Ana Sayfa GÜNDEM 11 Aralık 2022 366 Görüntüleme

ELAZIĞI FIRINCI ARTAN MALİYETLERE İSYAN ETTİ: ŞEREFİMİZ ,NAMUSUMUZ AYAKLAR ALTINA GİTTİ!

Elazığlı fırıncılar artan maliyetler karşısında yaşadıkları zorlukları dile getirerek 4 liraya sattıkları ekmeğin kendilerini kurtarmadığını söylediler.

Fırıncı Hanifi Çaydar, yıllardır fırıncılık yaptığını ama hiç bu son iki yılda olduğu kadar sıkıntılar yaşamadığını belirterek; . Ne un alabiliyoruz, ne odun alabiliyoruz, ne çevirebiliyoruz, ne kira verebiliyoruz. Hiçbir şeyi doğru dürüst  veremiyoruz. Üstelik de  borçlandık. Borcumuzu da veremiyoruz. Şerefimiz namusumuz ayaklar altına gitti. Niye? Adam diyor ‘sen sahtekarsın.’ Bunu gerçek söylüyorum  yani veremiyorsun.” dedi.

HANİFİ ÇAYDAR: BİZİ KESİNLİKLE 4 LİRA KURTARMIYOR.KURTARIR DİYEN GELSİN, İŞLETSİN

Elazığ’da 30 yıldır fırıncılık yapan esnaf Hanifi Çaydar, yaşadıkları sıkıntıları anlattı. Elazığ’da ekmek 4 liradan satılıyor. 4 liradan sattıkları ekmeğin artık fırıncıyı kurtaramadığını söyleyen Çaydar, son iki yıldır ekonomik krizin etkisini çok ciddi boyutta hissettiklerini söyledi.

Çaydar : ”30 senedir fırıncılık yapıyorum. Böyle sıkıntılı 2 sene geçmedi. Ne un alabiliyoruz, ne odun alabiliyoruz, ne çevirebiliyoruz ne kira verebiliyoruz. Hiçbir şeyi doğru dürüst  veremiyoruz. Üstelik de borçlandık. Borcumuzu da veremiyoruz. Şerefimiz namusumuz ayaklar altına gitti. Niye? Adam diyor ‘sen sahtekarsın’. Bunu gerçek söylüyorum,  yani veremiyorsun. Odun olmuş 2 buçuk milyar ya odun. O da odun da yok. E ona vereceksin. Parayı yatır un al, veremiyorsun. Bu defa alacaklı gelip diyor ki ‘ paramı ver’. Alacağım var ama veremiyoruz. Döndürebilmemiz için fiyatın 4 lira değil net 7 lira olması lazım. Bizi kesinlikle 4 lira kurtarmıyor. Kurtarıyor diyen varsa buyursun gelsin, anahtarımızı bırakalım işletsin.

OLAN KÜÇÜK ESNAFA, FAKİRE -FUKARAYA OLUYOR

Giderlerimize %200 zam geldi. Şimdi geçen sene  un 130 liraydı. Şu anda bir çuval un 450 lira, bir koli maya 480 lira. Bir hamura bir maya vuruyorsun 18 liraya geliyor. Yani eskiden odunu 600-700 liraya alıyorduk, şimdi  2 bin 500 lira. Bir de  adamlar diyor ki parayı da peşin vereceksiniz. Yani olan küçük esnafa, orta esnafın altında ki esnafa ve fakir fukaraya oluyor.  Bize de yazık günah. Buna bir çözüm bulsunlar. Bak biz 17 senedir burada çalışıyoruz bari çalışsak da bir şey yapsak. Keşke bize unu 150 liraya verseler de bizde 2,5 liraya satsak.

İnşallah Allah sonumuzu hayır etsin ama gidişatta hiç iyi değil her gün daha kötüye gidiyor.” dedi.

ESNAF ÖZKAN AĞDAŞ: BİRİLERİNİN CEBİ DOLACAK DİYE SİZ BU VATANDAŞLARI NİYE BU KADAR EZİYORSUNUZ?

Yaklaşık 25 yıldır sektörde çalıştığını söyleyen fırıncı esnafı Özkan Ağdaş da ekonomik krizin tkilerini çok fazla hissettiklerini söyledi. Ağdaş, daha önce de kriz dönemlerini yaşadıklarını ama o dönemlerde de az da olsa kazanabildiklerini ifade ederek” hiç böyle sıkıntılı bir dönem yaşamadık.” dedi.

İNSANLARDA GÜVEN KALMADI, ARTIK VADELİ ALIM YAPAMIYORUZ

Ağdaş sözlerine şöyle devam etti: ”20-25 yıldır bu mesleğin içerisindeyim. Böyle bir sıkıntılı dönem daha önce geçirmemiştik. Her dönemde insanlar bir miktar da olsa kazanabiliyorlardı. Şimdi öyle bir noktaya  geldik ki;  insanlarda alım gücü olmadığı gibi. güven de kalmadı. Eskiden un fabrikalarından alışverişimizi yapardık. İnsanlar güveniyorlardı veriyorlardı. Bizleri bir müddet  idare ediyorlardı. Şimdi artık maliyet giderleri falan onların da yükseldiği için insanlar idare etmiyorlar.  Diyorlar ki ‘peşin paranız varsa alışverişinizi yapın, yoksa yapamayız. Çünkü bizi de zorluyorlar’ diyorlar. Haliyle bunların da ham maddesi var. Ham madde aldığı yerden zorluyorlar bunları. Bir de insanlar üzerinde öyle bir algı oluşturuldu ki her şeyi dolara bağlıyorlar. Her şeyi maddeye bağlıyorlar, her şeyi, petrole bağlıyorlar. Tamam. İyi, güzel de birilerinin cebi dolacak diye, birileri bir şeyler kazanacak diye siz bu vatandaşları niye bu kadar eziyorsunuz? Yani bu kadar ezmenin bu kadar bu insanları sıkıntıya sokmanın ne gereği var ? Tamam bu insanlar vefakardır, cefakardır.  Cefayı çekerler, çileyi çekerler eyvallah da bir yere kadar.

En büyük giderimiz işçilik ve hammadde. Hammadde dediğimiz un, odun, keza sigorta maliyetleri şunlar bunlar kendi giderlerimiz. Elektrik faturalarını biliyorsunuz %100’ün üzerinde arttı hatta %200’ün üzerinde arttı bunlar bizim için çok büyük kayıplar.”

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tema Tasarım | Osgaka.com