Ana Sayfa GÜNDEM, Uncategorized 13 Eylül 2023 197 Görüntüleme

BAŞKAN MİTAT ULAŞ: İŞ YERLERİNİN  HASAR DURUMUNA BAKILMAKSIZIN, ESNAFA FAİZSİZ KREDİ VERİLMELİDİR

Elazığ Tuhafiyeciler ve Konfeksiyoncular Oda Başkanı Mithat Ulaş, hem ülke genelinde, hem de ardı ardına üç büyük depremi yaşamış Elazığ’da esnafın özellikle son 5 yılda zor zamanlardan geçtiğini söyledi. Esnafın sesini ve sorunlarını HARPUTTİMES HABER aracılığı ile duyurmak isteyen Başkan Ulaş, bu sürecin bir an önce bitirilmesi için esnafı kalkındıracak çalışmaların yapılması gerektiğini söyledi.

Elazığ Tuhafiyeciler ve Konfeksiyoncular Oda Başkanı Mithat Ulaş, esnaf odaları başkanları olarak kendilerine de büyük sorumluluğun düştüğünü belirterek şunları söyledi:

”Şehir olarak esnaflar olarak ekonomi anlamda mevcut konjonktürde şartların durumuna bağlı olarak çok zor bir dönemden geçiyoruz. Ancak biz yöneticiler olarak temsil ettiğimiz makamlarımızın hakkını vermekle beraber, temsil ettiğimiz insanların hakkını savunmak bizim asıl görevimizdir. Dönüp baktığımız zaman, Elazığ esnafları olarak son 5 yıldır çok zor zamanlardan geçtiğimizi, zor bir süreç içerisinde olduğumuzu belirtmek isterim. Dünya genelindeki ekonomik kırılmalarla beraber yaşadığımız doğal afetleri de sayarsak, bu süreci  isimlendirmede zorluk çekiyoruz.  Biz, en kısa zamanda bu sürecin bitmesi ve bertaraf etmesini ümit ediyoruz. Mutlu günlerin erken gelmesini istiyoruz. Ama umudumuzu yitirmeyeceğiz.”

ÜLKENİN VE ŞEHİRLERİN VARLIĞI, ESNAFIN VAR OLMASI İLE MÜMKÜNDÜR

Ülkenin ve şehrin kalkınması için esnafların ayakta tutulması gerektiğini vurgulayan Başkan Ulaş, devlet yetkililerin yaşanan bu zor süreçte esnafa inisiyatif kullanarak iyileştirici çalışmalar yapması gerektiğini söyledi. Esnafın ekonominin lokomotif gücü olduğunu belirten Mitat Ulaş sözlerine şöyle devam etti:

”Bu sürecin doğru algılanması sona ermesi için  özellikle yöneticilerin kendilerini biraz daha hareketlendirmesi lazım. Bunun gayretini vermesi lazım. Biz göreve geldiğimiz günden itibaren bunun mücadelesini ziyadesiyle veriyoruz. Ama bu şehrin ve ülkenin esnaflarının önemini iki kelimeyle ifade edebiliriz .Diyoruz ki; ülkelerin varlığı, şehirlerin varlığı, lokomotif görevini görevi üstlenmiş esnafların varlığıyla olabilir. Bizler bunu yaşatmak zorundayız. Bizim tabirimiz de gerideki vagonları çekebilmesi için, lokomotifin sağlam olması, güçlü olması lazım. Bugün lokomotif görevi üstlenen esnafların iyi olması lazım ki; şehirlerin ekonomilerini, şehirdeki işsizliğin giderilmesi, şehrin kendini yaşatması mümkün olabilsin. Aynı hassasiyet ülke için de geçerli. Esnaflarımızın iyi olabilmesi için biz zor zamanlarda esnafa gerek devlet erkanının vereceği takdirlerle, inisiyatif ve desteklerle iyileşeceğini kanaatindeyiz.  bununla beraber toplum olarak Bizler şehrimizde lokomotif görev üstlenen esnaflarımızın yanlarında olarak destekleyerek alışveriş yaparak onları ayakta tutabilir onların var edebiliriz  Hükümetin  önemli bir görev üstlenerek kısa bir süre içerisinde de olsa, faizsiz kredinin hemşehrilerimize, devlet bölgemizde, depremi yaşayan şehirlerimize ve bölgemize acilen bir faizsiz kredi verilmesini istiyoruz.”

