Ana Sayfa Güncel, GÜNDEM, Uncategorized 15 Eylül 2023 755 Görüntüleme

ELAZIĞ İNSAN HAKLARI KOMİSYONU ÖNCEKİ DÖNEM CHP TEMSİLCİSİ DÜZTAŞ: ”CEZAEVİNDEKİ SORUŞTURMA HAKKIYLA YERİNE GETİRİLMELİDİR”

Elazığ 1 Nolu Yüksek Güvenlikli Ceza İnfaz Kurumu’nda derin devlet olduklarını iddia eden bir grubun, 8 tutukluyu yaraladığı olayla ilgili olarak cezaevindeki 2 müdür yardımcısı ve 4 gardiyanın açığa alınarak  haklarında soruşturma başlatıldığı öğrenildi.

8 Ağustos 2023 tarihinde  Elazığ 1 Nolu F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevinde, KHK’lı askerlerin de bulunduğu 7 hücreye giren ve ellerinde demir  olan iki saldırganın 7 kişiyi yaraladığı ortaya çıkmıştı. Olayın ardından yetkili birimlerden resmi bir açıklama yapılmamıştı.

Konuyu gündeme taşıyan Yeşil Sol Parti Şanlıurfa Milletvekili Ferit Şenyaşar “Devlet’e emanet edilen kişilerin böyle bir saldırıya maruz kalması normal midir? Saldırıyı yapan kişilerin yüksek güvenlikli cezaevi olmasına rağmen nasıl şişler ile cezaevine girdiğini buradan Adalet Bakanlığı’na soruyoruz” diyerek tepki göstermişti.

Yaşanan olayın saldırganlarından birinin,  11 Şubat 2015 yılında Üniversite öğrencisi  Özgecan Aslan’ı tecavüz girişimi sonrasında öldüren katil zanlısı Suphi Altındöken’i, cezaevinde silahlı saldırı sonucu öldüren Gültekin Alan olduğu öğrenildi. Alan, yaşanan olay sonrası Adana Kürkçüler E Tipi Kapalı Cezaevinden,  Elazığ 1 Nolu F Tipi Cezaevine nakledilmişti.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Elazığ İnsan Hakları Komisyonu Chp önceki dönem temsilcisi Av. Bülent Seçkin Düztaş, saldırının 2 kişi tarafından gerçekleştiğini, bu saldırıların siyasi ve terör suçlarından yatan mahkumların bulunduğu koğuşlara düzenlendiğini ifade etti.

Düztaş, cezaevinde yatan mahkumların can güvenliğinden devletin sorumlu olduğunu ve  yüksek güvenlikli bir cezaevinde bu olayların yaşanmasında büyük bir ihmalin söz konusu olduğunu vurguladı. Olayla ilgili görüşme sağlanan mahkumların 7 Ağustos gününde tüm koğuşlarda arama yapıldığını ancak saldırganların bu aramaya dahil edilmediğini iddia ettiklerini belirtti.

Başkan Düztaş açıklamalarının devamında;

“7 Ağustos’u 8 Ağustos’a bağlayan gece Elazığ  1 Nolu F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevinde yaşanan bir olayla ilgili bilgi vermek istiyorum. Şimdi daha önce kamuoyunda Özgecan Aslan olarak bilinen bir genç kızımıza tacizde tecavüzde bulunulmuştu. Ve bunun katilleri cezaevinde infaz edilmişti. Ve bu infazı yapan Gültekin Alan isimli başka bir mahkumdu. Gültekin Alan’ın  Elazığ  1 Nolu F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevine nakli yapılmış ve bu olayında sorumlusu da yine bu şahıs ve yanında bir kişi daha var. 7 Ağustos gecesi kalp rahatsızlığı çektiğini söyleyerek yönetime başvuruyor, yönetimde apar topar gece yarısı hastaneye sevkini yapıyor. Hastane dönüşünde gece 3 civarında bir şekilde yanındaki gardiyanların elinde kapıları açmaya yarayan kapı kolu diye tabir edilen bir demiri alarak gardiyanları etkisiz hale getiriyor ve 7 tane koğuşa bu şahıs girerek “siyasi mahkumlar, terör mahkumları” olarak adlandırılan kişilerin odalarına girerek bu kişileri çeşitli yerlerinden yaralıyor. ” dedi.

7 TANE KOĞUŞUN KAPISINI AÇARKEN HİÇBİR ENGELLEMEYE MARUZ KALMIYOR

7 tane koğuşun kapılarını açıp içeri girerken hiçbir engellemeye nasıl olmuşsa maruz kalmıyor. Bu 7 koğuşta kalan 8 kişiyi çeşitli şekillerde; kimisinin kafasına bu ellerindeki demirle vurarak, kimisini de kesici aletlerle yaralayarak bir olaya sebebiyet veriyor. Bu olay tabi işin açıkçası devletin güvenliği altında yaşayan bu kişilerle ilgili çok infial yaratan bir olay. Buna ilişkin tabi ki bir soruşturma şu anda   Elazığ Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülüyor. Yürütülen bu soruşturma çerçevesinde o gün görevli bulunan 2 tane Cezaevi 2. Müdürü, 4 tanede Gardiyan açığa alınmış durumdalar. Bu olayın faili olan 2 mahkum Elazığ Cezaevlerinden başka cezaevlerine nakledildi. Yine bu olayda yaralanan 2 tutuklu başka cezaevlerine nakledildiler.

YÜKSEK GÜVENLİKLİ CEZAVEİNDE 7 KOĞUŞA GİREBİLECEK GÜCÜ ELDE ETMESİ DÜŞÜNDÜRÜCÜ

Olayın  gelişimi böyle soruşturma aşamasında bizim dileğimiz soruşturmanın hakkıyla yerine getirilip bu kişilerin nasıl bu eylemi gerçekleştirdiğine dair olayların ortaya çıkarılması. Biz bazı mahkumlarla görüştük. Anlatılanlara göre o gece ayın 7’si akşamı  1 Nolu Yüksek Güvenlikli Cezaevinde genel bir arama yapılıyor. Bu aramada sadece bu 2 mahkumun odasına girilmediği, odalarının aranmadığı söyleniyor. Tabi ki bunlar iddia ama bizim bu iddiaları olayın aydınlatılması için gündeme getirmemiz iyi olacaktır diye düşünüyoruz. Bunun yanında böyle yüksek güvenlikli bir cezaevinde 2 mahkumun 7 tane koğuşa girebilecek bir gücü elde etmesi de düşündürücü. Bu kişiler içeriye girdikleri zaman “biz derin devletiz” diye bağırarak eylemlerini gerçekleştiriyorlar. Burada Bir ihmalin olduğu kesin inşallah ihmalin ötesinde başka bir durum yoktur diye düşünüyoruz ve öyle olmasını temenni ediyoruz.

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tema Tasarım | Osgaka.com