Ana Sayfa GÜNDEM, Uncategorized 11 Haziran 2023 365 Görüntüleme

ELAZIĞ BAKKALLAR VE TEKEL BAYİLERİ ODA BAŞKANI CEBRAİL TOP: ”ESNAF GÜNÜ KURTARAMAYACAK HALE GELDİ”

Artan enflasyon rakamları ve ekonomik krizin etkileri hemen her gün ürünlere ardı ardına yapılan zamlarla yansıyor. Vatandaşın alım gücü düşerken, esnaf da sattığı ürünün yerine yenisini alamamaktan şikayetçi. Elazığ Bakkallar ve Tekel Bayileri Oda Başkanı Cebrail Top yaptığı bir açıklama ile deprem, ekonomik kriz ve seçimler sonrasında ürünlere yapılan zamları ve bunun özellikle esnafa olan yansımalarını değerlendirdi.

HARPUTTİMES Haber’e konuşan Cebrail Top, esnafın seçimler sonrasında ürünlere gelen zamlardan olumsuz etkilendiğini belirterek, gider kalemlerini karşılamakta zorlanan esnafın SGK, ve Bağ-Kur primlerini ödeyemeyecek hale geldiğini dile getirdi.

CEBRAİL TOP: ” EYT’YE TAKILAN ESNAFLARIMIZ İÇİN SEÇİMLERDEN ÖNCE VERİLEN SÖZLERİN TUTULMASINI BEKLİYORUZ”

”Elazığ Bakkallar ve Tekel Bayileri Oda Başkanı Cebrail Top esnafın artık kar yapmayı bırakarak günü kurtarmaya çalıştığını ifade ederek verilecek uygun krediler ile esnafa nefes aldırılması gerektiğini belirtti. Top açıklamasında şu ifadelere yer verdi:  ”Bildiğiniz gibi  seçimlerimizi yaptık, Genel Seçimlerimizi, Cumhurbaşkanlığı seçimlerimizi. Tabi ki özellikle esnaf sanatkarlarımızın bu seçim sonrası hükümetimizden çok büyük beklentisi var. Özellikle bu giderler konusunda . Bağ-Kur, SSK, prim gün sayısına takılan esnaflarımız vardı. Bununla ilgili Sayın Cumhurbaşkanımız Kayseri mitinginde özellikle bu yanlışlıktan dönüleceğini, esnafların da bu prim gününden faydalanacağını belirtmişti. Biz bunu umutla bekliyoruz.”

”GELEN ZAMLARLA ESNAFIN KAR ORANI ARTMIYOR, GİDERİMİZ FAZLA KARIMIZ DÜŞÜK”

Fiyat artışlarından en çok etkilenen kesimin esnaflar olduğuna dikkat çeken Top, artan fiyatlarla esnafın  sattığı ürünü yerine koyamadığını, alım gücü azaldığı için tedarikçi firmaların da kısıntıya gittiğini belirterek, vatandaşın bu konuda esnafı  ürün stokçuluğu ile suçladığını belirtti. Top sözlerine şöyle devam etti:

”Ancak şunu görüyoruz. Özellikle bu  fahiş fiyatlarla ilgili en çok zarar gören  biri olan bizim esnaf ve sanatkarlarımız. Çünkü, sattıklarının yerine ürün koyamıyorlar. Bir aydan beri Tekel ürünlerine zam gelecek beklentisi vardı. Sonunda geldi. Ancak bizim esnaflarımız bu ürünleri alamadılar. Distribütörler bu ürünleri kısmaya gittiler. Haliyle vatandaşlar problemler yaşamaya başladı. Çünkü sanki bizim esnaflarımız bu ürünleri kısıtlıyor, vermiyormuş gibi bir imaj yaratıldı. İşte son birkaç gün içerisinde bütün ürünlere zam geldi. Yani vatandaşla bizler karşı karşıya kalıyoruz. Vatandaş bir poşet alıyor 100 TL 200 TL paranın hiçbir anlamı kalmamış.  Esnafın durumu neden sıkıntılı? Dedim ya, aldıkları ürünleri yerine koyamadıkları gibi ürünler pahalandıkça bizim kar oranımız aynı kalıyor. Giderlerimiz çok çok fazla ancak karımız çok düşük. Bir 0.5 le bu ürünlere çalışırken yani ortalama olarak %5’le dersek bir koli 10 TL iken de yine %5’ti bugün bir paket sigara olmuş 40, 50 TL. Yine %5.”Bunun üzerinde çok büyük ÖTV var ,vergiler var. Özellikle bununla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Türkiye genelinde olduğu gibi. inşallah yeni dönemden tabii ki umutluyuz. İnşallah bu fahiş fiyatların üzerine hükumetimiz gider.”

