Ana Sayfa Güncel, GÜNDEM, Uncategorized 27 Temmuz 2023 210 Görüntüleme

TÜED ELAZIĞ BAŞKANI GÜR: EMEKLİYE YAPILAN % 25 LİK ZAM SADECE SOSYAL YARDIM VEYA BİR SADAKA OLMUŞ, 16 MİLYON EMEKLİ MAĞDUR EDİLMİŞTİR

Emekli maaş zammı ile seyyanen zam gündemde yer almaya devam ediyor.TÜİK’in açıkladığı rakamlar doğrultusunda emekli maaşlarına %19.55 oranında zam yapılacaktı. Bu zam oranı ek paylar ile birlikte %25’e yükseltildi. Ancak maaş zamları sadece kök maaş üzerinden yapıldığından geçtiğimiz Nisan ayında maaşları 5 bin 500 liradan 7.500 liraya yükselen emekliler bu zamdan yararlanamadı.

SEÇİM ÖNCESİ VERİLEN SÖZLER BİRER SEÇİM VAADİ OLARAK KALDI

Türkiye Emekliler Derneği Elazığ Şube Başkanı Vedat Gür emekli maaşlarına yapılan %25 lik zam oranının büyük bir hayal kırıklığı yarattığını söyledi. Yapılan zam oranının  kök maaşa yapılması nedeni ile en düşük emekli maaşı alanların bu zamdan faydalanamadığını ifade eden Gür, emekliye verilen zamların bir maaş artışı değil, bir sadaka ya da sosyal yardım niteliğinde kaldığını belirterek şunları söyledi:

”Biz emekliler üvey evlat değil, bu ülkenin kalkınmasında el emeği olan göz nuru olan alın teri olan öz evlatları olmak istiyoruz. Bugünkü ekonomik koşullarda  seçim öncesi devlet büyüklerimizin açıkladığı kademeli artışlar ve hatta daha öncesinde kamu işçisine yapılan zamlar, devlet memurlarına verilen vaatler, asgari ücretliye yapılan zamlar  devletimizin sözünde durduğu- anlamında 16 milyon e emekliyi de umutlandırmıştı. Kaldı ki bizim adımıza yapılan açıklamalarda da devlet büyüklerimiz demişti ki; artık emeklilerimize  yüzdeli değil, kademeli artış yapacağız. Kademeli artışlar neticesinde  de en düşük maaşlı  olana %45, en yüksek olana daha az ama %30 zam vadinde bulunmuşlardır. Meğerse Bu seçim arifesinde olan bir vaatmiş. Biz de asgari ücretli ,kamu işçisi, çalışan memurlara verilen sözler tutulduktan sonra bize de verilen sözlerin tutulacağına umutlanmıştık. Kaldı ki yapılan bu zamlardan sonra gerçekten 16 milyon emekliyi mağdur eden bir zam açıklaması yapılmıştır.

EMEKLİYE YAPILAN % 25 LİK ZAM SADECE SOSYAL YARDIM VEYA BİR SADAKA OLMUŞTUR

Yapılan emekli maaş zamlarının 16 milyon emekliyi mağdur ettiğini ifade eden TUED Elazığ İl Başkanı Vedat Gür, ”Elazığ’da ortalama bir ev kirası 5-6 bin lira iken normal bir emeklinin aldığı maaş 7 bin 500 lira. Ben devlet büyüklerimize soruyorum. Acaba siz  7 bin 500 lirayı  çocuğunuza harçlık olarak verseniz kabul eder mi?” diyerek tepki gösterdi .Gür konuşmasına şöyle devam etti:

