Ana Sayfa Güncel, GÜNDEM, Uncategorized 4 Eylül 2023 512 Görüntüleme

SANAYİ SİTESİ ESNAFI: SANAYİDE AÇILACAK OLAN DÜKKÂNLARI 15-20 KİŞİ ŞİMDİDEN ALMIŞ. ESNAF BİLE DEĞİLLER, KİMİ KARAYOLLARINDA, KİMİ BELEDİYEDE ÇALIŞIYOR

Ekonomik kriz ve girdi maliyetlerinin artışı nedeni ile büyük sıkıntı içinde olan sanayi esnafı kalifiye eleman eksikliğinden dolayı da iş göremez hale geldiklerini söylüyorlar. Elazığ Sanayi Sitesinde faaliyet gösteren esnaf fiyat ve işçilik konusunda fiyatlardaki dengesizliğin hem kendilerini, hem de müşterilerini olumsuz olarak etkilediğini dile getirerek: ‘’ Hep marketleri manavları denetliyorlar. Gelin biraz da sanayiyi denetleyin. Vergimizi veriyoruz gerisi teferruat.’’ Dedi.

 

Elazığ Sanayi Sitesi Esnafları fiyat pahalılığından ve denetimsizlikten şikâyet ederken en büyük eksikliklerinin de kalifiye eleman bulmak olduğunu dile getiriyorlar. Dükkân kiralarının fahiş artışından da yakınan esnaflar yetkililerin işyeri ve malzeme fiyatlarında denetim yapmamasından dolayı büyük mağduriyet yaşadıklarını ifade ettiler.

ELAZIĞ SANAYİ SİTESİ ESNAFI: SANAYİDE AÇILACAK OLAN DÜKKÂNLARI 15-20 KİŞİ ŞİMDİDEN ALMIŞ. ESNAF BİLE DEĞİLLER, KİMİ KARAYOLLARINDA, KİMİ BELEDİYEDE ÇALIŞIYOR

Elazığ Sanayi Sitesi esnaflarından Zülküf Canpolat, sanayi sitesinde en büyük sorunun kalifiye personel eksikliği olduğunu ifade ederken, artan fahiş fiyatlardan dolayı da dükkân sıkıntısı yaşandığını ifade etti. Yapılacak yeni dükkânların şimdiden alındığını belirten Canpolat, bu kişilerin de esnaf olmadığını ifade ederek denetim yapılması gerektiğini söyledi.

‘’Sanayi öyle bir öyle bir duruma geldi ki, çırak, kalifiye eleman yetişmiyor. En büyük sorun parça. Marketleri manavları denetliyorsunuz da gelin biraz sanayiyi denetleyin. İki gün önce 4 bin 800 lira istediği parçayı bin 800 liraya aldık. Birinde 4 bin 800, diğerinde bin 800. Kontrolden çıkmış her şey. Dükkân kiraları 8-10 katına çıkmış. Piyasa alt üst olmuş. Buna bir el atılması lazım. Şimdi sanayide yeni dükkânlar yapılacak, yer belirlenmiş. Kendi aralarında 15-20 kişi belirlemişler. Dükkânları alanlar esnaf bile değil. Kimi karayollarında, kimi belediyede çalışıyor. Böyle bir şey yok. Sanayi Odası Başkanı adamın yüzü seçimden seçime görüyoruz. Son seçimde geldi buraya. Sadece seçimde görüyoruz. Artık buraya bir el atılması lazım. Geçen yıl 1000 liraya aldığımız boya malzemesi şu an 5 bin -6 bin liraya alıyoruz. İşçilikte o zaman 150-200 lira aldığı zaman adamı kurtarıyordu. Şimdi 1.000 lira yevmiye veriyoruz. İçler acısı bir haldeyiz. Hakikaten basiretsiz bir yönetim olmuş. Şu çevreye bakın, pisliğe bakın, yollara bakın. Sanayinin içine de gidip çekebilirsiniz. Her yer bakımsız, pislik içinde.  Tamam, vergini ver gerisi teferruat. Herkes kendi çıkarına bakıyor.

GEÇEN YIL 4 BİN TL YE BOYADIĞIM ARABAYI ŞİMDİ 28 BİN TL YE BOYUYORUM. ARADAKİ FARKI DÜŞÜNÜN

Fiyatlar konusunda büyük bir dengesizlik olduğunu ifade eden sanayi esnafı Suat Çılgın da denetimsiz bir şekilde fiyat farklarının oluştuğunu ve bunun da güven sorununa yol açtığını belirtti. Geçen yıldan bu yıla ürün ve hizmet fiyatlarının çok fazla arttığını ifade eden esnaf, ‘’ Müşteri şikâyetçi, biz usta olarak fiyatları verdiğimiz zaman utanıyoruz.’’ Dedi. Çılgın şunları söyledi:

‘’En büyük sıkıntımız yüksek fiyatlar ve eleman sıkıntısı. Önüne gelen dükkân açtığı için dükkân bulamıyoruz. Hadi dükkân açtılar çalışacak eleman bulamıyorlar. İşçi buldular diyelim. Fiyatlar öyle yükseliyor ki geçen yıl biz bir arabayı 4 bin TL ye boyuyorduk. Bu yıl 28 bin liraya boyuyoruz. Aradaki farkı siz düşünün. Bunlar petrole bağlı olan şeyler. Petrole ve yüksek faizlere bağlı şeyler olduğu için bizim sıkıntımız artıyor. Kiraların yüksek olması, faturaların yüksek olması. Biz de bu fiyatları müşterilere yansıtıyoruz. Müşteri şikâyetçi, biz usta olarak fiyatları verdiğimiz zaman utanıyoruz. Bu durumdan dolayı en büyük sanayi sorunlarımız bunlar.

HERKES İÇİN BELLİ BİR FİYAT KONULSUN

Örnek veriyorum. İçerde bir araç var. Elazığ’da fiyat sordum yaklaşık 26 bin TL bir fiyat çıkardılar. Ankara’yı aradım. Parçaları 12 bin 300 liraya aldım. Aradaki farka bakar mısınız? Sanayi Sitesi ve Sanayi Odası başkanlarına seslenmek istiyorum. Herkese belli bir fiyat koysunlar. Kim kime ne kadar kazıklarsa piyasasına geçmiş. Buradaki bu siyah arabanın sadece parça parası 46 bin lira çıktı. Daha sonra 30 bin liraya düşürdük. Herkes kendini doyurmada. Sıkıntımız bu. Sıkı denetim şart. Belediye başkanımız, Oda başkanımız, esnaf ve sanatkârlar oda başkanımız olsun bu konuyu daha ayrıntılı şekilde mercek altına alırlarsa daha başarılı oluruz. Ama biraz da ustanın, parçacıların daha doğrusu bu işin ticaretini yapanların vicdani davranması lazım. Zaten burada bir dönem başlamış. Kim kimden ne koparırsam mantığı. ‘’

 

 

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tema Tasarım | Osgaka.com