Ana Sayfa GÜNDEM, Uncategorized 18 Mart 2023 361 Görüntüleme

İŞ İNSANI ÖZLÜ “DEPREM, MORAL VE MOTİVASYONUN DÜŞMESİ, İŞLERİN DURMASINI TETİKLEDİ”

İŞ İNSANI ÖZLÜ “ELAZIĞIMIZ TEKSTİL İMALATI NOKTASINDA DEPREM BÖLGESİ ÜRETİM AÇIĞINI KAPATACAK GÜÇTEDİR”

Merkez üssü Kahramanmaraş Pazarcık ve Elbistan olan iki büyük depremin ardından ülkemizde yaşanan büyük yıkım anlatılacak gibi değil durum bu şekil olunca afet bölgelerinde hayat durma noktasına geldi.
Konuya ekonomi, ticaret ve üretimin penceresinden biraz da bakmak gerekirse Gıdadan tekstile, gayrimenkulden otomotive, yurtiçi ticaretin akışını olumsuz etkileyen deprem süreci, ekonomik olarak etkilerini sürdürmeye devam ediyor.

Konuyla ilgili olarak görüştüğümüz sektör temsilcilerinden Elazığlı İş İnsanı Tevfik Özlü, depremin vatandaşları maddi ve manevi olarak olumsuz etkilediğini ancak Türkiye Cumhuriyeti’nin güçlü bir devlet olduğunu, bu nedenle kendi yaralarını kısa süre içerisinde sarabileceği güce, kudrete maddi ve manevi sahip olduğunu belirtti.

HARPUTTİMES Haber’e açıklamalarda bulunan Özlü depremin özellikle etkilediği illerde etkilediği tekstil sektörünün durumuna dair değerlendirmelerde bulundu. Özlü ; “Türkiye yedi bölge, yedi de biri bu depremden etkilendi ve büyük kayıplar var.”diyerek depremden etkilenen 11 ilin, Türkiye’nin üretim ve imalat merkezlerinden olduğunu vurguladı. Özlü sözlerine şöyle devam etti:”Merkezi Kahramanmaraş olan ve iki defa meydana gelen depremleri Türkiye ve dünya genelinde yüz yılın afeti olarak nitelendiriyoruz. Netice itibari ile Türkiye yedi bölge, yedi de biri bu depremden etkilendi. Büyük maddi ve can kayıpları var. Türkiye cihanşümul bir devlettir. Cihanşümul devletlerin bir özelliği de düştüğü yerden kendi ayaklarının üzerine kalkabilecek kudrete sahip olmasıdır. O nedenle biz devletimize güveniyoruz ve yanındayız”

DEPREMİN YAŞANDIĞI BÖLGE TÜRKİYENİN ÜRETİM MERKEZLERİNDEN BİRİYDİ

Depremi ağır olarak hisseden 11 ilin Türkiye’nin üretim ve imalat merkezlerinden olduğunu vurgulayan İş İnsanı Özlü, yaşanan büyük yıkımların kendi sektörü olan tekstil sektöründe de birçok problemlere neden olacağını dile getirdi.

DEPREMİN ETKİLEDİĞİ İLLERDE OLUŞACAK İMALAT AÇIĞI ÜLKEMİZİ BİR ÇOK ALANDA SIKINTIYA SOKACAKTIR

Özellikle Kahramanmaraş ve Gaziantep’in gıda, sanayi ve tekstil anlamında başta İstanbul olmak üzere tüm Türkiye’nin üretim üssü olduğunu ifade eden Özlü;
”Bu bölge biliyorsunuz özellikle Kahramanmaraş, Gaziantep, Hatay, Malatya ve Adıyaman da tekstil (triko, penye ve hazır giyim), gıda ve sanayi alanında Türkiye ihtiyacını karşılayan önemli bir üretim merkezi niteliğine sahip bu nedenle burada oluşacak üretin ve imalat açığı ülkemizi birçok alanda sıkıntıya sokacaktır. ”DEDİ.

TEKSTİL İMALATI NOKTASINDA ELAZIĞ BAŞTA OLMAK ÜZERE DİĞER DOĞU İLLERİ DEPREM BÖLGESİ ÜRETİM AÇIĞINI KAPATABİLİR.

