Ana Sayfa GÜNDEM, Uncategorized 10 Ocak 2023 448 Görüntüleme

BAĞ-KUR’LU ESNAF DA EYT’YE DAHİL OLMAK İSTİYOR: BİZİM DERDİMİZ EMEKLİ OLMAK DEĞİL, PRİMLERİ ÖDEYEMİYORUZ ARTIK

EYT Yasasının çıkması ile bir çok EYT’li SGK kurumlarının yolunu tutarak emeklilikleri hakkında bilgi almak istedi. Ancak, Bağ-Kur’lu EYT’li esnaflar 9 bin prim günü şartına takıldıklarını öğrenince hayal kırıklığına uğradılar.

Elazığlı esnaflar yıllardır Bağ-Kur primi ödedikleri halde 9 bin iş günü şartına takıldıkları için emekli olamadıklarını dile getirerek bu konuda bir düzenleme yapılmasını istediler.

Elazığlı Esnaf Mustafa Daş, yapılan EYT düzenlemesinden memnun olduklarını ama EYT kapsamına Bağ-Kur’lu esnafların dahil edilmemesinden dolayı bir esnaf olarak büyük sıkıntı yaşadığını dile getirdi. Mustafa Daş; ”Derdimiz emekli olmaktan ziyade ödeyemediğimiz Bağ-Kur primleridir. Ocak ayı itibarıyla bir Bağ-Kur primi 3452 lira olacak. Bu da bizim bütçemize çok büyük bir külfet getirecek. Zaten depremi ve pandemiyi yaşayan esnafımız yeterince sıkıntı problem yaşıyor.” dedi.

BÖYLE NEGATİF AYRIMCILIK YAPILMASI BİZLERİ YARALAMIŞTIR

Esnaf olarak sıkıntımız şudur; Bugün devletimizin büyüklük göstererek çıkarttığı EYT kanunu ile toplumumuzun belli bir kesimi nefes almıştır. Biz Bağ-Kur’lu esnaflar olarak burada problem yaşıyoruz. Problemlerimizin başında 9 bin  gün şartı geliyor. Şimdi bugün yanımızda çalışan bir personelin 5 bin günle  emekli olmasına biz karşı değiliz. Tabii ki bu ülkede herkesin verilen haklardan istifade etmesi gayet normaldir. Ama biz bir işveren olarak 9 bin  güne tabi tutuluyoruz.  Sayın Cumhurbaşkanımız özellikle itinayla açıklamasına rağmen,  SSK, Bağ-Kur, emekli sandığı birdir  demesine rağmen, bize böyle bir negatif ayrımcılık yapılması, Türkiye’deki esnafları olduğu gibi Elazığlı esnaf olarak bizleri de yaralamıştır.

BİZİM ALACAĞIMIZ EMEKLİ MAAŞINDA GÖZÜMÜZ YOK, BİZ PRİMLERİMİZİ ÖDEYEMİYORUZ

Sayın Cumhurbaşkanımızdan, Sayın Sosyal Güvenlik ve Çalışma Bakanımızdan beklentimiz; Bizim de SSK’lı insanlarla aynı statüde alınmamız, bizim  de 5 bin  güne tabi tutulup emekli olmamızdır. Malumunuz Ocak ayı itibarıyla bir Bağ-Kur primi 3 bin 452 lira olacak. Bu da bizim bütçemize çok büyük bir külfet getirecek. Zaten depremi ve pandemiyi yaşayan esnafımız yeterince sıkıntı problem yaşıyor. Devletimizin desteklerini inkar etmiyoruz. Allah devletimizi payidar etsin. Ama biz bu noktada kendi işletmemizin giderlerine, kendi ailemizin giderlerine yetişemiyoruz.

