Ana Sayfa GÜNDEM, Uncategorized 11 Nisan 2023 276 Görüntüleme

ELAZIĞ ESNAF ODALARI , KOSGEB’İN ESNAFA VERECEĞİ KREDİ DESTEK PAKETİNE TEPKİ GÖSTERDİ

KOSGEB tarafından esnafa verilecek olan Esnaf Destek Kredi paketlerinin belirli kodlara göre sınıflandırılmış esnafı kapsaması, Elazığ’daki esnaf odaları tarafından tepkiyle karşılandı. Elazığ Lokantacılar ve Tatlıcılar Oda Başkanı Zülfü Tarhan açıklanan kredi paketinin içeriğine bakıldığında bir çok esnafın yararlanamadığını dile getirerek: ” Esnafa NACE kodu belirlenmiş. Yani  esnaf faaliyet kodu. Esnaf bu NACE kodunun dışında olduğu zaman maalesef bu destekten faydalanamıyor. İş yeri ister yıkılsın, ister ağır hasarlı olsun, fark etmiyor. Bu destekten faydalanamıyor.” dedi.

ELAZIĞ LOKANTACILAR VE TATLICILAR ODA BAŞKANI TARHAN: AÇIKLANAN PAKET ‘HABER’DEN İBARET KALDI

Elazığ Esnaf Oda Başkanları KOSGEB tarafından esnafa verileceği açıklanan Esnaf Destek kredisinin esnafları hayal kırıklığına uğrattığını söyledi. Tarhan,” Devletimizin şu süreçte esnafa destek olması, can suyu olması için bütün esnafımızın kucaklayıcı bir paket açıklaması beklenirken, açıklanan sadece ‘haberden’ ibaret kaldı.” dedi.
Devletin esnafa kriterlendirerek kredi vermesinin esnafa faydası olmadığını ifade eden Tarhan şunları söyledi:
”Malumunuz olduğu üzere bizler esnaf temsilcisi olarak, her fırsatta esnafın mağduriyetlerini dile getirmeye çalışıyoruz. En son yine KOSGEB aracılığıyla verileceği söylenen Esnaf Destek Kredileri maalesef söylendiği gibi çıkmadı. Ulusal bazdaki haber kanallarında ‘esnaf ve sanatkarlara faizsiz kredi imkanı sağlanan sağlayacağız’ denilerek haber yapıldı. Tabii bu haberi duyan, işiten esnaflarımız bir beklenti içerisine girdiler. Aynı şekilde ilgili kişilerle yapmış olduğumuz  diyaloglar neticesinde faizsiz kredi çalışmasının yapıldığını bizlere söyleniyordu. Ve en kısa zamanda bu çalışmanın çıkacağı, esnafların faizsiz kredi desteğinden faydalandırılarak, deprem depremden ötürü mağduriyetlerinin kısa zamanda giderileceği söyleniyordu. Bizler de tabii ki temsil ettiğimiz sektör esnaflarımıza bu konuda çıkacağını söylüyorduk. Ancak, en son birkaç gün önce çıkan KOSGEB Acil Destek Kredisi Mevzuatında baktığımız zaman esnaflarımızın çoğunun bu destekten faydalanamadığını gördük. Orada birkaç tane kriter belirlenmiş. Esnafa NACE kodu belirlenmiş. Yani  esnaf faaliyet kodu. Esnaf bu NACE kodunun dışında olduğu zaman maalesef bu destekten faydalanamıyor. İş yeri ister yıkılsın, ister ağır hasarlı olsun, fark etmiyor. Bu destekten faydalanamıyor. Dolayısıyla bizim sektörümüzde lokantası yıkılan, iş yeri yıkılan bir sürü esnafımız var. Biliyorsunuz ki Elazığ’da 7 binin  üzerinde ağır hasarlı bina var. Bu binaların çoğu şehir merkezinde, yani Gazi Caddesi, Hürriyet Caddesi, İzzetpaşa Mahallesi, Nail Bey Mahallesi  gibi merkezi yerler. Esnafın en çok bulunduğu muhitteki binalar eski yapı olmalarından  kaynaklı olarak yıkılacaklar. Bu noktada birçok esnafımız mağdur olacak. Taşınması gerekecek, bu durumdan dolayı bu desteğin  bütün esnafa verilmesi gerekirken, maalesef  bu destek, esnafa sağlanmadı.”

KREDİ KAPSAMINA İMALATÇI ALINMIŞ, İMALATÇI DEDİĞİNİZ OSB’DE.ORADA YIKIM OLMADIĞI İÇİN ORADAKİ ESNAF DA FAYDALANAMIYOR

Şimdi bakıyorsunuz imalatçı diyor.Organize sanayide imalat yapan bir esnafın iş yeri ağır hasarlı olmadığı için o da faydalanamıyor. Dolayısıyla bu KOSGEB Acil Destek Kredisi’nin  esnafımıza çok ciddi bir katkısı olmadı. Hatta bizlerde tamamen bir hayal kırıklığı yarattı. Devletimizin şu süreçte esnafa destek olması, can suyu olması için bütün esnafımızın kucaklayıcı bir paket açıklaması beklenirken, açıklanan sadece ‘haberden’ ibaret kaldı. Bir sürü iş yeri ağır hasarlı olup taşınmak zorunda kalan esnafımız var. Ama bu KOSGEB kredisinden faydalanamıyor. Neden? Çünkü NACE kodu tutmuyor. Efendim imalatçı değilmiş. İmalatçı değilse esnaf değil mi? Bizim en ufak bir köfteci dükkanımıza bile 5 tane personel çalışıyor, lokantalarımızda 40-50 kişi çalışıyor. Bacasız fabrika gibi çalışan esnaflarımız var. Ülke istihdamına, ekonomisine en büyük katkıyı sağlayan meslek grubuyuz. Ve böyle bir destek Lokantacının NACE kodunu kapsamıyor.”

