmesini istiyoruz. Bunun için bir an önce bunu geciktirmeden genel bir çözüm getirmeleri gerekiyor.

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tema Tasarım | Osgaka.com