Ana Sayfa EKONOMİ, Güncel, GÜNDEM, ŞEHRE BAKIŞ 17 Ocak 2023 858 Görüntüleme

ELMÜTDER YÖNETİM KURULU ÜYESİ ÖZDEMİR: ELAZIĞ’DA 65 BİN RİSKLİ YAPI VAR, KENTSEL DÖNÜŞÜMÜN KISA ZAMANDA HAYATA GEÇİRİLMESİ LAZIM

Elazığ İnşaat Müteahhitleri Derneği Yürütme Kurulu Üyesi İnşaat Mühendisi Hakan Özdemir olası şiddetli bir deprem sırasında 65.000 adet gibi gereğinden fazla riskli konut stoku bulunan Elazığ’da geri dönüşü olmayan bir yıkımla baş başa kalınacağını kaydetti.

Elazığ  İnşaat Müteahhitleri Derneği Yürütme Kurulu Üyesi İnşaat Mühendisi Hakan Özdemir geçtiğimiz gün yaşanan depremin ardından kent genelinde bulunan yorgun yapıları hatırlatarak kentsel dönüşüm projesinin önemine vurgu yaptı.

HASARSIZ GİBİ GÖRÜNEN YORGUN YAPILAR BULUNUYOR

Özellikle bitişik nizamda ve blok nizamda inşa edilmiş daha çok merkez mahallelerde yorgun yapıların olduğuna dikkat çeken Özdemir; “İlimizde 65.000 adet riskli yapı tespit edilmiş olup bunun yanında meselenin sadece riskli ve orta hasarlı yapılardan başka bir boyutu daha bulunmaktadır Yapmış olduğumuz araştırmada irili ufaklı depremlere maruz kalmış , görünürde herhangi bir yapısal hasarı bulunmasa da kolon ve kirişlerde oluşan kılcal çatlaklar dolayısı ile yapı tasarım dayanımından farklı davranarak YORGUN YAPI dediğimiz durumda pek çok bina bulunmaktadır. Yorgun yapılar özellikle bitişik nizamda ve blok nizamda inşa edilmiş daha çok merkez mahallelerimizde bulunuyor. (Nailbey, Şehit İlhanlar , Rızaiye v.b) bu yapılar kendi başlarına hasarsız gibi görünse dahi yorgun yapı pozisyonunda olduğundan dolayı deprem sırasında tasarım dayanımın ön gördüğü ötelemeden daha fazla öteleme yaparak yandaki binaya çekiçleme etkisi ile hasar verip , çoğu zaman göçük olmasına sebep vermektedir. Çekiçleme hasarları geçmişte birçok depremde gözlemlenmiştir. 1985 Mexico City depreminden sonra yıkılan binaların %15 inde çekiçleme hasarı tespit edilmiştir (Rosenblueth ve Meli, 1986). Ayrıca 1999 yılında Kocaeli depreminde pek çok yapıda aynı durum söz konusudur. Geçmişteki depremlerden de tespit edilebileceği gibi olası şiddetli bir deprem sırasında zaten 65.000 adet gibi gereğinden fazla riskli konut stoku bulunan ilimizde birde bu hasarsız gibi görünen yorgun yapıların kaçınılmaz olarak göçmesiyle aziz şehrimiz geri dönüşü olmayan bir yıkımla baş başa kalacağı acı bir gerçektir. Hemen her durumun bizi ivedilikle kapsamlı bir kentsel dönüşümden başka çıkar yolumuzun olmadığı gerçeğini hatırlatıyor.”dedi.

KENTSEL DÖNÜŞÜM KISA ZAMANDA HAYATA GEÇİRİLMESİ LAZIM

Özdemir son olarak; “Biz elbette ki talep makamında bulunmaktayız. Mevcut yorgun ve orta hasarlı binaların şu anki ekonomik koşullar dolayısı ile yıkılıp yeniden yapılması tek başına sivil örgütlerin ve firmaların altından kalkamayacak büyüklüktedir. Devlet büyüklerimizin insanların hayatlarını kolaylaştırmak için yapmış olduğu , kamu kurum binaları, devlet yolları, köprüleri ve mega yapıları gibi projelere verdiği önem kadar insanların hayatlarına mal olacak bu kentsel dönüşüm problemine de bir çözüm bulacağından eminiz. Bu çözümün kısa zamanda hayata geçmesi için biz elimizden gelenden daha fazlasını yapacağımıza inanabilirsiniz.” şeklinde konuştu.

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tema Tasarım | Osgaka.com