Ana Sayfa GÜNDEM, Uncategorized 25 Mayıs 2023 220 Görüntüleme

ELAZIĞLI SANDIK GÖREVLİSİ GENÇLER SEÇİM GÜNÜNÜ ANLATTILAR “KÖYLERDE KADINLAR OY KULLANAMADI”

Elazığ’da sandık görevlisi olan gençler seçimlerde birçok kadının oy kullanmadığını ve aileler adına bir kişiye oy kullandırıldığını ifade ettiler.

14 Mayıs’ta gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı ve 28. Dönem milletvekili seçimleri sonrasında gençlerin oy tercihleri ve sandık güvenliği en çok konuşulan konulardan birisi olmuştu. Elazığ’da sandık görevlisi olarak görev yapan gençler özellikle köylerde sandıklarda bir çok kişinin bütün aile adına oy kullanmasına bu güne kadar izin verildiğini ifade ederek, bazı köylerde de kadınların oy kullanmadığını söylediler.

USULSÜZLÜKLERE MÜSAMAHA GÖSTERMEDİĞİMİZ İÇİN BİZE SALDIRILDI

Elazığ Merkez Acıpayam Köyü’nde 14 Mayıs seçimlerinde görev alan Tuğberk Çevik:

‘’Seçimde sandık görevlisiydim. İlk başta gittik her şey yolundaydı. İnsanlar eşleriyle beraber geldiğinde “biz bunun yerine oy kullanmak istiyoruz” diyor. Bizden önce usulsüzlükler olmuş, sandık müşahitleri veya sandık başkanları açıkçası ile tam bakmamış. İnsanlar rahat hareket etmiş. Biz biraz katı olduk, insanlara izin vermedik. Biraz açıkçası  halk diliyle hır gür çıktı, bize saldırıldı orada. Bu süreç kötü bir süreç çünkü insanların bilinci yok, insanlar eşlerinin yerine oy kullanmaya çalışıyorlar. 7 kişi var ailede, hepsinin kimliğini getirip tek bir kişi oylarını kullanmak istiyor. Bu çok yanlış bir şey. Hep beraber herkesin oyunu bir kişi kullanamaz. Bu süreç böyle  devam etti. Ondan sonra izin vermeyince jandarmalar araya girdi, bize sorular sordu. “Bize süreci anlat, nasıl işledi sandıkta olaylar?” diye. Jandarmaya olanları anlattık. Ondan sonra insanları bir bir içeri almaya başladık.  Sonra insanlardan linç yemeye başladık. Fakat bir tane teyze geliyor, 90 yaşında bir Teyze.  Gözü görmüyor, neye oy vereceğini bilmiyor. Bilinçleri yok çünkü. Ondan sonra tek başımıza biz onlarla beraber içeri girdik, yardımcı olduk, gösterdik ve çıktık. Öyle oy kullandılar, umarım İnsanlar bilinçlenebilir biraz.

SANDIK BAŞINDA İNSANLARA MOBBİNG UYGULANIYOR

Oy verme işlemleri sırasında özellikle sataşıldığını da ifade eden Çevik, tehditler aldığını ve işini doğru yapmasına engel olunmak istediğini söyledi. Çevik: ‘’Bize karşı saldırıda bulunan insanlar AK Parti seçmeniydi. Çünkü ne zaman içeriye girsem, ben CHP müşahidiydim, “sana burada ekmek yok” gibi sözler söylendi. Sonuçta orada insanlara mobbing uygulanıyor bence  çok yanlıştı, bunları söyleyebilirim.

Bizden önceki sandık başkanı, müşahitler bunlara göz yummuş. İnsanlar gelip rahat rahat orada oyunu kullanmış. Bize diyor ki “Bizde adet böyledir, siz gelene kadar böyle bir şey yoktu, siz gelince beyle şeyler olmaya başladı. ” dediler. Biz de dedik ki, “usul bu. Böyle davranılması lazım. Pusula yerine bir kişi girebilir, tek başına oyunu kullanır ve çıkar. Yanında başka kimse olamaz.” Biz bunları söyledikten sonra insanlar tepki göstermeye başladı. “Bizde kadınlar oy kullanamaz, biz onların yerine oy kullanırız” gibi şeyler söylediler. Aslında kadınların oylarını eşleri kullanıyor. Bundan önce böyle devam etmiş, fakat biz buna müsaade etmeyince de tartışma yaşandı, temaslar oldu. Bu yüzden kötü bir süreç yaşadık. Elazığ Merkez Acıpayam Köyün’de.” dedi.