Tekstil sektöründe oluşabilecek imalat açığını kapatmak açısından Elazığ’ın yeterli güce sahip olduğunu belirten Tevfik Özlü şunları söyledi:
”Deprem dolaysıyla bir çok üretim merkezi ya yıkıldı ya hasar gördü bununla beraber bu işletmelerde çalışan insanların bir kısmı depremde vefat etti ya da yakınlarını kaybetti, evleri yıkıldı ya da hasar gördü ya çadırda ya da konteynerde ya da bir yakınının yanına sığındı hal böyle olunca toparlanmak zaman alacak bu da Türkiye’nin özellikle tekstil sektörü noktasın da büyük sıkıntılar yaşamasına sebep olacaktır. Hem imalathanelerin, üretim merkezlerinin yıkılışı hem çalışan iş gücünün deprem nedeni ile vefatı, yaralanması ve farklı illere göçü önemli ölçüde bu sektörü sekteye uğratacaktır. İnsan fıtratı olarak bizlere umutsuzluk yakışmaz İmalat ve üretin de büyük aksamalar elbette yaşanacak olsa da bu bölgenin üretimdeki açığını tekstil alanında son yıllarda büyük gelişmeler kat eden başta Elazığ olmak üzere depremi yaşamayan doğu illeri bu açığı kapatacaktır güçtedir diye düşünüyorum.”

 

PERAKENDE SEKTÖRÜNDE BİR DURGUNLUK YAŞANMASI DOĞALDIR.

İş İnsanı Özlü, deprem sonrasında Elazığ’ın yek vücut olarak deprem bölgesine yardım için koştuğunu, bir Elazığlı olarak bundan büyük bir gurur duyduğunu dile getirdi. Özlü depremin ilk günlerinde depremzedelerin ihtiyaçlarının karşılanması için yapılan alımların sektörde geç,ci bir hareketlilik yarattığını belirterek şunları söyledi: ”Bununla beraber yaşanan deprem sonrasın da Elâzığ’ımızın özellikle ilk etapta Malatya başta olmak üzere depremi ağır yaşamış illere korunma gıda, ilk yardım ve yaşam malzemeleri olmak üzere hemşerilerimiz piyasada ne kadar kaban, çamaşır, battaniye, ekmek, su, yiyecek vs. gibi acil ihtiyaçları karşılamak için piyasadaki bu ürünleri satın alarak deprem bölgesindeki vatandaşlarımıza yetiştirmeye çalıştılar. Elâzığ’ımız da kendine yakışanı yaptı her zamanki gibi. Bu da kısa süreli de olsa ticari hareketlilik yaşattı. Fakat sonraki günlerde moral ve motivasyonun düşmesi can kayıplarının acı bilançolara varması doğal olarak sosyal hayatı, ticareti kötü noktada etkiledi.
Deprem; insanları birçok konu ve alanda etkilediğinden dolayı insanlarımız sadece yaraların sarılmasına odaklandı bu da olması gereken doğru bir yönelimdi. Vatanın gerçek sahiplerinin yapması gerekeni de bu idi. Tabi bu arada ticaretteki hareketliliğin şehrimizde doğal olarak düşmesine neden oldu.” dedi.

TİCARETTE GENEL OLARAK TÜM SEKTÖRLERDE DURGUNLUK VAR

Ticarette genel olarak tüm sektörlerde durgunluk yaşandığını vurgulayan Özlü;
“İş olarak baktığımız zaman şimdi ilk etapta Elazığ’dan Malatya’ya, Maraş’a Adana’ya özellikle Adıyaman’a çok büyük yardımlar gitti. Bu bir çok sektörü hareketlendirdi. Giden yardımlar fazlasıyla gitti devlet yaraları sarmaya başladı, yardıma giden halk deprem bölgesinden çekildi devlet koordine olarak işini yapmaya başladı. Dolayısıyla deprem bölgesi haricinde ki illerde ticari ve sanayi bir durgunluk başladı ama bu bir nihayet değildir.
Bu durgunluk moral ve motivasyonun düşmesi ile işlerdeki duraksamayı tetiklemesi gayet normal ve beklenen bir durumdur. Akabinde perakende sektöründe kış sezonunun kampanyaları çok erken başlatıldı. Bununla beraber işler hareketli mi? Çok da fazla istenilen seviyelerde olacağını düşünmüyorum. İstenilen satış cirolarını yakalama noktalarında sıkıntı yaşanacak bu da beklenen bir durumdur.”

Depremden dolayı bir şekilde yaraların sarılması faaliyetleri başlamışken ardından gelen şiddetli yağışlar oluşan sel felaketleri Adıyaman ve Urfa da can kayıplarına sebep olmuş bununla beraber Elazığımızda özellikle Koçkale bölgenizde sel den oluşan önemli hasarlar meydana geldi. Rabbim; hem depremde hem de sel felaketinde hayatlarını kaybedenlere Rahmet yaralananlara acil şifalar ve böyle bir felaketin tekrar yaşanmamasını Yüce Allahtan diliyorum. Yetkililerin depremlerde felakete sebebiyet vermeyecek önlemler almalarını canı gönülden temenni ediyorum ” dedi.

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tema Tasarım | Osgaka.com