Ana Sayfa Güncel, GÜNDEM, Uncategorized 24 Mart 2023 246 Görüntüleme

İŞYERİ AĞIR HASARLI KAHVECİ ESNAFI ZORDA

Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra 11 ilde büyük yıkımlar meydana geldi. 2020 yılında yaşadığı depremin yaralarını sarmaya çalışan Elazığ’da yaşanan Maraş depremleri binlerce binada ağır hasar meydana geldi. Hasarlı binaları boşalmak zorunda kalan esnaflar, yeni işyeri bulmakta zorlanıyorlar. İşyeri bulanlar da yüksek kira fiyatlarından dolayı mağduriyet yaşıyorlar.

Elazığlı kahveci esnafı Selahaddin İlhan, depremde ağır hasar alan işyerini boşaltmak zorunda kaldığını ve yeni işyeri için tekrar ruhsat almanın büyük sıkıntılara yol açtığını ifade ederek yetkililerden tüm esnaflar adına çözüm beklediğini söyledi. İlhan: Dükkan kiraları çok yüksek. Ben bulabildim, taşınacağım. Ama çoğu arkadaşımız mağdur durumda. Dükkan bulamıyorlar, bulduğu yerlerde ya kendisine uymuyor, ya da üstünde oturan apartman sakinleri sıkıntı yaratıyor. Yetkililerimizden yardım istiyoruz. Kendi adresimizle, A adresinden B adresine rahatlıkla taşınıp, faaliyetlerimize devam etmek istiyoruz. Elazığ şehrinde ev kirası ve dükkan kirasında çok ciddi sıkıntılar var. Devletten bu konuda yardım olur mu, olmaz mı? Bilmiyoruz. Yetkililerden bekliyoruz. Ben mağdurum. Ama birçok insan benim gibi mağdur. ” dedi.

 

BU İŞLETME ÜZERİNDE ÇALIŞAN ARKADAŞLARIN HEPSİ GERÇEKTEN MAĞDUR DURUMDA

Elazığ’da kahveci esnafının işyerini değiştirirken büyük sıkıntılarla karşılaştıklarını söyleyen Selahattin İlhan, hem ruhsat yenilemekte, hem de taşınılan yerde bina sakinlerinin onayını almakta zorlandıklarını ifade etti. Ağır hasarlı işyerlerine devletin henüz bir desteğinin olmadığını da sözlerine ekleyen İlhan şu ifadeleri kullandı:

”Adım Selahattin İlhan. 1994’ten beri faaliyetteyiz. Birinci depremde işyerimizin binasına az hasarlı verdiler. İkinci depremde ağır hasar aldı. İkinci depremden sonra dükkan bulmakta çok büyük sıkıntı yaşadık. Dükkan kiraları çok yüksek. Ben bulabildim, taşınacağım. Ama çoğu arkadaşımız mağdur durumda. Dükkan bulamıyorlar, bulduğu yerlerde ya kendisine uymuyor, ya da üstünde oturan apartman sakinleri sıkıntı yaratıyor. Yetkililerimizden yardım istiyoruz. Kendi adresimizle, A adresinden B adresine rahatlıkla taşınıp, faaliyetlerimize devam etmek istiyoruz. Elazığ şehrinde ev kirası ve dükkan kirasında çok ciddi sıkıntılar var. Devletten bu konuda yardım olur mu, olmaz mı? Bilmiyoruz. Yetkililerden bekliyoruz. Ben mağdurum. Ama birçok insan benim gibi mağdur. Bu işletme üzerinde çalışan arkadaşların hepsi gerçekten mağdur durumda. Dükkan bulamıyorlar. Dükkan bulsalar da sıkıntılar yaşıyorlar. Çevre sakinlerinden veya bina üzerinde oturman oturanlardan tepki gördükleri için yetkililerimizden çözüm bekliyoruz Biraz önce izah ettiğim gibi, mesela ben Olgunlar mahallesi Elazığ Caddesi’nden başka bir adrese rahatlıkla taşınma konusunda yardım istiyorum. Eski ruhsatım ve bilgilerim dahilinde faaliyet göstermek istiyorum. Tekrar aynı işlemleri aynı sıkıntıları yaşamak istemiyorum bu telaşe içerisinde. Zaten bir aydan beri kapalıyız, bir sürü işimiz aksadı. Yanımda çalışan bir elemanım vardı. Yanımdaki esnaf faydalanıyordu, ekmek yapan vardı o faydalanıyordu. Herkes mağdur. Sıkıntılarımızın giderilmesini yetkilerimizden acil bekliyoruz.”

HEM DE ÇALIŞMADAN, BİR ŞEY KAZANMADAN ZAMAN HARCIYORUZ, MASRAF EDİYORUZ.

Deprem sonrasında işyeri kiralarının iki misline çıktığını vurgulayan İlhan, deprem olduğu günden beri işyerini çalıştıramadığını, hem zaman hem de para kaybının olduğunu belirterek devletten yardım talep ettiklerini söyledi. İlhan sözlerine şöyle devam etti:

”Mevcut iş yerine 3 bin lira kira veriyordum. Yeni taşındığım yere 7 bin 500 lira veriyorum. Eşyalarımın bir kısmını depoya taşıdım.  Depoya da aynı şekilde kira ödeyeceğim. İki  Dükkanı 180 bin  liraya tutmuş oluyorum. Bu benim için büyük bir külfettir. Bir de buranın dekorasyonu, tekrar tezgahın yapılması, doğalgazın çekilmesi, yeni işlemlerin yapılması. Bu büyük bir zaman kaybına yol açıyor. Hem de çalışmadan, bir şey kazanmadan zaman harcıyoruz, masraf ediyoruz.

Devletimizden destek bekliyoruz. Bizim en büyük sıkıntımız adresten adrese rahat bir şekilde taşınamamak. Devletimizin gücü yetiyorsa, yardım ediyorsa seviniriz. Vermiyorsa da başımızın çaresine bakarız. İlla da yardım diye bir talepte bulunmuyorum.”

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tema Tasarım | Osgaka.com