Ana Sayfa Güncel, GÜNDEM 14 Şubat 2023 219 Görüntüleme

ELAZIĞ BAROSU: ELAZIĞ’DA GENEL HAYATA ETKİLİ AFET BÖLGESİ KARARI VERİLMELİ

Elazığ Baro Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada geçtiğimiz günlerde depremden etkilenen ve Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi ilan edilen 10 ile Elazığ’ın da dahil edilmesi gerektiği ifade edildi.

Kahramanmaraş’ta yaşanan depremler sonrasında bölge genelinde birçok il olumsuz etkilendi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada depremden etkilenen 10 ilin Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi ilan edildiğini duyurmuştu.

Elazığ Baro Başkanlığı, Elazığ’ın Afet Bölgesi kapsamına alınması gerektiği dile getirdi.

Elazığ Baro Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada; “06.02.2023 tarihinde meydana gelen depremler sonucunda Elazığ’ın da içerisinde bulunduğu birçok ilde can kayıpları ve ağır yıkımlar gerçekleşmiştir. Hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar dileriz. Afetin meydana getirdiği telafisi imkansız kayıpların dışında, yaraların sarılması ve normalleşme sürecinin kamu gücü kullanılarak yerine getirilmesi elzemdir. Bu nedenle kamu gücünden istifade edebilmek için afete ilişkin mevzuatın somut olaya doğrudan uygulanması ayrıca Sosyal bir Hukuk Devleti olmanın da gereğidir. Kamuoyunda Afet Kanunu olarak bilinen 7269 sayılı yasada özetle; Afete uğrayan meskûn yerlerin büyüklüğü, o yerin tamamında veya bir kesiminde yıkılan, oturulmaz hale gelen bina sayısı, zarar gören yapı ve tesislerin genel hayata etki derecesi, mahallin ekonomik ve sosyal özellikleri, zararın kamuoyundaki tepkisi, normal hayat düzenindeki aksamalar ve benzeri hususlar göz önünde tutulmak suretiyle afetlerin genel hayata etkililiğine karar verilebileceği belirtilmiştir. Ayrıca ilgili yönetmelik  “Meydana gelen bir afetten Nüfusu, 50 binden fazla olan ilçe ve illerde en az 50 binanın, Yıkılması veya bir daha oturulamayacak veya kullanamayacak derecede ağır hasar görmesi halinde afet o yerin genel hayatına etkilidir.” Şeklindedir. Bilindiği üzere Afet Kanunu olarak bilinen 7269 sayılı yasa, afetten zarar gören vatandaşlara doğrudan hak sahipliği, kira yardımı, eşya yardımı gibi faydalar sağlamakla birlikte; acil yardım ödeneği kapsamında normalleşme sürecinde ihtiyaç duyulan maddi desteğin de doğrudan teminini sağlamaktadır. Bunun yanında il genelinde bulunan bütün binaların afetten kaynaklı hasar tespitlerinin başvuru şartı aranmaksızın ilgili kurumlarca resen yapılmasını öngörmektedir” dedi.

Elazığ Baro Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada; “İlimiz Elazığ özelinde fiili durum dikkate alındığında; 2 vatandaşımızın enkaz altında kalarak hayatını kaybettiği, Hasar tespit çalışmaları halen devam etmekle birlikte bugün itibariyle il merkezi ve ilçelerinde toplam 428 binanın ağır hasarlı olarak oturulamaz hale geldiği ve 5 binanın acil olarak yıkıldığı görülmektedir. İlimizdeki hasarlı binalar ile komşu ilimiz Malatya ilinde yıkımın fazlalığı ve mevcut binaların oturmaya elverişli olmaması nedeniyle ilimizde misafir ettiğimiz depremzede sayısının 50.000’i aştığı, ilimiz stoklarında bulunan gıda ve zorunlu ihtiyaçlara yönelik ürünlerin her iki şehir için birlikte kullanılması zorunluluğu, Elazığ ilinin ekonomik ve sosyal durumunu doğrudan etkilediği yadsınamaz bir gerçektir. İlimiz yöneticileri, siyasi temsilcileri ve STK temsilcilerinin yapmış olduğu açıklamalar, oluşan zararın kamuoyundaki tepkisini ve Elazığ halkının beklentisini açıkça ortaya koymaktadır. İlimiz Elazığ ve komşu illerde sarsıntıların devam etmesi nedeni ile konutlarına giremeyen vatandaşların normal hayat düzeninde aksamalara neden olduğu sabittir. 24 Ocak 2020 tarihinde Elazığ ilinde yaşanan deprem felaketi sonrasında ciddi zarar görmüş hemşehrilerimizin, yeni oluşan zararlarını kamu desteği almadan kendisinin telefi etmesini beklemek maddi ve manevi mağduriyetlerine neden olacaktır.  Kısaca izah etmeye çalıştığımız deprem mevzuatında afetin genel hayata etkinliğine ilişkin bütün şartların Elazığ ilinde gerçekleşmiş olduğu kamuoyunun malumudur. Vatandaşlarımızın 7269 sayılı yasadan kaynaklı haklardan faydalanması için afetin Elazığ ilinde de Genel Hayata Etkili Olduğu (Afet Bölgesi) kararının ivedilikle verilerek vatandaşların mağduriyetinin giderilmesi gerektiği kanaatimizi Elazığ kamuoyunun dikkatine saygıyla sunarız” denildi.

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tema Tasarım | Osgaka.com