TOPLUMDA SANDIK SONUÇLARINA GÜVENMEYEN BÜYÜK BİR KESİM VAR

Seçim sürecinde ve sonrasında sahada çalışmalar yaptığını ifade eden Tuğberk Çevik insanların sandık güvenliği konusunda kuşkularının olduğunu belirterek sözlerine şöyle devam etti. ‘’İnsanlar sandığa güveniyor mu? Saha çalışmalarında bulundum, insanlar sandığa pek güvenmiyor. Bunun için önemli tedbirler alınması lazım, alındıda. Ben sandık müşahidiydim. Ben müsaade etmedim. Ama müsaade etmiş kesim de olabilir. Bilemiyorum. Bu konuda çok yorum yapamıyorum açıkçası. İnsanların müsaade etmediğini umuyorum. İnşallah öyle devam etmiştir, ama insanlar pek inanmıyor.’’

BEN BİR GENÇ OLARAK DEĞİŞİM İSTİYORUM

14 Mayıs seçimlerinde Millet İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nu desteklediklerini ifade eden Çevik, değişim istediklerini, ülkede eğitim konusunda sıkıntılar yaşadıklarını dile getirerek şunları söyledi:
‘’Ben bir genç olarak muhalefete oy verdim, Kılıçdaroğlu’na oy verdim. Kılıçdaroğlu’na oy verme sebebimin birincisi bu iktidar beni yordu. Her konuda önümüz kesiliyor, bir üniversite öğrencisi olarak eğitim alamıyoruz. Teknoloji ilerliyor, teknoloji ile ilgili hiçbir çalışma yok, rekabet yaratılmıyor. Bir şeyler yapmaya çalıştığımızda kafamıza vuruluyor. Boğaziçi okuyan arkadaşlarım var. Onlar kaygılı yurt dışına kaçmak istiyorlar. Eğitim hakkında pek ilerleyeceklerini düşünmüyorlar. Eğitimlerini geliştiremiyorlar. Burada mezun olsam ne yapabilirim? Yurt dışında ne yapabilirim? İkisini bir teraziye koyduklarında yurt dışına çıkmak daha ağır basıyor. Bu yüzden yurtdışını tercih ediyorlar. Ben de yurt dışına çıkmak isterim. Neden? Burada işsizlik var. Yoruluyoruz, bu yüzden ben mutlu değilim Türkiye’de. Ülkede ilk olarak eğitim, adalet, liyakat. Bunlara önem verilmesi lazım. Özellikle eğitim ve hukuk sistemine güvenilmesi lazım. Ülke yatırım almıyor, adalet yok, insanlar güvenmiyor.

Bir gün bir şey oluyor, bir gün başka bir şey oluyor. Ekonomi bir o kadar önemli. Dolar 22 lira civarına geldi. İnsanlar artık bir şey alamıyor, mesela bir çikolata günde 1 lira zam almamalıdır. Bence olmaması gerekiyor. Ben yurt dışına bakıyorum. Kanada’yı inceliyorum. Kanada’da bir çikolataya 50 cent zam geldiğini var sayarsak, bunlar hemen isyan ediyorlar. Bizde isyan edince içeri atılıyorsun. Yargılanıyorsun. İnsan özgür değil burada. Bu yüzden bir şey diyemiyorum.

GÖÇMEN SORUNU İKTİDARA PUAN KAYBETTİRİYOR

Göçmen sorunu bu ülkede kesinlikle var. Mültecileri her yerde görüyoruz, canımız sıkılıyor. Kadınlarımıza erkeklerimize tacizler oluyor, tecavüzler oluyor. Bunların önünü açıyorlar. Aslında bizim iktidarımız şu anda hiç bir önlem almıyor. Hala sınır kapıları açık. İnsanlar girip çıkıyor. Burası İran değil herkes girip çıkamaz. Burası bir ülke, konuşamıyorum ki çok sinirleniyorum. Mevcut iktidarın göçmen sorununu çözeceğini düşünmüyorum, çözselerdi şimdiye kadar çözebilirlerdi. Çünkü fırsatları vardı ama çözmediler, buradan da puan kaybettiklerine inanıyorum.’’

