Ana Sayfa GÜNDEM 3 Nisan 2023 294 Görüntüleme

BİLEK, “KONUT KREDİLERİNİN GEÇ ONAYLANMASI VATANDAŞI MAĞDUR EDİYOR”

Merkez üssü Kahramanmaraş olan 2 büyük depremin ardından yaşanan felaket 11 ili derinden etkilerken yıkılan ve ağır hasar alan binalar konut krizine neden oldu. Yaşanan depremin ardından evleri yıkılan yada ağır hasar alan vatandaşlar ev arayışına girerken durumu fırsata çevirenler konut ve arsa fiyatlarında fahiş fiyat artışlarına gitti.

Konuyla ilgili görüşme sağladığımız Detay Gayrimenkul Şirket Yetkilisi Hakan Bilek, yaşanan depremin ardından kira fiyatlarında ki artışların yanı sıra konut ve arsa satışlarında çok yüksek fiyatlarla karşılaşıldığını, konut krizinde yaşanan kaosun kısa süre içerisinde son bulacağını ve bu konuda mağduriyetin giderilmesi için denetimlerin sıkılaştırılması gerektiğini dile getirdi.

Yaşanan afetler sonrası birlik beraberlik içinde olunması gerekirken fırsatçılık yapılmasını kınayan Bilek;

“Konut fiyatlarında ki kiralamalarda ki artışlardan bahsetmek istiyorum biraz. Daha bir ay önce 2 ay önce 3 ay önce TOKİ’de merkezi ısınmanın giderlerinden dolayı kiraya vermek isteyen vatandaşlar, kiraya vermekte zorlanıyorlardı. Yani sırf benim aylık gider yakıt param çıksın diye 700 TL’ye maksimum 1000 TL’ye kiraya verilen evler bugün 3000-4000 TL’ye kadar kiraya çıktı. Bunun başlıca sebeplerinden bir tanesi civar illerde meydana gelen afetten dolayı Elazığ’a göçlerin başlaması. Bunun yanı sıra zaten Elazığ’da da hasarlı bir çok bina vardı. Orta hasarlı ağır hasarlı bunlarda evleri yıkılan vatandaşlarımız için çocuklarına ve ailesine güvenli bir yaşam alanı oluşturabilmek için adam artık 3 bine 4 bine razı olmaya başladı. Bu durumdan açıkçası çok çok şikayetçiyiz yani ne oldu da bu kadar değişti bir afet olduğu zaman birlik günü olmalı herkes elini taşın altına koyması gereken zamanda biz maalesef bunları yaşadık.” dedi.

KONUT KREDİLERİNİN GEÇ ONAYLANMASI VATANDAŞI MAĞDUR EDİYOR

Yaşanan deprem sonrası ev almak isteyen vatandaşların krediye başvurduğunu ancak kredilerin onaylanmasının gecikmesi nedeniyle vatandaşların mağdur olduğunu bildiren Detay Gayrimenkul Şirket Yetkilisi Hakan Bilek, “Yaklaşık 2 hafta önce bir müşterimize ev sattık. Adam kredisi onaylanmasına rağmen çadırda yaşıyor mesela evine taşınamıyor. Bankanın ve sigortanın deprem kredisini onaylamasını bekliyor. Ancak halen daha onaylamıyorlar burada ciddi bir zaman kaybı var.” ifadelerine yer verdi. Bilek açıklamalarının devamında;

“Bizim Elazığ’da yaşadığımız bir başka problem de  bankadan konut kredisi başvurusu yapan vatandaşlarımıza deprem sigortasının geç onaylanması. Biz yaklaşık üç haftadır ev satmışız, depremden hemen sonra adam konut kredisine başvurmuş, eksper gelmiş gitmiş binaya hasarsız raporu verilmiş, tekrar eksper gelmiş halen daha sigortaların onaylanmaması da vatandaşların yeni evlerine geçmesinde büyük bir zaman kaybına neden oluyor.

Yaklaşık 2 hafta önce bir müşterimize ev sattık. Adam kredisi onaylanmasına rağmen çadırda yaşıyor mesela evine taşınamıyor. Bankanın ve sigortanın deprem kredisini onaylamasını bekliyor. Ancak halen daha onaylamıyorlar burada ciddi bir zaman kaybı var.