SGK VE BAĞKUR PRİMLERİ ASGARİ ÜCRETE BAĞLI OLMAMALIDIR

SGK ve Bağ-Kur primlerinin asgari ücrete yapılan zamlarla orantılı olarak artmasının, zaten personelin maaşını ödemekte zorlanan esnafın primleri ödemesini de zorlaştırdığını ifade eden Ulaş: ” SGK BAĞ-KUR primlerinin yine odamızdaki ve diğer meslek odalarındaki üyelerin ödemiş oldukları aidatların asgari ücrete bağlı olmaktan çıkartılması gerekmektedir. ” dedi.

ELAZIĞ AFET BÖLGESİ İLAN EDİLDİ, AMA AFET BÖLGESİNE ALINMADI

Yaşanan büyük depremlerin akabinde oluşturulan kamuoyu baskısı ile Elazığ’ın da afet bölgesi olarak ilan edildiğini hatırlatan Başkan Ulaş, afet bölgesi ilan edilmesinin gereği olan uygulamaların Elazığ’da hayata geçirilmediğini söyledi. Afet bölgesi ilan edilme sürecinde esnaf odaları ve STK’ların yanlış bilgilendirildiğini ve pasifize edildiğini de ifade eden Mithat Ulaş:

”Şehrimizi afet bölgesi ilan edildi ama şehrimiz afet bölgesine alınmadı. Depreme bağlı olarak mücbir sebeplerden hayatı etkileyici ifade ile bir şey tanımlandı. Ama yetkililerin kullanmış olduğu ifade Elazığ afet bölgesi ilan edildiği yönünde oldu.  Elazığ afet bölgesi ilan edilmemiştir. Elazığ’da genel bir değerlendirme ile bazı alanlarda sadece devlet ödemelerinde  ötelemenin sağlanmış, onun dışında bir şey yapılmamıştır.  Kredilerin ertelenmesi konusunda ise bazı krediler ertelenmiştir. Esnafa kredi Kredi kefalet Kooperatifleri kanalıyla verilen krediler.  Ama bunu 6 aya bağlı olarak ve yanlış bilmiyorsam ağır hasarlı olan esnaflar ertelemeye dahil edildiler. Şimdi bununla alakalı olarak da şunu belirtmeliyim.  Bu biraz da biz STK’ların eksikliğidir. Bizler bilgi sahibi olmazsak, donanımlı olmazsak, neyi nerede, ne zaman nasıl isteyeceğimizi, geçmişte olduğu gibi bugün de gösteremeyiz. Biz elimizden geldiğince açıklamaya, aydınlatmaya çalıştık. Ancak araştırmamız neticesinde Elazığ’ın afet bölgesi ilan edilmediğini gördük.  Elazığ esnaf ve vatandaşlarına depreme bağlı olarak verilmiş olan imkan ve destekler de bellidir. Kesinlikle bizim o süreçte bilgi sahibi olmamakla beraber yanlış bilgilendirme ile biz STK ve şehrin yöneticileri pasifize edildik.”dedi.

İŞTYERLERİNİN  HASAR DURUMUNA BAKILMAKSIZIN, ESNAFA FAİZSİZ KREDİ VERİLMELİDİR

Esnafa deprem sonrasında yeteri kadar destek verilmediğini de sözlerine ekleyen Başkan Ulaş, hasar kaydına bakılmaksızın esnafa faizsiz kredi verilmesi gerektiğini belirterek:

”Esnafa deprem sonrası destek sağlanmadı. Maraş merkezli olan depremin akabinde, belli bir süre sonra esnaflara da vatandaşlara verilecek olan hibe desteklerinin verileceği söylenmişti. Ama bu saat itibarıyla esnaflara bu hibeleri almadığını, kendilerine ödenmediğini biz biliyoruz. Belki talepleri de olmuştur. Ancak kesinlikle deprem bölgesindeki illerimizde, vatandaşlarımıza verilen bu hibe desteklerin esnafa verilmedi.   Esnaf çerçevesinden veya bizlerin çerçevesinden bakıldığı zaman, 15-20-30 bin lira gibi bir rakam verildi. Bu tatmin eden bir rakam değil. Ancak genel giderlerin ödenmesinde, tabiri caizse bir çerez görevi görebilir. Yetkililerin ifadesi ile bu desteklerin   esnaflara da  verileceği söylenmişti. Ancak bugün itibariyle hala verilmemiştir. Eğer verilecekse, bunun ivedilikle esnaflarımıza ödenmesini talep ediyoruz.  Bununla beraber özellikle depreme bağlı olarak binalarımızın ve iş yerlerimizin resmi  kayıtlarda hasarlarının belirlenmesi ve kredilerin ağır hasar şartı aramadan belli bir miktar faizsiz olarak verilmesi gerekmektedir.”

 

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tema Tasarım | Osgaka.com