SANDIKTA GÖREVLİSİ OLAN GENÇ: EVİN REİSİ OLAN KİŞİ TÜM AİLENİN YERİNE OY KULLANMIŞ

Sandık görevlisi olarak çalışan Sefa Mert Yavuz da, köylerde kadınlara oy kullandırtılmadığını ve önceki dönemlerde sandık görevlilerinin bu konuda müsamahakar davranmış olabileceklerini dile getirdi. Yavuz, bir genç olarak sahada vatandaşların oylara sahip çıkılmadığını gördüğünü belirtti. Sefa Mert Yavuz bir genç olarak değişimden yana olduğunu da ifade ederek şunları söyledi:

‘’Sandıkta görevliydik, hepimiz sandıkta çok sıkıntı yaşadık. Zaten köye ilk gittiğimiz anda direkt köyün bir adeti varmış. Genel anlamda Elazığ’daki tüm köylerde bu adet varmış. Elazığ’daki köylerde kadınlar oy kullanmıyormuş, evin reisi diyebileceğim, evin aile büyük gelip tüm aile yerine oy kullanıyormuş. Bu konuda bizden destek istediler. Biz taviz vermedik köyümüzde. Sağ olsunlar oy çaldırmadık. Tutanaklarımızı tuttuk. Ama bu durumda diğer köylerde bu şekilde davranıldı mı? Oylara sahip çıkıldı mı? Hiçbir fikrim yok, çok güvenim de yok. Yani şu an sahadan da aldığımız geri dönüşlerde kimsenin oylara sahip çıkıldığı yönünde güveni yok. Güvensizlik had safhada. Seçmenlerde yarı yarıya güven faktörü var. Çoğunlukla güvensizlik daha fazla. Kimse güvenmiyor sonuçlara.

BİZ İMPARATORLUK YA DA PADİŞAHLIK DÖNEMİNDE DEĞİLİZ

Gençlerin çoğunluğu Kılıçdaroğlu’nun dediğine güveniyor. Öyle geri dönüşler alıyoruz çünkü. Kılıçdaroğlu’nu çok sevdiklerinden de değil, iktidarın politikalarını sevmediklerinden dolayı. Biz imparatorluk ya da padişahlık döneminde değiliz. 20 yıllık bir iktidar süreci var. Ben hayatım boyunca, doğduğumdan beri Recep Tayyip Erdoğan cumhurbaşkanı ondan başka kimseyi görmedik. Bunun değişmesinden yanayız. Bunun için Kılıçdaroğlu’nu destekliyoruz. Verdiğimiz oylar da çoğunlukla Kılıçdaroğlu’na.

Gençler olarak gelecekten yana çok kaygımız var. Hiçbir güvenimiz yok, her şey liyakatsizlere veriliyor. Nereye gitsek torpili isteniyor, ‘’dayın var mı?’’ deniyor. ‘’Sana referans olacak biri var mı?’’ deniyor. Kimse yaptığımız işe bakmıyor. Direkt kimin adamı, kim gönderdi? diye sorular alıyoruz. Şu an zaten öğrenci olmamıza rağmen tüm arkadaşlar çalışıyorlar. Bu iktidar sayesinde geçinemeyince, hepimiz iş güç sahibi olduk bu iktidar sayesinde.

HÜKÜMETE GÜVENMEDİĞİM İÇİN KILIÇDAROĞLU’NU DESTEKLİYORUM

Mevcut hükümetin değişmesi gerektiğini vurgulayan Yunus Emre Tansu da, gençlerin Kemal Kılıçdaroğlu’nu desteklediğini ve aynı zamanda ülkede vatandaşların korkarak yaşadıkları için güvensiz bir ortam olduğunu vurguladı.

