Ana Sayfa GÜNDEM 4 Ekim 2022 355 Görüntüleme

ELEKTRONİK CİHAZLARA ÖTV İNDİRİMİ GELECEK Mİ?

Son zamanlarda medyada sık sık çıkan elektronik cihazlara ÖTV indirimi gelecek haberleri telefon ve diğer cihaz alacak vatandaşların indirimden faydalanmak için beklemesine sebep oluyordu. İnsanlar için artık temel ihtiyaçlardan biri olan telefonlar raflarda alıcılarını beklerken medyaya yansıyan bu haberler alıcıların kararsız olmasına neden oldu.  Konuyla ilgili görüşme sağladığımız Elektronikçiler ve Fotoğrafçılar Oda Başkanı Mehmet Havabulut, 2 hafta önce böyle bir söylentinin oluştuğunu teknoloji kampanyası adı altında gençlere böyle bir imkan sunulacağı söylemlerinin olduğunu  aynı zamanda  ÖTV indirimi geldiği takdirde hem esnaf hem de vatandaş açısından iyi bir gelişme olabileceğini vurguladı. Başkan HAVABULUT;

“Yaklaşık iki hafta önce öyle bir söylenti çıktı, teknoloji indirimi adı altında gençlere yönelik böyle bir indirim kampanyasını devletin sunacağı söylendi. Gerçekleşirse gerçekten de hem esnaf için hem de tüketici için çok iyi olacaktır. İyi olacağının sebebini de şöyle açıklayayım: şuan ki telefon maliyetleri gerçekten yüksek, yüksek olduğu için tüketici alamıyor, satıcı da satamıyor. Böyle bir teknoloji indirimi geldiği zaman da yaklaşık 5 bin 500 TL bir telefonun maliyeti nereden bakarsanız bin 500-2 bin  TL  düşecektir. Sonuçta cep telefonu satın alırken devlete ödediğimiz 4 tane ana başlıktan oluşan vergiler var, bu vergi dilimleri %1’e kadar çekilirse hem fiyatlar ucuzlar, hem alım gücü oluşur, aynı zamanda da tüketici ihtiyaçlarını karşılamış olur, satıcı da satışını gerçekleştirip para kazanmış olur.” dedi.

ELAZIĞLI TELEFONCU ESNAFLARIMIZA SORDUK

“ÖTV İNDİRİMİ GELECEK Mİ?”

Günlerdir birçok platformda yayılan elektronik cihazlarda ÖTV indirimi gelecek mi sorusunun cevabını merak edenler için HARPUTTİMES haber sitesi olarak Elazığ’da uzun yıllar telefoncu esnaflığı yapan vatandaşlarımıza sorduk.

Uzun yıllar boyunca  Elazığ’da telefoncu esnafı olan  Yunus EMRE,  böyle bir indirimin gelmeyeceğini gelse bile tüm cihazlar yurtdışından geldiği için bunun fiyatlara yansımayacağını belirtti. Yılbaşından sonra fiyatların artacağını vurgulayan Yunus Emre;

“Bence şimdi şu şekilde ÖTV indirimi gelmeyecektir. ÖTV indirimi gelse bile kendimiz üretim yapmadığımız için GSM için konuşuyorum kendimiz bir üretim yapmadığımız için herhangi bir yansıma olmayacaktır. Hiçbir şekilde de inandırıcı gelmiyor, tabi ki de herkes gibi bizde mağduruz. Bizde isteriz ki müşterilerimiz uygun fiyatlarla  GSM tedarik edebilsin alsın. Şuan mesela  daha öncelerde çok daha uygun fiyatlara alıp müşterilere satabildiğimiz ürünleri şu anlık satamıyoruz, bu bizi de sıkıntıya düşürüyor bizde sıkıntılı bir dönemden geçiyoruz.

Bence şu an nakti ve kredi kartını varsayarak herhangi bir bütçesi olanlar tabi ki de alışverişini yapsınlar çünkü dolar git gide yükseliyor şimdiye kadar hiç geriye düştüğünü görmedim düşeceğini de düşünmüyorum.

ÖTV indirimiyle ilgili %1 %2 ‘ lik bir kitleden gelen hitap var. Ama şimdiye kadar herhangi bir kesimden olumlu yada olumsuz bir şey gelmedi. Şu şekilde yurtdışından gelen turistlerden dolayı böyle 3-5 günlük bir hareketlilik vardı ama şuan çok durgun çünkü dolar euroyu geçiş durumda. Çok uzun bir zaman diliminde geçmeyen bir hareket bu çok çok daha zorlu bir platforma sokacağına eminim. Yılbaşından sonra görürsünüz daha büyük rakamlara çıkacaktır. ” dedi.

Elazığlı bir başka telefoncu esnafı Erkut Korkmaz ise ÖTV indiriminin yapılmasının fiyatlarda değişikliğe neden olmayacağını çünkü yurtdışından gelen cihazlara ÖTV indirimi dışında birçok verginin yansıdığını dile getirdi. Elazığlı esnaf KORKMAZ;

“ÖTV indirimini söyleyeyim yani bekleyen çok, alım yapmıyorlar hani ne kadar ÖTV’de indirim yapacaklar? Şuan şöyle söyleyeyim geçen yıl 7 bin liralık olan bir telefon şuan 18 bin TL , sen bundan ÖTV’sini  almasan bile hani ÖTV’de indirim yapsan bile ne kadar yapabileceksin? Bir tek ÖTV değil ÖTV’nin yanı sıra bir sürü vergi var senin   onlardan da indirim yapman lazım bir tek ÖTV’den yaptığın zaman %10 yaptın, %20 yaptın, %50 yapsan bile yine misal veriyorum 18 binlik bir telefondan aşırı bir indirim olmayacak.” dedi.

 

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tema Tasarım | Osgaka.com