Yüksek katlı binalarda oturan vatandaşlarımızın güvenli bir alan oluşturabilmek için arsa ve tarlalara talep var. Aldığım arsaya tek katlı evi mi yapayım yapayım kendime ve çocuklarıma güvenli bir yaşam alanı oluşturayım. Diğer vatandaşlarımız da şunun sıkıntısını çekmek de bir ay önce 200 lira 300 lira, dönüm fiyatı olan yerler şu anda 600 – 700 liraya çıkmış durumda. Benim kendi gözümle şahit olduğum bir yer var 600 liraya satılan dönümü şu anda 2000-2200 lira isteniyor. Yani bunun önüne geçemiyoruz açıkçası adamda ne yapsın yer yok diye bir dönüm iki dönüm yere o kadar para verip alıyor. Benim buradan vatandaşlara uyarım şudur bu bir kaos 1-2 ay sonra piyasa normale döndüğünde o zaman arsanızı, tarlanızı alın o zaman yapılarınızı inşa edin çünkü herkes fiyatları taban fiyatlarını çekmiş durumda.” dedi.

MAHALLELER ARASI GÖÇ VAR

Bence devletimiz üstüne düşeni yapacaktır ve şu anda da projeleri hazırlanmış durumda TOKİ işbirliğiyle. Tahmin ediyorum ki önümüzdeki 2 yıl içerisinde evsiz vatandaşımız kalmayacak. Hepsine devletimiz elinden gelen müsemmayı gösterecektir. Şu an için ben kendi şahsi akrabama, birinci derece arkadaşımıza, dostumuza dahi ev bulamıyorum ki benim ekibim kalabalık ve  şehir merkezinde satış ofislerim var yine de bulamıyoruz.

Şu an için mahalleler arası bir göç var. Merkez mahallelerimiz de yıkıntılar söz konusu oldu. Gazi Caddesi, Valifahribey gibi ciddi manada merkezi lokasyonlarda işyerleri yıkıldı. Bunların birçoğu Elazığ batı tarafına Ataşehir ve Sürsürü’ ye kaydı. Ataşehir ve Sürsürü’de bir çok yeni binalarımızın altında dükkanlar boştu, bugün o iş yerlerinden dolayı da esnafımız mağdur değil. Şükürler olsun elimizden geldiği kadar boş dükkanları bulup işyerleri yıkılan vatandaşlarımıza sunduk. Çayda Çıra ciddi manada göç aldı. Çaydaçıra’da Adnan Kahveci Bulvarı’nda hemen hemen boş dükkan kalmadı. İnsanlar daha sağlam lokasyonlara geçmiş oldu.

DEPREM SÜRECİNDE FIRSATÇILARIDA GÖRDÜK ELİNİ TAŞIN ALTINA KOYANLARIDA

Satışlarda yaşadığımız en büyük sorunlardan birine de değinmek istiyorum. Hepimiz işin içerisindeyiz m2 birim fiyatları bellidir. Lüks bir dairenin yapımının maliyeti de belli orta direkli bir yapının maliyeti de belli arsa payı dahil de hariç de. Daha bir ay önce 2 milyona satılan dairelerin fiyatları bugün 2 bin 500, 2 bin 700 milyona çıkmaya başladı.
Merkez mahallelerde satılan 1 milyon 1 milyon 200 arası evlerimiz neredeyse  milyon 500′ leri buldu. Yani bugün Elazığ’da sıfır oturulabilecek  bir daire 1 milyona bulamıyoruz. Ben 1 milyona satacak bir ev bulamıyorum yetkili bir emlak firması olarak kurumsal bir firmayız 7 kişilik bir ekibimiz var, bu ekibimizle de 1 milyona müşterilerimize daire bulamıyoruz.

Elazığ küçük bir şehir yapıcı firmalar da belli yap satıcılar da belli. Bunlarla birebir görüşülmesi, bir denetmenin fiyatlara bakması gerekir. Bir ay önceki fiyatlarla şimdiki fiyatları kıyasladığımız zaman aradaki fark çıkacaktır. Ben buradan fiyat artırmayan bilakis karından zarar eden  müteahhit abilerime buradan gerçekten teşekkür ediyorum. Bu deprem sürecinde fırsatçıları da gördük tam tersi elini taşın altına koyanları da gördük. Ben onlara da sizlerin aracılığı ile gerçekten teşekkür ediyorum.

 

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tema Tasarım | Osgaka.com