Ana Sayfa Güncel, GÜNDEM 13 Aralık 2022 319 Görüntüleme

BAŞKAN KARATAŞ “ANESTEZİ TEKNİKERLERİNİN İNTİHARLARINI ÖNLEYİN ARTIK “

Kamu Sağlık-Sen Genel Başkanı Ümit Karataş, 13 Aralık Anestezi Teknikerleri günü dolayısı ile bir açıklama yaptı. Açıklamasında sağlık sektöründe sıklaşan anestezi teknikerlerinin intiharına değinen Karataş: ”Keyfi mesai düzenlemeleri ve gündüz mesaisinden sonra özel ameliyat adı altında alınan vakaların artması sonucu, ağır iş yükün altında, kapalı ortamlarda bir de liyakatsiz idarecilerin güdümünde çalışmak zorunda kalan anestezi teknikerlerinin intihar etmelerinin önü kesilmelidir .” dedi.

ANESTEZİ TEKNİKERLERİNE UYGULANAN MOBBİNGLER SON SAFHADA

Son günlerde artan Anestezi Teknikerlerinin intihar haberleri Çalışma ortam ve şartlarının kötüleştiğinin ve artan Mobbinglerin son safhada yer aldığının bir göstergesidir. Ayrıca keyfi mesai düzenlemeleri
ve gündüz mesaisinden sonra ” özel ameliyat” adı altında alınan vakaların artması sonucu ağır iş yükü altında ve kapalı ortamlarda bir de liyakatsiz ve ehliyetsiz idarecilerin güdümünde çalışmak zorunda kalan teknikerlerin intihar etmelerinin önü kesilmelidir. Bu konuda gerekli tarama testleri ve tedavi yöntemleri geliştirilmelidir. Vaka başında dikkatlerinin dağılması nedeniyle verimli çalışamadıkları için Teknikerlerin ameliyatta kalma sürelerinin belirlenmesi ve sabitlenmesi gerekmektedir. Hasta başında kalan Teknikerlere gerekli dinlenme olanağı ve güvenliği sağlanmalıdır. Bu yüzden Anestezi Teknikerlerinin sayısının arttırılması gerekmektedir. Yapılan araştırmalarda intiharların sebebinin; ağır iş yükü, anestezi gazları, kapalı ortam, kötü fiziki şartlar ve Mobbing ‘in olduğunu gösteriyor. Hasta başında ayrılamayan, dinlenmeye ve yemeğe çıkamayan, uzun süre kapalı, loş ortamda kalan ve uyutucu gazların etkisiyle psikolojik sorunlar yaşayarak intihar etmektedirler.

ÇALIŞMA ORTAMLARI STANDARTLARA UYGUN DEĞİLDİR

Teknikerlerin çalışma ortamlarının standartlara uygun olmadığını belirten Karataş, gerekli iş sağlığı ve güvenliği kurallarına uyulmadığı için tehlike altında olduklarını kaydetti. Karataş:

”Anestezi Teknikerlerinin çalışma ortamları olan Ameliyathaneler fiziki çalışma standartlarına uygun değildir. Ameliyathanelerin çoğunda atık gaz tahliye sistemi olmadığından cihazdan çıkan anestezik ajanlar ortama verilmekte, kapalı olan ortamlarda bu anestezik gazların solunması nedeniyle; Ameliyathanede çalışan Anestezi Teknikerlerinin metabolizması, karaciğerleri ve genleri zarar görmektedir. Anestezi Teknikerlerimiz ameliyata girecek hastaların anestezi başlangıcında- sonrasında bu gazlara daha fazla maruz kalmaktadırlar.
Ameliyathanedeki radyasyonun röntgen biriminden fazla olduğu ve bir vaka da 100’ün üstünde skopi kullanıldığına şahit olmaktayız. Gerekli iş sağlığı ve güvenliği kurallarına uyulmaması ve Ameliyathanelerin yeterli koruyucu donanıma sahip olmaması (odaların duvarlarında kurşun kaplama, kurşun önlük ve skopi gözlüğü) Teknikerlerimizin sağlık ve çalışma şartlarını olumsuz etkilemektedir.” dedi.

ANESTEZİ TEKNİKERLERİ 2. DERECEDE KABUL EDİLDİĞİ İÇİB TEŞVİK ÖDEMELERİNDEN MAHRUM KALMIŞLARDIR

Anestezi tknikerlerinin ünvan sorunlarının çözülmediği içn mali hak kaybına uğradığını ifade eden Ümit Karataş:

”Sağlıkta Beyaz Reform adı altında yürürlüğe giren mali haklardan mahrum bırakılmışlar. Ameliyathanelerin bazı Hastane İdarecileri tarafından; “ Özellikli Birim” olarak 2. Derece olarak kabul edilmesi sonucu teşvik ödemelerinden mahrum edilmiş ve ağır çalışma şartları görmemezlikten gelinmiştir. Her yıl giyim yardımı adı altında çok komik miktarlarla alay edilmekte ve bu komik giyim yardımı ile bir terlik dahi alınamıyor. Bu yüzden Teknikerlerimiz forma, terlik v.s iş elbiselerini cebinden ödeyerek almak zorunda kalıyorlar. Anestezi Teknikerlerinin ünvan sorununun çözülmesi için 4 yıllık eğitim alan Anestezi Teknikerlerinin “Anestezist” olması gerekmektedir.
KAMU SAĞLIK-SEN olarak; daha sağlıklı bir ortamda, keyfi uygulamalardan uzak, özlük haklarının iyileştirilmesi dilek ve temennisi ile 13 Aralık Anestezi Teknikerlerinin gününü kutluyorum.”dedi.

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tema Tasarım | Osgaka.com