Bizim devletimizden esnaf olarak özellikle ricamız ,özellikle Sayın cumhurbaşkanımızdan ricamız,  Bizlerin de, esnaftan  99 öncesi girişi olanları 5 bin  güne tabi tutulmalarıdır. Burada bizim alacağımız emekli parasında gözümüz yok. Biz primleri ödeyemediğimiz için mağduruz. Bir an önce şu Bağkur’dan bizi kurtarsın. Türkiye’de artık kangren haline gelmiş bu Bağ-Kur yarasına da bir neşter vurarak Allah’ın izniyle çözüme kavuştursun.

ESNAF SOSYAL GÜVENLİK STATÜSÜNÜ KENDİ BELİRLESİN

Neticede Sosyal Güvenlik statüsünü de  esnaf belirlesin SSK’lı olmak istiyorsa SSK’lı,  Bağ-Kur’lu olmak istiyorsa Bağ-Kur’lu olsun.

Bağ-Kur görebildiğimiz kadarıyla bu ülkede 1970’lerden beri bir yaradır. Daha önceden sizler de belki hatırlarsınız. Kamuoyu da, devlet büyüklerimiz de bilir. Bağ-Kurlu bir esnafımızın gidip bir reçete yazdırıp, ilaç alıp, sonradan Bağ-Kur’dan bunu tahsil ediyordu.

Negatif ayrımcılığı ortadan kaldıracak bir çalışma gelirse, Sosyal Çalışma Bakanımız da bu konuyla alakalı olursa çok mutlu oluruz. Bugün Türkiye’de TESK denen bir kuruluş var. Yani Türkiye Esnaf Konfederasyonları Başkanı. Bunların bu olaydan bir haber olması ve bu olaya olaya kayıtsız kalması, esnafını böyle sahipsiz bırakması, bizi ayrıca yaralamıştır. Neticede bizler, aidat veren üyeleriz. Onlar da  bizim aidatlarımızla orada oturup, bizi temsil etmek zorunluluğu olan seçilmiş insanlardır. Seçilirken bize bunu vaad ettiler. Eğer bizi temsil etmeyeceklerse, liyakatle bizi savunmayacaklarsa, doğruya doğru- eğriye eğri demeyeceklerse, lütfen o makamı işgal etmesinler.

9 BİN GÜNDE EMEKLİ OLMAK BİZİ DERİNDEN YARALIYOR

Elazığlı esnaf Volkan Hayta da 99 öncesi girişi olduğunu ama Bağ-Kur’lu olduğu için emekli olamadığını dile getirdi. Hayta Bağ-Kur primini ödemekte zorlandığını dile getirerek şunları söyledi:

”Biz de bir esnaf olarak 99 öncesinde SSK’mızın olmasından dolayı emekli olacağımızı düşündük. Ama 5 bin günle değil de, 9 bin  günde emekliliğe kalkışılması gerçekten bizi derinden yaralıyor. Yani biz esnaf olarak mağdur oluyoruz. Bu primi ödeyebilmek için çabalayıp bir türlü ödeyemiyoruz. O yüzden Sayın Cumhurbaşkanımızdan ricamız, bizi de bu SSK’lılara 5 bin günle emeklilik getirildi. Teşekkür ederiz. Bizleri de, esnafları 5 bin günle emekli ederse, emin olun ki bütün tüm esnaf arkadaşlarımız adına da konuşuyorum, hepimiz çok mutlu olacağız.”

BİZE DE DESTEK ÇIKILMASI LAZIM,PRİMLERİMİZİ ÖDEYEMİYORUZ

Yıllardır esnaflık yapan Aydın İnan da Bağ-Kur ve SSK lılar arasında ayrımcılık olmaması gerektiğini ifade ederek şunları söyledi;

Yapılan düzenleme haksızlıktır. aynı eşit şartlarda durumun olması gerekiyor. Bize de bir destek çıkılması lazım. Bizim primimizin de SGK düzeyine çekilmesi lazım. 2500 lira prim ödüyoruz. Bunu ödeyemiyoruz, çok zorlanıyoruz. Bizim ricamız bizim de bu yasadan yararlanabilmemiz gerekiyor. Yararlanırsak iyi olur, diyeceklerimiz budur.”

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tema Tasarım | Osgaka.com