Ana Sayfa Güncel, GÜNDEM, KÖŞE YAZILARI 12.09.2022 530 Görüntüleme

AZİZ HIDIR DOĞAN YAZDI….ÜZÜM ÜRETİCİLERİ SAHİPSİZ

Üzüm üreticileri maalesef sahipsiz. Hükümetin Üzümle ilgili ne gübre desteği, ne ilaç desteği ne de Pazarlama ve satış desteği yok. Üzüm üreticisi birkaç tüccarın keyfine bırakılmış. Elazığ Sadece Türkiye nin değil  Dünyanın en kaliteli üzümünün yetiştiği bir coğrafyaya sahip. Fakat hükümetin üzüm le ilgili hiçbir çalışması ve desteği yok üretici kendi kaderine terkedilmiş. Üretici kendi gayret ve çabaları ile ayakta kalmaya çalışıyor.

Gübre fiyatlarının % 400 artığı  keza mazot ve ilaç fiyatlarının aynı oranda arttığı  bir ortamda üzüm fiyatlarında ciddi bir artış yok Fiyatları Tüccarlar kendi keyfine göre belirliyor, itiraz edenlerin üzümleri alınmıyor. Alınan üzüm paraları tüccarların keyfine göre uzun süre ödenmiyor. Bu yıl üzüm üreticilerinin  kilo başına ez 1 dolar olmasını istiyor yani yaklaşık 18 TL.

Kuzova’da kurulan üzüm üreticileri birliği fabrika kurmak için yerini aldı bir kısım altyapısını aldı ( Elektrik, su kuyusu gibi) fakat bir türlü ruhsatını alamadı. Hükümetten destek görmedi. Oysa kurulacak fabrikada sadece şarap değil, meyve suyu. Üzüm sıvı şekeri, marmelat, üzüm çekirdeği, sirke, üzümden sabun gibi bir çok türevleri yapılacaktı.

Elazığ’ın gelir kalemlerinin içinde yer alan en büyük gelirlerinden biri de Üzüm dür.  Üretici devletten Pazar desteği bekliyor. Elazığ Üzümlerinden: Höküz gözü, Köhnü ve Boğaz kere üzümlerinin patenti de ilimize ait. Oysa devlet ve Üretici işbirliği sağlansa aracılar kaldırılsa hem üretici hem ilimiz hem de Türkiye kazanır. İvedilikle Üzüm le ilgili bir borsa oluşturulmalı. Hem ilimiz hem de Türkiye pazarın da söz sahibi olmalı. Üzüm fiyatları ve Pazar ortamı sağlanmalı.

Üzüm üreticilerine siyasi partiler de destek olmalı. Hafta sonu yapılan üzüm üreticileri toplantısına CHP dışında başka parti katılımı yoktu. Tüm partiler de üzüm üreticilerine destek olmalı, üzüm üreticilerinin sorunlarını meclise taşımalı ve çözüm üretmeliler. Üreticiye Gübre, İlaç desteği sağlanmalı ve Özellikle Pazar desteği verilmeli. Elazığ üzümü ve şarabı dünyaya tanıtılmalı.

Koruk köyü ve çevre köylerde üretici kendi imkânları ile kurdukları Kooperatif aracılığı sirke üretimine başlandı. Üzüm birliği aracılığı ile Başta şarap olmak üzere birçok konuda eğitim desteği verildi, Butik şarap üretim sertifikası verildi. Üretici en kaliteli üzümü üretiyor ama ne emeğini karşılığını alabiliyor; ne de ürününü yeterince değerlendirebiliyor.

İyi bir tanıtım ile Elazığ Orciği, Pekmezi, pestili, Şarabı, Şerbeti markalaşmalı Elazığ ın tanıtımına ve kalkınmasına ciddi katkı ve istihdam sağlar. Ama bu ürünlerimizi kendimizden başka tanıyan yok. Üretici birliği sağlanmalı, devlet üretici işbirliği ile Elazığ üreticisi ve Elazığ kalkınmalı. Haydi, şimdi tam zamanı yarın geç olmadan üreticinin yüzü gülmeli.

Kalkınan köy; Kalkınan Elazığ demektir. Kalkınan Elazığ Kalkınan Türkiye demektir.

 

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tema Tasarım | Osgaka.com