” İçeriye alınan insan var. KPSS’de 95 alıp atanamayanlar var. Bu insanlar intihar ediyor. Daha 2 hafta önce seçimin ilk günü AK Parti ya da Kemal Kılıçdaroğlu, hiçbiri kazanamadığı zaman İlk turda bitirilmediği için bir kız öğrencimiz intihar etti. ” ifadelerine yer veren Tansu;

”Hükümete güvenmediğim için Kemal Kılıçdaroğlu’nu destekliyorum. Liyakatsizlik, torpil her yerde. Sığınmacı krizi.. Daha çok sayarım bunun gibi çok var. Örnek veriyorum ben şahsen YSK’ya da güvenmiyorum. Sandıklara da güvenmiyorum. Çünkü çok video var. Girip baktığın zaman görürsünüz ben şahsen Urfalıyım. Ama kendi memleketimde neler olduğunu gördüm. Arkadaşlarımız sandık görevlisi. Bir tane adam gelip ben diğerlerinde yerine oy kullanacağım dediği zaman, buna önceden müsamaha gösterip şu anda göstermeyince tepkilere yol açılabiliyor.

TWİTTER’DE BİR ŞEY YAZDIĞIM ZAMAN BİLE İÇERİ ALINIR MIYIM DİYE KORKUYORUM

Ülkemizde bir şeylerin yoluna girmesi için değişim şart. Ekonomik süreci görüyorsunuz. Bir günde ülkede dolar 5-6 lira artıyor. Benzine 1 lira 2 lira zam geliyor. Bunun gibi daha niceleri var. Ben üniversite öğrencisiyim. Elektrik ve Enerji bölümü 2 sınıf öğrencisiyim. Eğer imkânım olursa direkt yurt dışına çıkmak istiyorum. Çünkü bu ülkede adalet yok. Bir gün içerisinde, içeriden insan çıkartılıp, içeriye insan atılıyor. Twitter’a bir şey yazdığım zaman evime biri gelecek mi diye korkuyorum. Instagram’a girip bir şey beğendiğim zaman korkuyorum. Acaba bir şey olacak mı diye? Ya da bir şey olur mu diye. Şahsen burada oturup size konuştuğuma bile korkuyorum. Yarın içeriye alınır mıyım? diye. Bunun gibi niceleri var.

BEN 20 YAŞINDAYIM, 20 YILDIR BU HÜKÜMETİ GÖRÜYORUM, DEĞİŞİM İSTİYORUM

Mülteci krizi ayrı, kimin girip çıktığının kontrolü yok. Depremzedelerde gördük zaten yağmalar talanlar oldu. Kimse yok demesin bence kesinlikle vardı. Ben gözümle görmedim ama videolar konuşulanlar, Oğuzhan Uğur’un programını izliyorsanız zaten siyasi insanlara sorulan soruları ve karşılıkları görüyorsunuzdur. Ben Kemal Kılıçdaroğlu’nu destekledim. Neden? Çünkü ben değişim istiyorum. 20 yaşındayım, 20 yıldır bu hükümeti görüyorum, değiştirilmesi lazım. Bir rekabet seviyesinin olması lazım. Yolsuzluk had safhada gözle görülmese bile. Bu ülkede 418 milyar mevzusu var. Bilmiyorum tamamı doğru değildir, ama bir kısmı bile olsa bu ülkenin cebinden çıkan para.

BU ŞARTLARA RAĞMEN MEVCUT İKTİDAR KAZANIRSA BUNUN İLK SEBEBİ KORKUDUR

Eğer bu şartlara rağmen iktidar çıkarsa, şu anki hükümet tekrar kazanırsa şahsen bunun ilk sebebi korkudur. Bu ülkede tweet atıldığı için çok korkan insan var. İçeriye alınan insan var. KPSS’de 95 alıp atanamayanlar var. Bu insanlar intihar ediyor. Daha 2 hafta önce seçimin ilk günü AK Parti ya da Kemal Kılıçdaroğlu, hiçbiri kazanamadığı zaman İlk turda bitirilmediği için bir kız öğrencimiz intihar etti. Bunun sebebi nedir? Şu anki iktidardan dolayı. Tamam çok yanlışları var ama yanlışları düzelmesi için değişim istiyoruz biz gençler olarak.’’

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tema Tasarım | Osgaka.com