”Bugün %25’lik yapılan zam açıklaması bir zam değil de, sadece bir  sosyal yardım veya sadaka niteliği taşıyan bir zam olmuştur. Ve haliyle de 16 milyon emekliyi mağdur eden biri açıklama olmuştur. Bugün ülkemizde yaşayan 16 milyon emeklinin 7 milyonu 7 bin 500 TL’nin altında maaş alarak büyük bir yaşam mücadelesi veriyor. Elazığ’da ortalama bir ev kirası 5-6 bin lira iken normal bir emeklinin aldığı maaş 7 bin 500 lira. Ben devlet büyüklerimize soruyorum. Acaba siz  7 bin 500 lirayı  çocuğunuza harçlık olarak verseniz kabul eder mi? Çocuğunuz dahi bu 7 bin 500 lirayı kabul etmez. Siz kaldı ki bu ülkede yıllarca her türlü vergisini vermiş, sigorta primini yatırmış, en az 30 yıl bu devlete alın teri dökmüş, göz nuru dökmüş, her karışında el emeği, göz nuru, alın teri olan emeklilerimizi mağdur ederek bu 16 milyon insanı, özellikle de 7 milyon insanı açlık sınırın altında bırakarak tamamen yoksullukla baş başa bırakmışsınızdır.Bir Afrika ülkesinde yaşayan, sırt kemikleri, kaburga kemikleri sayılı olan insanlar durumuna düşürdünüz. Bugün Elazığ’da ekmek yedi buçuk lira olacak sözü var. Ama elektriğe yüzde 50  zam yapıldı çok şükür. Elazığ’da suya % 78 zam yapıldı, benzine mazota LPG’ye akşam yatıyoruz sabah kalkıyoruz zam. Allah’a çok şükür. Eskiden derlerdi ki büyüklerimiz, benzine zam geldi. Artık bundan sonra iğneden ipliğe, herşeye zam gelir. Artık başımızın çaresine bakalım. Altın dolar Euro aldı başını gitti. Bu insanlar nasıl kızını gelin edecek? Nasıl oğlunu  evlendirecek? Bugün en kötü şartlarda bir düğünün maliyeti 500-600 bin. 500-600 bini nereden kısarlarsa kıssınlar.

16 MİLYON EMEKLİ, ÖZELLİKLE DE 7 MİLYONU AÇLIK SINIRININ ALTINDA YAŞAM SAVAŞI VERİYOR

Ben buradan devlet büyüklerine sesleniyorum. Yazıktır, günahtır. 16 milyon emeklinin,  özellikle 7 milyonu açlık sınırın altında yaşamak için uğraşıyor. Bu insanları mağdur etmeyin. Bu insanların duasını her zaman almaya çalışın. Emeklinin duası sizleri refaha taşır. Emeklinin ahını almamaya çalışın. Asgari ücretli, çalışan kamu işçisi ve memura yapılan zamlardan sonra biz de ümitlenmiştik. Ama maalesef devlet emeklisini  öz evlat sınıfından çıkartıp, üvey evlat sınıfına koymuştur. Biz de bunu kabul etmiyoruz. Biz bu ülkenin Akil insanlarıyız. Bu ülkenin her karışında, savaşta cephelerde dahi alın teri, kanımız olan insanlarız. Bizi mağdur etmesinler .

EMEKLİLER HAKLARINI İSTİYOR

Emeklilerimizi mağdur etmeyecek şekilde bir iyileştirmenin yapılmasını bekliyoruz. Yıllarca  her türlü primini ödemiş, kutsal hak olarak tanımladığımız emeklilik hakkına erişen toplumumuza verilen %25 zam büyük bir hüsranla karşılanmıştır emeklilerimiz tarafından. Ülkemizde bozulan ekonomik dengelerin faturasını emekli dul ve yetimlerimize çıkarmışlardır. Özellikle dul ve yetimlerde bu kök maaş dediğimiz 5 bin 400 lira maaş alan insanlarımız var; bunlara 1000 lira geldi. 6 bin  lira altında maaş alanlara bir önceki seçim öncesi 7 bin 500 liraya çıkarttıklarından dolayı ‘biz %25’i o zaman verdik’ düşüncesi ile  şu anda hiçbir şekilde hakları mevcut değil. Bu insanlar da her her gün bizi arayarak gelerek ‘bizleri bizleri neden sokaklara dökmüyorsunuz? Bizim hakkımızı niye savunmuyorsunuz? Bizim halimiz ne olacak? Derdimize kimler çare olacak?’ deyip şikayetlerini ve telkinlerini bize yaparak, hatta bazıları o kızgınlık haliyle derneğimizden istifa dilekçelerini vererek, derneğimizle ilişkilerini kesiyorlar.

ÜYELERİMİZE SESLENİYORUM, OY KULLANACAĞINIZ ZAMAN ELİNİZİ VİCDANINIZA KOYUN

Ben üyelerimize yönetim kurulu adına şunu söylemek istiyorum: Oy kullandığınız zaman elinizi vicdanınıza koyun. 20 yıldır hiç ah demeden, vah demeden devletimize sahip çıktık. Ama maalesef Devletimiz bozulan Türkiye ekonomisinin cezasını biz emeklilere, dul ve yetimlere kesmişlerdir. Yıllar önce bir süper emeklilik olayı vardı ülkemizde. Vatandaşlarımız için o günkü şartlarda çok güzeldi. O günkü adı  ile kıyak emeklilikti Duyan çoğu insan emekli olup tazminatlarını devlete bırakarak aylık maaşlarını almaya başladılar. Ama 5-6 aydan sonra bu insanlarımız da bugün bu 7 bin 500 liraya seviyesindeler. Hem mağdur  insanlar sınıfındalar. 8 bin 250 liraya talim ediyorlar.

