Ana Sayfa Güncel, GÜNDEM, KÜLTÜR SANAT, Uncategorized 19 Kasım 2023 1796 Görüntüleme

BİR GARİP BEDO İLE ‘GINDIRLANDIK,GİTTİK’…

Tarihi ve kültürel dokusunu günlük yaşamın her alanında hissettiren bir şehir Elazığ.. Kadim medeniyetlerin beşiği…Ve kitaplara, filmlere, şiirlere konu olmuş kültürel zenginliğini bir de ‘BEDO’nun  gözüyle gındırlana gındırlana okumak gerek.

Elazığ’ın en renkli yazarlarından ‘Bir Garip Bedo’ mahlaslı Bedri Yücel’in ‘GINDIRLANİK GİDİK’ adlı kitabı okuyucu ile buluştu. Büyük bir ilgi gören kitap en son Elazığ Kitap Fuarı’nda gördüğü büyük ilgi ile kitap kurtlarının beğenisini kazandı.

BİR PARÇA MİZAH, BİR PARÇA ANI, BİR PARÇA HAYATIN KENDİSİ….

Elazığlı yazar Bedri Yücel Elazığ’ın sosyal ve kültürel yaşamından harmanladığı anekdotlarla yazdığı Gındırlanik Gidik Kitabını anlattı bize. Okuyanı güldüren, güldürürken düşündüren, düşündürürken ‘ bir de böyle olmuştu’ dedirten bir kitap…

Gerçeklere mizahi açıdan ayna tutan GINDIRLANİK GİDİK’i  Bir Garip Bedo’dan dinleyelim istedik…

Gındırlanik Gidik,  önce çeşitli dergi ve gazetelerde köşe yazarlığı yapan Bedri Yücel’in ilk kitabı…”Bu kadar yazı deneyimi olan biri olarak ‘arkadaşlarımın ‘Hala kitabın niye yok’ serzenişleri çok etkiledi beni. Motivasyonum da buradan geldi.” diyor Yücel.

Tam bir Elazığ sevdalısı olan Bedri Yücel.. Ve Elazığ kültürünü derinden bilen, yaşayan biri. Kitabında da bunun etkilerini görmek mümkün. Genel olarak son 3 yıldaki gözlemleri üzerine dayanarak yazılsa da Elazığ’ın kültür yaşamına damga vurmuş değerleri de kitabında anlatmış. Bir Enver Demirbağ’ı yad etmiş mesela, oradan Celal Özer’i anmış…..

BEDO’NUN DİLİNDEN….

2020 ve 2023 yılları arasındaki anıları ve Elazığ’ın gündeminde yer alan olayları mizahi bir dille kaleme alan Bedri Yücel kitap yazma serüvenini anlattı. Daha önce çeşitli gazete ve dergilerde köşe yazarlığı yapan Yücel şu anda da Elazığ’da haftalık bir gazetede ve Aylık bir kültür dergisinde yazmaya devam ediyor. Gındırlanik Gidik’in kitap olma yolundaki hikayesini şöyle anlatıyor Bedri Yücel:

”Kitap yazmadan önce çeşitli dergi ve gazetelerde köşe yazarlığı yaptım. Kitabımın kitap haline gelmesini ilginç bir hikayesi var. Benim çevremde, arkadaşlarım genelde köşe yazarları, kitap yazarları, şairler.. Bunların  çoğunun kitabı var. Elâzığ’ın kültürü ile ilgili kitaplar ya da  şiir kitabı olarak yazmışlar. Arkadaşlarım  bana takılıyorlardı:” Bedri Abi senin niye bir kitabın yok? Hatta biraz daha ileri giderek bana ”kitapsız” demeye başladılar… Bu beni çok etkiledi. Tabii bunun bende tesiri çok oldu.

