Ana Sayfa GÜNDEM, Uncategorized 7 Mart 2023 195 Görüntüleme

ELAZIĞ KAPALI ÇARŞI ESNAFI HASAR TESPİT KARMAŞASINDAN DOLAYI TEDİRGİN

6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli depremden etkilenen illerden biri olan Elazığ’da hasar tespit çalışmalar devam ediyor. Hasar tespiti sonrası vatandaşlar tespitlerde hata olduğunu iddia ederek tekrar çalışma yapılmasını istediler.

ÇEVREDE YIKILACAK BİNALARLA İLGİLİ HİÇ BİR ÖNLEM ALINMADI, O BİNALAR YIKILSA BİZ DE TEHLİKEDEYİZ

Elazığlı esnaf Sadettin Güralp, deprem sonrası yaşadığı sıkıntıların devam ettiğini ama işyerlerine verilen hasar kayıtlarından dolayı tedirgin olduklarını dile getirdi. Elazığ’da Bakırcılar Çarşısı dolayında işyeri olduğunu ifade eden esnaf, yaşanan belirsizlikten dolayı ne yapacaklarını bilmediklerini söyledi.

Sadettin Güralp şunları söyledi: ‘’ 50 yıllık esnafım burada. Bizim vatandaş olarak sıkıntılarımız var. Kendi bulunduğum binaya baktılar. Az hasarlı denildi. Tekrar dilekçe verdik. Bu hafta geleceklerini söylediler. Bekliyoruz. Bundan sonraki süreçte burası ne olacak?  Yaklaşık 10- 12 esnaf arkadaşımız var. Yeni proje yapılmış. Bu projeye göre burası sadece dükkân ve işyeri olarak gözüküyor. Evler var buranın üstünde.5 katlı bina. Diğerlerinde 12 daire var. Dairesi olan arkadaşlar ne yapacak? Buranın ağır hasara çevrildiğini düşünün. Biz nereye gideceğiz? Geçim sıkıntımız olacak. Malzememizi nereye koyacağız?  Yer de yok, dükkân da yok. Olan arkadaşlar da 20 -30 bin lira olan yerleri 100 bin liraya tutuyor. Karşı komşum ahşap binayı tutmuş. 100 bin lira vermiş. Yoksa malı heder olacak.

Dükkânda bayağı sıkıntımız var. Burası 200-300 yıllık yerleşim yeri. Kapalı Çarşı’nın alt kısmı esnaf yerleşim yeri. Esnaf arkadaşların bu sıkıntılarının çözülmesi lazım. Nereden baksanız 100-150 civarında bir esnaf potansiyeli var. Buranın bir an evvel yıkılıp tekrar esnaf arkadaşları bu sıkıntılardan kurtarmaları lazım. Yetkililerden talebimiz bu.

Çevrede yıkılacak binalarla ilgili önlem alınmadı. Eğer yıkılacaksa, enkazların bir an önce kalkması lazım. Burada karşımızda iki binaya yıkım vermişler. Karşıda bize yakın buralar.Ama bizim buralar az hasar. Ama şimdi o binalar yıkılsa bizi de etkileyecek. Karşı binamız aynı, yan binamız aynı şekil. Yani yıkılmış olsa biz de sıkıntıya düşeceğiz. Yetkililerden talebimiz, bir an önce bu esnaf arkadaşlarımızın sıkıntılarının giderilmesi.

Çok sıkıntımız var. Evim burada olsa evimi Ulukent, Doğukent mahallesine taşırım. Ama dükkanı nereye taşıyacağım? Burada 50 yıllık esnafım.’’ dedi.

DÜKKANIM’A BEN YOKKEN GELİP DIŞARDAN BAKARAK HAFİF HASAR VERMİŞLER, TEDİRGİNİM

Elazığ’da yapılan hasar tespit çalışmaları neticesinde işyerinde hafif hasar raporu çıktığını ifade eden esnaf Resul Şeker, işyerinin hasar kaydının dükkânı kapalıyken yapıldığını söyleyerek, yaşadığı tedirginliği dile getirdi.

Elazığlı esnaf Resul Şeker, Elazığ’ın en merkezi yerinde bulunan işyerinde kapalı olduğu halde hafif hasar verilmesine tepki gösterdi. İşyerinde kirişlerde ciddi çatlaklar olduğun ifade eden Şeker, işyerini açmaya korktuğunu söyledi. Şeker: ‘’ 10 yıldır bal işi yapıyorum. Dükkânımıza bakmadan hafif hasar demişler. Bir daha Mart’ın 1 inde dilekçe verin demişler. Biz nasıl burada duralım. Kapıda bekliyoruz ki Martta gelip baksınlar. Biz o gün bu gündür bekliyoruz. Bu çevre hep esnaf. İlk tespit yapıldı. Ben yoktum dükkânım kapalıydı. Korkudan bakamadım. Bir çocuk geldi. Benim yetkin yok. Telefon etti şeflerine.1 Martta dilekçe verin gelip bakarız demişti. Bu şekilde dükkânıma hafif hasar verildi.

Müşterilerin içeriye girmekten korktuğunu ifade eden şeker, işyerindeki çatlak kirişi göstererek, :’’ Çatlayan duvardan diğer dükkân görünüyor. Burası nasıl hafif hasar?’ dedi.

BENİM İŞYERİMİN OLDUĞU BİNA HASARSIZ, AMA AĞIR HASAR VERMİŞLER.BİR PROJE Mİ VAR BURADA? 

Evi ve işyerinin bulunduğu binanın sağlam olmasına rağmen ağır hasar verildiğini ifade eden esnaf Hüseyin Albaşkara şunları söyledi:

”Gerçek bir sıkıntı varsa bir şey demem. Ama sağlam evde, niye kurunun yanında yaş da yansın. Ben 7 nüfuslu bir aileyim. Nasıl geçimimi sağlayacağım o zaman? Binanın hiç bir sıkıntısı yok. Bodruma beraber indik mühendislerle, Çatlak yok, kolonda kirişte bir çatlak yok. Dört cephesinde bir şey yok. Sen neye göre ağır hasarlı veriyorsun? Bir proje mi var, biz bilmiyoruz. Anlatabiliyor muyum?

Ben istiyorum ki detaylı bir şekilde baksınlar. Gerçekten benim binam hasarlıysa, eyvallah. Ben alır malzememi çıkarım. Ama gerçekten de sıkıntılı değilse niye benim binam niye telef olsun, benim binam niye birine kurban olsun? Hiçkimse burada oturmuyor. Hiç bir sıkıntı yok. Gidip merdiven başına, kolonlara bakabilirsiniz. Dış cephenin hepsini çekebilirsiniz. Tamam da sen şimdi komple Elazığ’ı yıkmaya kandıramazsın. Bu imkânsız bir şey. 2020’den beri yıkılan yerler yapılmamış. Ben ne yapayım? Ne gecemiz, ne gündüzümüz belli. Yetkililerden en evvel isteğim, bana itiraz hakkı verilmesi, binaya tekrar bakılmasını istiyorum. yani detaylı bir şekilde, benim kafamı bile kırmayacak ince bir çekiçle bir binayı sen tahlil edemezsin. Detaylı bir şekilde baksınlar. Bir sıkıntı varsa ben çekip giderim. Âmâ değilse neden kurunun yanında yaş olarak ben de yanayım ki?”

 

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tema Tasarım | Osgaka.com