”DEPREMDE HER KESİME YARDIM YAPILDI. ESNAF BİR KURUŞ DAHİ DESTEK ALAMADI”

Bildiğiniz gibi ekonomi bakanımız değişti. Ümitle ondan bekliyoruz. Fakat bugün bakıyoruz;  dolarda, euroda, akaryakıtta, giderlerde artma oldu, kredilerde kısıtlama oldu. Bu konuda tamamen mağdur olacak kesim  sanatkarlardır, esnaflarımızdır. Yani kamu görevlileri her halükarda bu kadar zarar görmüyorlar. Her ne kadar pahalı alsalar dahi. İşte bakıyorsunuz elimizde ciddi bir deprem meydana geldi. Depremden zarar gören görmeyen herkes faydalandı. Halen daha depremden dolayı maaşlarında iyileştirmelere devam ediyor. Hasar gören mülk sahipleri bu konuda kira yardımı aldılar. Binalarda yıkımlardan kaynaklanan yıkık, çizik, boyası dökülenlere bir destek oldu. Bu konuda bir kuruş dahi faydalanmamış tabi ki biz milletimize bağlı bir esnaf sanatkarız. Her zaman devletimizin yanında olduk, elbette olmaya devam edeceğiz. Bu sıkıntıları hep birlikte çözeceğiz, hep birlikte destek diyeceğiz. Tabii ki devletimizin de esnaf sanatkârlarımıza, hem bu depremde zarar gören dükkanı taşınan esnaflarımıza kira yardımı olsun, nakliye yardımı olsun buna benzer desteklerin vermesi lazım.

”ESNAF İŞYERİNİ AÇSA DA AÇMASA DA O GİDERLERİNİ ÖDEMEK ZORUNDA”

Elazığ’ın depremden etkilenen iller arasında olduğunu ve deprem sonrasında binlerce bina yıkıldığı için iş yerini taşımak zorunda kalan esnafların yanı sıra yıkım olan yerlerde esnafın günlerce iş yapamadığını da vurgulayan Cebrail Top,” düşünün 15- 20 gün bir işletme kapalı kalırsa, oradan vatandaş geçemezse bir  esnaf ne yapar?  Bakalım kamu görevlileri bir ay maaş almazsa ne olur bu ülkede. Ama bunu görmüyorlar mı?” dedi. Top:

”Özellikle bugün esnaflarımızı ziyaret ederken şunu gördüm ben. Yıkımlar başladı. İlimizde 10 bini aşkın bina yıkılacak. 10 bin  demek hemen hemen şehrin%10’u demek. İstasyon caddesinde, Gazi Caddesi’nde ve diğer mahallelerde olan yıkımlar inanın 10-15 gün sürüyor. Bunlar da o esnafların ticari kayıplarına sebep oluyor. Yani burada bunları görmeden geçmemiz doğru değil. Bir işletme bir gün bir sabah açmasa dahi giderleri aynı şekilde ödüyor. Daha evini geçindirmeyi falan söylemek istemiyorum. Sadece giderlerimizin ödenmesi için bu konularda destek olunmasını istiyoruz. Yani düşünün 15- 20 gün bir işletme kapalı kalırsa, oradan vatandaş geçemezse bir  esnaf ne yapar?  Bakalım kamu görevlileri bir ay maaş almazsa ne olur bu ülkede. Ama bunu görmüyorlar mı? Bunu buradan söylemek istiyorum sizin aracılığınızla. Hem yerelde, hem genelde destek istiyoruz. Allah esnaflarımızın yar ve yardımcısı olsun diyorum. Esnaflarımızın her zaman yanında olduk olmaya da devam edeceğiz.

ESNAFA GÜNÜ KURTARMAK ADINA DÜŞÜK FAİZLİ KREDİ VERİLMESİNİ İSTİYORUZ

Bir de bildiğiniz gibi şehrin yeraltı çalışmaları yapılıyor. Belediye başkanımıza bu çalışmalardan dolayı teşekkür ediyoruz. Şehrin her tarafında trafik kitlenmiş. Ama Bırakın araçları, yayalar bile geçemiyor. Bu yer altı çalışmalarından dahi tüm esnaflarımızın aylarca bundan zarar gördüğünü görüyoruz. Yani inanın bu konuda devletimizden hibe falan istemiyoruz.  Biz sadece günü kurtarma adına siciline bakılmaksızın kredi verilmesini, yani bir yıl ötelemeli faizli, faizsiz, düşük faizli krediler gelmesini istiyoruz. İlimizde bir tek şu an deprem kredisi veriliyordu. Bir yıl ödemesiz 250 bin lira civarında. Bu da sadece Elazığ ilinde kaldırıldı. Yani Elazığ neden bu durumda bunu da anlamış değiliz. Durum artık gerçekten çok vahim gerçekten çok zorlu süreçler yaşıyoruz.

ESKİDEN ÜMİTLİYDİK, ŞİMDİ GÜNÜ KURTARMANIN DERDİNDEYİZ

Yani esnafın yanına gidiyoruz, bin ah işitiyoruz. Yani gerçekten eskiden ümitliydik, mutluyduk yarınlarımız ile ilgili ama bu ümidimizi tüketmiş durumdayız. Şimdi ise günü kurtarmanın peşindeyiz. Belediyenin çalışmaları hakikaten göz doldurdu şehirde. Fakat bir taraftan güzelleştiriyorlar caddelerimizi, sokaklarımızı, ancak buradan esnaflarımızın ne kadar zarar gördüğüne kendimiz şahit oluyoruz. En azından Belediye Başkanımızın bu yerleri kısa sürede  yolları trafiğe açması gerekir, yada destek vermeleri lazım. Biz suç işlememişiz. Bu şehirde esnaflık yaparken bir suç işlemiyoruz. Biz vergilerimiz ile KDV’lerimiz ile ÖTV’lerimiz ile devletimize destek oluyoruz olmaya da devam edeceğiz. ”

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tema Tasarım | Osgaka.com