Ana Sayfa Güncel, GÜNDEM 21 Ağustos 2023 1409 Görüntüleme

EKKOB BAŞKANI EVSEN: ESNAF BU GÜNKÜ ŞARTLARDA 30 SENEYE YAKIN PRİM ÖDEYECEK Kİ 7 BİN 500 TL EMEKLİ MAAŞI ALSIN

Elazığ Kahveciler ve Kıraathaneciler Oda Başkanı Ferhat Evsen,deprem ve  ekonomik krizin esnafı en çok zorladığı süreçte hükümetin uygulamaya koyduğu ve Elazığ’ı da kapsayan mücbir sebep hali ile kredi ve bazı vergi borçlarının ertelenmesinin esnafa nefes aldırdığını ancak bu mücbir sebep halinin uzatıldığı iller arasında Elazığ’ın olmamasının da yine esnaf ve vatandaşlara büyük bir külfet yüklediğini söyledi.

Deprem ve ekonomik krizin 7’den 70’e tüm kesimleri darboğaza soktuğunun altını çizen Evsen,” Kredilerin depremden sonra ertelenmesi esnaf için bir nefes oldu. Fakat an itibariyle erteleme ilimizi kapsamadı. Depremlerde en azından bu şehir sahipsiz dediğimiz zaman değil de gerçekten sahipsiz kalıyor.  Ertelemeler, düzenlemelerle ilgili destek verilsin esnaf mutlu olsun.” dedi.

Elazığ Kahveciler ve Kıraathaneciler Oda Başkanı Ferhat Evsen, esnafların iş depremlerde, ekonomik krizlerde en çok etkilenen kesim olduğunu söyledi. Esnafların düşen alım gücü nedeni ile gümü kurtarmaya çalıştığını ifade eden Evsen, depremde alması gereken desteği alamayan esnafın , Bağ-Kur Prim ödemeleri altında da ezildiğini söyledi. Evsen mücbir sebep uygulamasının Elazığ’da da uzatılması gerektiğini vurgulayarak şunları söyledi:

”Esnafımızın rızık kapısı dediğimiz müşteri diye adlandırdığımız 25 bin aile TOKİ ödemesine başladı. Üstüne seçimlerden sonra başlayan bir ekonomik kriz var. Kredilerin depremden sonra ertelenmesi esnaf için bir nefes oldu. Fakat an itibariyle erteleme ilimizi kapsamadı. Depremlerde en azından bu şehir sahipsiz dediğimiz zaman değil de gerçekten sahipsiz kalıyor.  Ertelemeler, düzenlemelerle ilgili destek verilsin esnaf mutlu olsun. Dediğimiz gibi müşterilerin artık gücü kalmadığı için bunun yansıması da esnafa oluyor. esnaflarımızın eskisi gibi işleri yok. Bugün belli bir kesim şehrin belirli noktalarında esnaf iş yapabiliyor ancak diğer kesim günü kurtarmanın peşinde. Bugün kahvehanede saat 3’e kadar siftah yapmamak nedir? Normal bir tuhafiyeci dükkanı olur bugün iş yapmaz yarın 3-4 günlük iş yapar. Ama kahvehanelerde iş yapamayan esnaflarımız var.”

AĞIR HASARLI İŞYERLERİ OLAN ESNAFLAR DEPREMDE HİÇ BİR DESTEĞİ ALAMADILAR

2020 depreminden sonra ağır hasarlı iş yerlerinin ödemesini devletimiz yaptı. 1 sene boyunca ödemelerini karşıladı. Şuanda ise 2023 yılında meydana gelen 6 Şubat depreminde sadece bizim Odamıza bağlı 45 tane esnafımızın iş yerleri yıkıldı. Bunlarla ilgili ne 5 bin TL’lik taşınma yardımı, ne kira desteği, 2020 yılında meydana gelen depremde verilen desteklerin hiçbiri Elazığ esnafına verilmedi. Elazığ esnaflarının dükkanları yıkıldı. Bunun yanında evleri de yıkılan esnaflarımız var. Bunlar şimdi evlerinde çocuklarının yanına taşınmışlar. Ağır hasarlı iş yerlerinin süresinin bitmesini bekliyorlar. Bu süreçte 5 veya 10 seneyi kapsayacak bir süreç. Allah iş yeri yıkılan esnafa yardım etsin. İş yerleri  yıkılan esnaflar şuana kadar hiç kimseden bir destek almış değiller.