EMEKLİ MAAŞLARINA EN AZ 4 BİNLİRA SEYYANEN ARTIŞ VE AKABİNDE %25 ZAM YAPILMASINI TALEP EDİYORUZ

Biz emeklilerin refaha kavuşması için kök maaşlara en az 4 bin  lira seyyanen zam yapıldıktan sonra,%25 eklenmesini istiyoruz. Maaşı 6 bin  lira, 7 bin  liraysa, bunlara seyyanen zam yapılsın. Arkasından %25 eklenmesinden yanayız. Bu zam yapıldıktan sonra gerçek anlamda, devlet korumalı, sosyal güvenliğin hayata geçirilmesi anlamıdır. Dün ülkemizde her emekliye 4 çalışan düşüyordu. Oysa bugün her emeklimize 1.8, yani 2 kişi dahi düşmüyor. Bu ne demektir? Ülkemizin ekonomisinin hiç de iyi olmadığının bir göstergesidir. Yıllardır burada intibak diye bir meselemiz var.

BİZLERE VERİLEN İNTİBAK SÖZÜ YILLARDIR YERİNE GETİRİLMEDİ, 2000 SONRASI EMEKLİLERİ MAĞDUR ETTİLER

Yıllardır raflardan çıkmayan, ya da devlet büyüklerimizin ağzından çıkmayan bir intibak meselemiz var .Biz Türkiye Emekliler Derneği olarak yıllardır genel merkezimizin nezdinde ve 120 şubesi ile beraber bu intibakın 2000 öncesi verilmesine rağmen, o günkü devlet büyüklerimiz ‘biz 2000 yılına kadar olan emeklerimizi mağdur etmedik, intibak yasasını hayata geçirdik, ama 2000 sonrası emeklilerimize mağdur etmemek adına bu yasayı  bir an önce meclisten geçireceğiz.’ deseler de 15 Temmuz olaylarından sonra bu intibakın  çıkarılması konusunda topu meclis başkanına attılar. Biz de o günkü o felaketten, yaşanan vahşetli olaydan sonra Türkiye Büyük Millet Meclisi başkanını ziyaretimizde başkana genel başkanımızın aracılığıyla söyledik. ‘Madem ki top bendeyse, ben de bu işi en kısa sürede çözeceğime söz veriyorum.’ dedi. Ama yıllar geçmesine rağmen intibak sorunu hala çözülmedi. Bu konunun da çözülmesini istiyoruz..

BAHÇELİ VE DESTİCİ, MEMUR ZAMLARININ EMEKLİLERE VERİLMESİ GEREKTİĞİNİ SÖYLEDİLER:  NE YAZIK Kİ MECLİSTE BU KARARLARINDA DİRETMEDİLER

16 milyon emekli, devletine, cumhurbaşkanına, milletvekillerine, bakanlarına o kadar sahip ki, en güzel örneğini size şu şekilde vermek istiyorum. Ana muhalefet partisi Genel Başkanı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu, emeklilere kurban bayramında 15 bin  lira ikramiye alacaksınız demesine rağmen bu 16 milyon emeklimiz bu söze itibar etmeyerek devletinin yanında oldu. Ama  bu yanında olmamızın  bugünkü karşılığı bu değil. 7 bin 500 lira verip de 5 bin 400 veya 6 bin  lira maaş değildir Biz de bu ülkede insanca yaşamak güzel bir hayat reformu sürdürmek istiyoruz. Ve devletimizden en kısa sürede ivedilikle bu konu üzerinde durarak bu konunun çözmesini istiyoruz. Sayın Devlet Bahçeli ve Mustafa Destici Beyin Türkiye Büyük Millet Meclisi tatile girmeden önce her iki liderimiz de basın açıklamalarında ve genel açıklamalarında dediler ki;” memura yapılan seyyanen 8 bin 77 TL zammın emeklilere de yansıtılmasına yanayız.” Ama maalesef mecliste oylamaya gittiğinde, bu bize özverili yaklaşan insanlarımız her nedense orada diretmediler. Bugünkü koşullarda emeklinin zor durumda günlük ve bugününü nasıl idame ettirir? Yarına nasıl kavuşabilirim, yaşama hesapları yapıyor. ”

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tema Tasarım | Osgaka.com