ELEKTRONİKÇİLER, FOTOĞRAFÇILAR VE SAATÇİLER ESNAF ODA BAŞKANI HAVABULUT: ”DESTEK PAKETİNDE 7 GURUP ESNAF VAR.AMA DEPREMDEN TÜM ESNAFLAR ETKİLENMİŞTİR”

Elazığ Elektronikçiler, Fotoğrafçılar ve Saatçiler Oda Başkanı Mehmet Havabulut da açıklanan paketin depremi yaşamış bölgelerdeki tüm esnafları kapsaması gerektiğini ifade etti. Havabulut, sadece belli meslek guruplarındaki esnafı kapsayan kredi destek paketinin bir an önce düzeltilmesi gerektiğini belirterek şunları söyledi:
”Teknoloji Bakanlığı’nın açıklamış olduğu, esnafa yönelik bir kredi paketi yakın zaman önce devreye girdi. Yalnız biz kredinin açıklamasına baktığımız zaman, bunu esnaf camiası olarak üzüntüyle karşıladık. Onu da şöyle açıklayayım. Sonuçta depremde 11 il etkilendi. Etkilenen vatandaşlarımızın zaten durumu ortada. Ama en çok etkilenen kesimlerden biri esnaf kesimi. Sonuçta biz esnafları temsil ettiğimiz için esnaf konusunda biraz daha hassasiyet gösterilmesini istiyoruz. KOSGEB’in vermiş olduğu kredide yedi tane meslek grubu ele alınmış .Ve bu yedi meslek grubunun içinde genel yapıya hükmedecek esnaf gruplarını dahil etmemişler. Mesela yedi tane meslek grubuna siz 250 bin TL  gibi bir yıl ertelemeli faizsiz kredi vereceksiniz. Ama öte yandan lokantacısı, cep telefoncusu, kuaförü, güvenlik kamera işi yapanlar, tüm esnaflarımız etkilenmiştir. Ve biz tüm esnaf gruplarının kapsama dahil edilmesini istiyoruz. Burada bir yanlışlık olduğunu biz görüyoruz, bu yanlıştan bir an önce dönülmesi gerektiğini söylüyoruz.

Deprem dediğim gibi vatandaşları ve esnafları , herkes etkiledi. Eğitim olsun, sosyalleşme alanları, olsun aklınıza gelebilecek her alanı etkiledi. Ama şunu tekrar söylüyorum. En çok etkilenen esnaf grubu oldu. Çünkü dükkanları yıkıldı. Dükkanı taşıma noktasına geldiler. Yeni taşındıkları yerlerde iş yapamaz oldular. Artı dükkanı yıkıldığı için tekrardan ticarete dönmeyen, terk veren  esnaflarımız oldu. Bu 250 bin ertelemeli,  faizsiz kredi en azından tüm esnaf gruplarını kapsayacak şekilde verilmiş olsaydı esnafımız en azından aldığı bu krediyle, bir yıl ertelemeli olunca bu süreci biraz daha rahat atlatırdı. Biz burada bir hata görüyoruz. Esnaf camiası olarak bu hatadan bir an önce dönülürse, tüm esnafları kapsayacak bir şekilde bu uygulama yapılırsa, esnaflarımız verilen bu krediden faydalanır ve faydalandığı gibi de çok büyük bir nefes alacağını düşünüyoruz.”

ELAZIĞ BAKKALLAR VE TEKEL BAYİLERİ ODA BAŞKANI TOP: ”ESNAFA BUGÜNE KADAR VERİLEN DESTEKLER YETERSİZ KALMIŞTIR”

Elazığ Bakkallar ve Tekel Bayileri oda Başkanı Cebrail Top da açıklanan kredi destek paketine tepki göstererek şunları söyledi:

”Esnaflarımıza açıklanan KOSGEB kredisi ile alakalı pakete baktığımız zaman, hiçbir esnafımızın bundan faydalanamayacağını görüyoruz. Yetkililere buradan sesleniyoruz. Elbette ülkemiz zor bir süreçten geçiyor.  Her zaman biz esnaf olarak devletimizin yanında olduk, olmaya devam edeceğiz. Bu devlet bizim. Tabii ki bu ülke bizim, bu topraklar, bu bayraklar, elbette inmeyecektir. Ama ‘devlet, babadır. Bu zor günlerimizde bizlere, bu konuda, bizlerin büyümemiz, gelişmemiz için, istihdam üretmemiz için, işsizliği önlememiz için, ülkemize  katma değeri sağlamamız için bizlere devletin de desteklerini bekliyoruz. Özellikle yapılan bugüne kadar verilen desteklerin tamamen herkes için yetersiz olduğunu gördük. Bu anlamda sizin aracılığınızla ben yetkililere bu konuda seslenmek istiyorum. Özellikle altını çizmek istiyorum. Önce insanı yaşatalım ki devlet yaşasın diye. Bu süreçte esnaflarımız da rahat etsinler, evlerine ekmek götürsünler, istihdam yaratsınlar, bu ülkeyi hep birlikte kalkındıracağız diye düşünüyorum.”

 

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tema Tasarım | Osgaka.com