AZİZ HIDIR DOĞAN YAZDI….BİR ELİN NESİ VAR KOOPERATİFİN SESİ VAR

   –Koruk, Dam büyük ve Esenkent köyleri Tarımsal Kalkınma kooperatif yöneticisi Cemile ALTUNTAŞ Üzüm üreticilerini ve çevre köy üreticilerini kooperatif bünyesinde birlikte hareket etmeye ve kooperatife üye olmaya davet etti.

–Üzüm üreticileri yıllardır ürettikleri üzümü değerinde satamamaktan şikayetçiler. Üzüm alımı yapan fabrikalar ve aracı taşeronlar adeta üzüm üreticilerini keyfi uygulamalarına mahkum etmeye çalışmaktalar. Alım zamanını kendileri belirliyor. Fiyatı kendileri belirliyor üzüm paralarını canları istediği zaman veriyor itiraz edenleri de üzümlerini almamakla tehdit ediyor. Üzüm üreticileri ivedilikle kooperatif veya birlik bünyesinde örgütlenmeli birlikte hareket etmeliler. Üreticiler kendi tesislerini kurup ürünlerini değerlendirmeliler. Bu konuda Elazığ ın siyasileri ve sermayesi birleşmeli kendi tesisini kurmalılar.

–Üzüm deyince insanların yalnızca aklımıza  şarap gelmekte, oysa üzüm çok seçenekli ürün elde edilecek bir meyvedir. Üzümden sofralık üzüm dışında bir çok seçenek var.

1-üzüm sirkesi

2-Meyva suyu

3-Marmelat

4-Üzümden sıvı şeker

5-Üzüm den sabun

6-Üzüm kurusu

7-üzüm tozu (kahvelerde orelet tipi) içeceği

8-üzüm şerbeti

9-üzüm çekirdeği tozu

10-üzüm yaprağı

11- ilaç sektöründe kullanmak

Gibi birçok ürün elde edilmekte. Bu konuda  yetkilileri Elazığ ın bu katma değerine sahip çıkmaya ve değerlendirmeye sahip çıkmaya davet ediyoruz. Binlerce kişinin geçim kaynağı olan üzüm hem ilimiz hem de ülke için altın değerindedir.Uluslar arası Pazar araştırması yapılmalı üzümümüz dünyaya tanıtılmalı ve ihraç edilmelidir. İlimizde mutlaka soğuk hava deposu kurulmalı ürünlerimiz uzun vadeli korunmalı. Zaman kaybetmeden ilimizde kendi tesisimizi kurmalıyız.

–Üzüm üreticileri siyasi parti köy ayrımı yapmadan birlikte hareket etmeli: emeğiyle sermayesi birleşmeli. Üzüm Elazığ’ın sembolü olmalı.  Üzüm üreticileri üzüm gider kalemleri olan gübre, mazot, işçilik  gibi konularda da birlikte hareket ederek giderleri asgari seviyeye indirmeye çalışmalılar.

–Elazığ sevdalıları Elazığ için güç birliği yaparak Üzüm gibi önemli katma  değeri olan ürünümüze  sahip çıkmalı.

Yorumlar

Yorumlar (1 Yorum)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

  • Müslüm Öztürk :

    Eylül 20, 2022-6:43 am

    Tebrik ediyorum bu harika yazınızdan dolayı ; sağolunuz varolunuz, iyi ki varsınız ve Kuzova, varlığınızla gurur duyuyor…

    Sonsuz saygı ve başarı dileklerimle.
    Malcolm-xx.

Tema Tasarım | Osgaka.com