Esnaf ödemeleri, asgari ücrete bağlı olarak artan ödemelerdir. Bugün asgari ücrete yapılan zamlarla Bağ-Kur, sigorta primleri arttı. Bizim bu artışların asgari ücretten bağımsız olmasını buradan TESK Başkanı yetkililerine ve hükümetin yetkililerine sesleniyoruz!

ESNAF BU GÜNKÜ ŞARTLARDA 30 SENEYE YAKIN PRİM ÖDEYECEK Kİ 7 BİN 500 TL EMEKLİ MAAŞI ALSIN

Esnaf gerçekten zor bir mücadele içinde. Bugün 9 bin gün , 30 seneye yakın prim ödemesi yapacak ki ,esnaf 7 bin 500 lira bir emekli maaşı alsın. Şimdi esnaf artık Bağ-Kur primi ödeme zorluğundan  dolayı artık maaşından vazgeçti en azından primde destek verilsin.

Yetkili bir kişi gidip seçiliyor vekil oluyor,3 sene, 5 sene bir görev yapıyor. hem maaşını alıyor, hem de ömür boyu bir emeklilik garantisi alıyor. Dönüp bugün esnafa bakıyoruz 30 yıl prim yatırıyor, 9 bin gün bitmeyen bir süre. Ömrü yeter mi yetmez mi orası belli değil. Bunun karşılığında alacağı maaş da 7 bin 500 lira. Esnafın emeklilik prim gününün 7 bin 200’e düşürülmesi seçimden önce konuşuldu. Zaten öyle bir şey yok .Aynı zamanda 7 bin 200 de esnafı  mutlu etmez. SGK nasıl 5 bin 900 günle emekli oluyorsa Bağ-Kur esnafı da 5 bin 900 günle emekli olsun. Tabi bunun kararını mecliste verilecek.

BİR KERE VEKİL SEÇİLEN ÖMÜR BOUY MAAŞ ALIYPR, ESNAFIMIZ DA ÖMÜR BOYU PRİM ÖDEMEYE MAHKUM

İnsanlar vekil seçildikten sonra ömür boyu maaş alıyor. Bizim esnafımız da ömür boyu prim ödüyor ki 7 bin 500 lira maaş alabilsinler.  Esnafımız ekonomik kriz ile  boğuştuğu süreçte birde Bağ-Kur, SGK ödemeleri ile ilgili kriz ile boğuşmasınlar. Tüm destekler küçük esnafa verilsin yıllarca büyük şirketlerin vergi affı geldi. En azından bu dönemde o büyük şirketlere bir tolere tanısınlar onların borçları yerinde kalsın ödemelerini yapsınlar. Bu dönem küçük esnafa bir destek verilsin. Bu dönem küçük esnafa destek çıkma dönemidir. İnanın bir sene boyunca şuanda dükkanını kapatmayan, kirasını ödeyebilen esnafa bir sene sonra madalya versek bile azdır. Süreç o süreç yani.

ELAZIĞLI ESNAFLARIMIZLA BİR İLK.MESLEĞE ADANMIŞ BİR ÖMÜR ADLI KİTAP ÇALIŞMAMIZ BAŞLADI

Kahveciler ve Kıraathaneciler Odası olarak esnafların hatıratlarından oluşan, Elazığ’ın tanıtımına katkıda bulunacak bir kitap hazırlığında olduklarını da kaydeden Evsen, basılacak olan kitaplarla Elazığ’ın eski esnafları ve şehrin ticari hayatına damga vurmuş işyerlerinin anlatılması ve Elazığ’ın tanıtımını sağlamak istediklerini söyledi. Evsen sözlerine şöyle devam etti:

”Elazığ Kahveciler Odamızın üyeleri adına kitap çalışmamız var. Başladık bu çalışmaya yaklaşık 40-50 taneye  yakın esnafımız yıllardır 50-60 sene boyunca bu şehrin her mahallesinde, bu şehrin insanlarıyla içli dışlı onların hatıralarıyla yaşadılar. Bu mahallede kiminin aç kaldığı, öğrencilik yıllarında veya başka bir şekilde herkesin bir çay ocağı ve kahve kültüründe oturup bir çay içip dostlarıyla sohbet ettiği dostlukların temelinin atıldığı mekanlar olmuştur. Bizde bu eski iş yerleriyle ilgili bir kitap çalışmamız var inşallah pek yakında esnaflarımızın “Mesleğe Adanmış Bir Ömür” diye kitapları çıkacak. Buradan da kamuoyuna duyuruyoruz böyle güzel bir esnaf çalışmamız var.”

 

 

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tema Tasarım | Osgaka.com