KİTAP 23 EKİM’DE ÇIKTI…2023 YILI VE BİZİM PLAKAMIZ 23…. CUMHURİYETİMİZİN 100.YILINDA…

Telmih Yayınevi kitabı fuardan önce çıkartma sözü verdi. Bizim kitabımız da 23 Ekim’de çıktı. Biz özellikle 23 üzerinde de çok durduk. 2023 Ekim,  23 bizim plakamız, 2023 de…. 2023’ün benim için çok daha büyük bir önemi var;” Cumhuriyetimizin 100.kuruluş yıl dönümü…

Kitabımız basıldı adını da Gındırlanik Gidik diye koymuştuk…. ”Bir Garip Bedo” mahlası ile yazmıştım kitabımı. Kitabımın içeriğinde daha önce 4 dergi ve gazetede yayınlanan yazılarımdan oluşan anıları mizahi bir dille derledik. Oldukça ilgi gören bir kitap oldu.  Kitap fuarına katıldık… Kitap fuarında ilgi bayağı yüksekti ,vatandaşlarımızın ilgisinden çok memnunduk.. Kitaplarımızı imzaladık.

Kitabımızın içeriğine gelirsek;  kitabımızın içeriğinde 2020 ve 23 yılları arasında Elazığ’da meydana gelen siyasi sosyal kültürel olayları mizahi olarak işledik”

ELAZIĞLININ RUTİNİ GINDIRLANMAK….

Başlığın hikayesi şu şekilde; kitaba isim olarak çok araştırma yaptım. çeşitli isimler aklıma geldi, ama ben daha mahalli bir isim arayışındaydım. Epey bir araştırmadan sonra karşıma geldi. ‘Gındırlanıp Gidik diye.. Bunun manası herkesin bildiği gibi yuvarlanıp gidiyoruz, hayatın içerisinde akıp gidiyoruz … Bizim konularımızla genellikle bu tür olaylardan meydana geldiği için; 2020 23 yılları arasında yaşamışız, görmüşüz birebir şahit olmuşuz, bunları köşemize taşımışız..

ELAZIĞ HALKINA ARMAĞAN ETTİK KİTABI, HALKIMIZ DA BÜYÜK BİR TEVECCÜH GÖSTERDİ..

Elazığ halkının büyük bir teveccühü oldu bu kitabımıza.. Elazığ halkına armağan ettik. Halkımız da büyük bir teveccüh gösterdi. Okusunlar, görsünler.. Biz Elazığ’ı anlatmışız. Elazığ’daki olayları, insanları, kültürü ,değerli insanların yaşamlarını anlatmışız. Programlarına katılmışız ,vefa geceleri düzenlenmiş gitmişiz. Kitap genel olarak geçtiğimiz 3 yılı anlatıyor ama elbette Elazığ’ın bizler için değer olan sanatçılarını unutmadık.  Onlarla ilgili olarak da  yıllar öncesinden gelen bir birikimi değerlendirmişiz.. Enver Demirbağ, Celal Özer gibi isimler…Kendileriyle birebir görüşmüşüz, anılarımız olmuş. Bunların hepsini kitapta toplamışız.”

KİTABI OKUYANLAR  KAH DERİNLERE DALACAKLAR, KAH KEYİFLENECEKLER..

Elazığlılar bu kitabı okuduğu zaman bir derinlere dalıp gidecekler.. Ya da okudukça keyiflenecekler.. Yani biz ‘gıngırlanıp gidiyoruz’ yıllardır.. Elazığ halkıyla biz her yerde gındırlanıp gidiyoruz.. Okuyun, anılarınız tazelensin. Zevk alacağınız mizahi bir kitap. Bizim yorumlarımız hep mizahidir. Keyif alacağınızı tahmin ediyoruz. Tebessüm edersiniz, gülersiniz yeri gelir düşüncelere dalarsınız. Ama asla  sıkılmazsınız. İster sondan, isterseniz ortadan isterseniz baştan başlayın kitaba. Fıkra şeklinde yazılmış yazılardır. İllaki bir yerden tutar, takılırsınız. Okumaya başladığınız zaman kolay kolay da elinizden bırakamayacaksınız…

Biz söyleşide bile”GINDIRLANİK GİDİK”İ dinlerken zevk aldık. Siz değerli okuyuculara da keyifli okumalar dileriz…..

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tema Tasarım | Osgaka.com