Ana Sayfa Güncel, GÜNDEM 15 Kasım 2023 641 Görüntüleme

ELSAD BAŞKANI AV. MURAT ERDOĞAN: 2020 DEPREM MAĞDURLARI DA YERİNDE DÖNÜŞÜM YASASI KAĞSAMINA ALINMALIDIR

6 Şubat depremlerinden sonra Kentsel Dönüşümün hız kazanması ve bu konudfa mağduriyet yaşayan vatandaşlara yardım amaçlı çıkartılan yerinde dönüşüm hibe ve kredi başvuruları tamamlandı. Ancak daha önce yaşanan 2020 Elazığ depreminde bir çok vatandaş hak sahibi olamadığı gibi, evleri halihazırda yıkıldığı için kentsel dönüşüm kapsamında da değerlendirilemedi.

Elazığ’da bir çok vatandaş 2020 depreminden dolayı yaşadığı mağduriyeti hala gideremedi. Konuyla ilgili olarak HARPUTTİMES Haber’e konuşan Elazığ Stratejik Araştırmalar Derneği Başkanı, Kentsel Dönüşüm Uzmanı Avukat Murat Erdoğan, ‘Yerinde Dönüşüm’ yasasında ek düzenlemeler yapılarak 2020 deprem mağdurlarının da bu yasa kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

2020 DEPREMİNDEN DOLAYI MAĞDURİYETLER DEVAM EDİYOR

Depremin 2020 yılında da, 2023 yılında da yıkımlara neden olduğunu belirten Avukat Murat Erdoğan, 2020 yılındaki evlerin birçoğunun valilik kararıyla yıkıldığını hatırlatarak:’’ 2020 depremi nedeni ile birçok bina valilik kararıyla yıkıldı. Bu deprem nedeni ile yapısı yıkılan vatandaşlardan bazıları hak sahipliği elde edemediler. Evleri orta hasarlı olanlar yeniden yaptıramadığı gibi hak sahibi de olamadılar. Bu konuda çok mağduriyet yaşayan vatandaşımız oldu’’ dedi.

MAĞDURİYETİN GİDERİLMESİ İÇİM YERİNDE DÖNÜŞÜM YASASINA EKLEME YAPILMALIDIR

Bu mağduriyetin giderilmesi için afet nedeniyle sel , toprak kayması, yangın ve deprem nedeniyle yapıları ve işyerleri  ağır ve orta hasarlı binaların yine  afet  nedeniyle yıkılmış binaların 6506 sayılı Kentsel dönüşüm yasasındaki şartlar aranmadan geriye doğru 2020 yılı kapsayacak şekilde bu yasaya ekleme  yapılarak  afetzedelerin istifade etmesi sağlanması gerektiğini belirten Erdoğan sözlerine şöyle devam etti:

‘’2020 yılında olan deprem nedeni ile bazı vatandaşlar hak sahibi olamadılar. Deprem sonrası binalar ağır hasarlı olarak yıkıldı. Bunlar kentsel dönüşümden de istifade edemediler. Şimdi yerinde dönüşüm yasası çıktı 6 Şubat tarihi itibarı ile. Yerinde dönüşüm yasası ise 6 Şubat depremlerinde evleri hasar gören depremzedeleri kapsıyor.2020 yılında meydana gelen deprem nedeni ile zarar gören afetzedeler bundan istifade edemiyor. Çok sayıda mağdur var. Şayet yerinde dönüşüm kapsamına 2020 depreminde zarar gören afetzedeler de eklenirse büyük bir mağduriyet giderilmiş olur. Mümkün müdür? Afet yasası yönetmeliğine eklenecek bir madde ile bu mümkündür.

KONUYU ÇEVRE ŞEHİRCİLİK VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ BAKANI’NA İLETTİK

Tabi ki bunu yukarıya taşıyıp, bu konudaki sorunları bildirmek gerekir. Biz bakan buraya geldiği zaman ona bu konudaki görüşümüzü bildirdik. O da olaya çok sıcak baktı. Şayet konu hem siyasiler, hem mağdurlar hem de idareciler tarafından uygun bir şekilde sunulursa bu sorunun çözülebileceğine inanıyoruz.

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tema Tasarım | Osgaka.com