Ana Sayfa GÜNDEM 29 Ekim 2023 108 Görüntüleme

ELAZIĞ TÜRK OCAĞI TARAFINDAN “CUMHURİYET” KONULU PANEL DÜZENLENDİ

Elazığ Türk Ocağı tarafından Cumhuriyetimizin 100. Yılında “Cumhuriyet” konulu panel düzenlendi. Yoğun katılımın olduğu coşkulu bir kitle tarafından takip edilen panel, Türk bayraklarıyla süslenmiş bir salonda icra edildi. 27 Ekim 2023 tarihinde Ahmet Tevfik Ozan Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen panel, saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Akabinde kürsüye çıkan Elazığ Türk Ocağı Şube Başkanı Doç. Dr. Yavuz Haykır söz aldı. Haykır etkinliğe katılanlarının Cumhuriyet Bayramı’nı kutladıktan sonra sözlerine şu şekilde devam etti:

Geçmişimizden aldığımız güçle, ezelden ebede büyük umutlar ve emin adımlarla, birlik ve beraberlik içerisinde yürürken, geleceğimizin teminatı ve dirilişin sembolü olan Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yılını kutlamanın haklı gururunu yaşıyoruz. Bu gurur ve mutluluk çerçevesinde yarınlarımıza emin adımlar ile bakacak, arkadan gelen dinamik bir Türk gençliği ile Cumhuriyetimizin, devletimizin ve milletimizin geleceği daha parlak olacaktır.

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün veciz sözünde belirttiği gibi: Yükselen yeni nesil, istikbal sizsiniz. Cumhuriyeti biz kurduk, onu yükseltecek ve yaşatacak olan sizlersiniz! Atamızın bu sözü onun gençliğe olan inancını göstermektedir. Bizlerde onun bıraktığı emaneti korumak ve yüceltmek için çok çalışmalıyız.

100. yılını yani birinci asrını kutladığımız şu günlerde Cumhuriyetimiz bizlerin yegane dayanağıdır. Cumhuriyetimiz Türk toplumunu ulus olma bilincine kavuşturmuş, bireyi yurttaş konumuna yükseltmiştir. Tarihimizin en kapsamlı çağdaşlaşma hamlesi olan Cumhuriyet, getirdiği yenilik ve atılımlar ile Türk insanının ufkunu genişletmiş, ekonomik sosyal ve siyasal hayatımız görülmemiş bir dinamizm kazanmıştır.

Devletimiz, Cumhuriyetin verdiği güç sayesinde uluslararası camiada önemli bir yere sahip olmuş, Atatürk’ün getirmiş olduğu ilkelerin izinden ayrılmayarak dünyanın saygın ülkelerinden bir haline gelmiştir. Bizlere düşen en önemli görev, Türkiye Cumhuriyeti’nin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü savunmak, Atatürk ilke ve inkılaplarını koruyup kollamak iç ve dış tehditlere karşı duyarlı olmaktır.diyen Haykır son olarak Elazığ Valiliğinin her eve bayrak asılmasına dair kampanyasına destek verdiklerini belirtti.

Daha sonra İnönü Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Abdullah Korkmaz’ın yönetiminde panel başladı. İlk olarak söz alan Fırat Üniversitesi İnsani ve Sosyal Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Çevik Cumhuriyetin önemini Osmanlı tarihinin az bilinen yönlerine temas ederek anlattı. Cumhuriyet dönemiyle Osmanlı dönemini ekonomik verileri kullanarak kıyaslayan Çevik, Osmanlı’nın ekonomik darboğazını ve devlet yapısının zayıflıklarını gündeme getirerek, Cumhuriyetin ilk yıllarındaki var olma mücadelesinin hangi şartlarda gerçekleştiğinden bahsetti. Osmanlı tarihini gerilemenin ilk alametlerini gösterdiği dönemden alarak anlatan Çevik; gerileme, duraklama ve yıkılış süreci sonrası Osmanlı’nın küllerinden doğan Cumhuriyet’in yüksek ehemmiyet ve kıymetinden bahsetti. Ayrıca tarih ilminin ehil insanların dışında herkes tarafından konuşulmasına eleştiri getiren Çevik; tarihi şahsiyetlerdenyergi ya da hamaset hatasına düşmeden tarafsız bir şekilde bahsedilmesi gerektiğini öne sürdü.

Son olarak İnönü Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hacı Bayram Kaçmaz söz aldı. Kaçmaz, Cumhuriyetin tarihsel temelleriyle beraber geçmişten günümüze modernleşme bağlamında işleyen sürecin sosyolojik teamüllerine değindi. Tanzimat sonrası Türk çağdaşlaşması ekseninde sosyal tabanda meydana gelen akislerin günümüze nasıl yansıdığı üzerinde duran Kaçmaz, özellikle Cumhuriyet dönemi laiklik algısının altını çizerek, laiklik kavramının anlaşılması hususundaki kusurlara değindi. Ayrıca Anglosakson tipi laiklik anlayışının ortaya çıkardığı sorunlara vurgu yaptı.

Panelin bitimi sonrası katılımcılara plaketlerinin sunulmasıyla etkinlik sona erdi.

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tema Tasarım | Osgaka.com